Classic champagne koktéllal koccints a boldog új évre!

Az év lezárására egy száraz, majd édesbe hajló pezsgőkoktélt hoztunk, ez is egy örök klasszikus.

Classic Champagne-koktél
Classic Champagne-koktél

Ez az egyik legnépszerűbb pezsgőkoktél még manapság is. Vélhetően az 1800-as évek közepe táján született, és receptje már Jerry Thomas 1862-es könyvében is fellelhető. A koktél mellé egy verset is hoztunk, pohárköszöntőként. Ha javasolhatjuk, akkor Kányádi Sándor csodálatos soraival koccintsatok az újévre. A koktél íze száraz, majd édesbe hajló, pezsgősflőtében vagy fehérboros pohárban kínáljátok vendégeiteknek. Ezekkel a finomságokkal kíván boldog és olvasásban gazdag újévet a Dívány csapata!

Kányádi Sándor: Pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se

különösebben nagy dolgot.

Mindenki, amennyire tud,

legyen boldog,

érje el, ki mit szeretne,

s ha elérte, többre vágyjon,

s megint többre.

Tiszta szívből ezt kívánom!

Szaporodjon ez az ország

emberségbe', hitbe', kedvbe',

s ki honnan jött,

soha-soha ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,

vissza nem fognak a kátyúk...

A többit majd apródonként

megcsináljuk.

Végül pedig azt kívánom,

legyen béke,

gyönyörködjünk még sokáig

a lehulló hópihékbe'!

Hozzávalók:

1 kockacukor

2 csepp Angostura

20 ml cognac

pezsgő vagy száraz prosecco

Elkészítése:

A kockacukrot az Angosturával átitatjuk, majd pohárba dobjuk. Azután a cognacot, majd a pezsgőt ráöntjük. A tetejére egy kevés narancshéjolajat permetezhetünk.

Díszítése:

narancshéj

Variációi:

Több változata is született az idők során, például a Prince of Wales, amelybe egyenlő arányban kerül cognac és Grand Marnier likőr, majd ezt öntjük fel pezsgővel.

A recept forrása:

Keverd Razd Ontsd Borito-B1

Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar tulajdonosai a Keverd, rázd, öntsd című könyvben klasszikus koktélokat mutatnak be, egyszerűen és bárki által elkészíthetően, közelebb hozva ezzel a bárok misztikus világát a koktélrajongók számára. A receptek leírása nemcsak az összetevőket, az elkészítés módját tartalmazza, hanem történeti összegzéseket is, megidézve ezzel azokat a letűnt korokat, ahol kevesebb, rosszabb minőségű alapanyagok is remek kombinációkat eredményeztek. A könyv a BOOOK Kiadó gondozásában, 2021 decemberében jelent meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra