Télen is salátát kéne enned, itt egy puccos változat

Olvasási idő kb. 2 perc

A salátaenciklopédia-számba menő 12 hónap című könyv szerzője, Bezzegh Éva, ha tehetné salátát salátával enne, de másokkal is ezt etetné. Mutat is most egy verziót arra, hogy milyen salátát fogyassz télen. Lássuk, a cirmos cékla hogyan harmonizál az édesköménnyel, a pomelóval, a korianderrel, a mákkal és a fekete szezámmal. Ez most puccos lesz.

Hozzávalók 4–6 személyre:

  • 1 pomelo
  • 4-5 kisebb cirmos cékla
  • 1 édesköménygumó
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl mák-, dió- vagy szezámolaj
  • 1 csokor korianderzöld
  • 2-2 ek. mák és fekete szezám

Elkészítés: 

A meghámozott céklákat és a megmosott édesköményt legyalulom. A pomelót „kifilézem”, azaz a gyümölcshúst kifejtem a gerezdek héjából, kisebb darabokra tördelem, és a zöldségekkel együtt egy nagy keverőtálba teszem. A salátát sózom, borsozom, meglocsolom a választott olajjal, megszórom az aprított korianderzölddel és a magokkal, végül alaposan összeforgatom. Ennyi.

Bezzegh Éva, a 12 hónap című könyv szerzője
Bezzegh Éva, a 12 hónap című könyv szerzőjeTörök-Bognár Renáta

Extra lime-mal lehet savanyítani, de a pomelo önmagában hozza a citrusos, savas hatást. Kevés csilivel is meg lehet bolondítani, emellett jól áll még ennek a salátának pluszban a gránátalma, a dió, sőt akár a beluga lencse is, vagy ezek együtt, mindemellett még (fürj)tojást is elbír. Elég univerzális alap, több irányba el lehet tolni. Előételként, köretként, de tartalmasabb feltétekkel egytál főételként is megállja a helyét. Mindenféle hús és hal mellé passzol: füstölt és grillezett hal mellé, sült malachoz, kacsához egyaránt.

A cikk forrása:

Bezzegh Éva: 12 hónap című műve felfogható salátaenciklopédiának is
Bezzegh Éva: 12 hónap című műve felfogható salátaenciklopédiának is

Egy különlegesen szép képi világú, nagy formátumú „coffee table” receptkönyvvel debütált az Artbeet Kiadó 12 hónap címmel. A többszörösen díjnyertes könyv témája a saláta. Miért éppen saláta? Mert gyors, mert egyszerű, mert tápláló, mert esztétikus – így minden mai étkezési igényt kielégít. Esetenként még főzni sem kell tudni hozzá, ráadásul a salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát, ezáltal a legnagyobb változatosságot ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb műfaj, ha… Ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek