Hozzávalók 4–6 személyre:
- 1 pomelo
- 4-5 kisebb cirmos cékla
- 1 édesköménygumó
- só, frissen őrölt bors
- 1 dl mák-, dió- vagy szezámolaj
- 1 csokor korianderzöld
- 2-2 ek. mák és fekete szezám
Elkészítés:
A meghámozott céklákat és a megmosott édesköményt legyalulom. A pomelót „kifilézem”, azaz a gyümölcshúst kifejtem a gerezdek héjából, kisebb darabokra tördelem, és a zöldségekkel együtt egy nagy keverőtálba teszem. A salátát sózom, borsozom, meglocsolom a választott olajjal, megszórom az aprított korianderzölddel és a magokkal, végül alaposan összeforgatom. Ennyi.
Extra lime-mal lehet savanyítani, de a pomelo önmagában hozza a citrusos, savas hatást. Kevés csilivel is meg lehet bolondítani, emellett jól áll még ennek a salátának pluszban a gránátalma, a dió, sőt akár a beluga lencse is, vagy ezek együtt, mindemellett még (fürj)tojást is elbír. Elég univerzális alap, több irányba el lehet tolni. Előételként, köretként, de tartalmasabb feltétekkel egytál főételként is megállja a helyét. Mindenféle hús és hal mellé passzol: füstölt és grillezett hal mellé, sült malachoz, kacsához egyaránt.
A cikk forrása:
Egy különlegesen szép képi világú, nagy formátumú „coffee table” receptkönyvvel debütált az Artbeet Kiadó 12 hónap címmel. A többszörösen díjnyertes könyv témája a saláta. Miért éppen saláta? Mert gyors, mert egyszerű, mert tápláló, mert esztétikus – így minden mai étkezési igényt kielégít. Esetenként még főzni sem kell tudni hozzá, ráadásul a salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát, ezáltal a legnagyobb változatosságot ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb műfaj, ha… Ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat.