Nagyobb az esélyed a korai halálozásra, ha így dolgozol

GettyImages-170902540

Különös kutatás látott napvilágot a napokban, amely arra kereste a választ, hogy a munkakörülményeink mennyire befolyásolják az életkilátásainkat. A vizsgálat eredményei nagyon is elgondolkodtatók.

Kiszámíthatóság és biztonság – ez lenne az alapja annak, hogy komfortosan érezzük magunkat a munkaerőpiacon, ám sok számára mindez nem adatik meg. Ehelyett bizonytalan foglalkoztatás a „jussuk”, amely fogalmat leginkább a rövid szerződéses, alacsony bérű, befolyás- és joghiányos munkák leírására használnak. Egy új svéd tanulmánynak ez adta az apropóját, amelyben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a bizonytalan munkakörülmények hogyan befolyásolják a halálozás kockázatát. 

A bizonytalan munkakörülmények hatásai

A Karolinska Institutet The Journal of Epidemiology and Community című szaklapban megjelent tanulmánya szerint a foglalkoztatási körülményeink nagyon is befolyásolják a halálozás esélyeinket. Mi több, a tanulmány egyik szerzője, Theo Bodin, a Karolinska Institutet Környezetgyógyászati Intézetének adjunktusa szerint ez az első olyan tanulmány, amely azt is kimutatta, hogy a bizonytalan foglalkoztatásról a biztonságosra való áttérés is hatással van a halálozási kockázatokra.

Bizonytalanból biztos munkára váltani nemcsak kiegyensúlyozottabbá, hanem hosszabb életűvé is tesz a tanulmány szerint
Bizonytalanból biztos munkára váltani nemcsak kiegyensúlyozottabbá, hanem hosszabb életűvé is tesz a tanulmány szerintLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Tovább élnek, akik biztosra váltanak

A kutatáshoz több mint 250 ezer 20 és 55 év közötti svédországi munkavállaló 2005 és 2017 között gyűjtött nyilvántartási adatait használták fel, emellett a vizsgálatba bevonták azokat az embereket is, akik bizonytalan után biztonságos munkakörülményekre váltottak. Kiderült, hogy a biztos munkaszerződéssel nem rendelkező emberek 20 százalékkal csökkenthetik a korai halálozás kockázatát, ha állandó munkahelyet szereznek, függetlenül attól, hogy mi történt utána, azokhoz képest, akik továbbra is egyik napról a másikra élnek.

Ha például 12 évig maradtak a biztonságos foglalkoztatásban, a halálozás kockázata 30 százalékkal csökkent.

További befolyásoló tényezők

„A nagy népességű adatbázis felhasználásával számos olyan, halálozást befolyásoló tényezőt figyelembe tudtunk venni, mint például az életkor, a különféle betegségek, vagy olyan életben bekövetkező változások, mint a válás” – magyarázza a tanulmány másik szerzője, Nuria Matilla-Santander adjunktus.

A szakértő szerint az általuk alkalmazott módszerek miatt viszonylag biztosak abban, hogy a halálozásban mutatkozó különbség inkább a foglalkoztatás bizonytalanságának, mintsem az egyéni tényezőknek köszönhető.

A kutatók biztosak abban, hogy nem az egyéni tényezők miatt rövidebb életűek a munkavállalók
A kutatók biztosak abban, hogy nem az egyéni tényezők miatt rövidebb életűek a munkavállalókDon Mason / Getty Images Hungary

Elkerülhető lenne a korai halálozás

A szakértők úgy látják, hogy a most született eredmények azért fontosak, mert azt mutatják, hogy a munkavállalóknál megfigyelt magas halálozási arány elkerülhető, és a korai halálozás is, ha csökken a munkaerőpiaci bizonytalanság Svédországban. A kutatásnak még koránt sincs vége, a következő szakaszban a halálozás konkrét okait vizsgálják majd.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra