5 ügyes módszer, amivel a szakértők szerint sokat spórolhatsz bevásárláskor

Valljuk be: az élelmiszerboltban könnyű túlköltekezni. Elég egy-két izgalmas alapanyag, amikkel kapcsolatban még nem tiszta, hogy mire lesznek jók, és néhány új termék, amiket csak úgy kipróbálunk, és máris kétszer annyi lesz a fizetendő összeg, mint amire számítottunk. Ezért jó, ha akad néhány szakértő, akik felsorolják a legfontosabb buktatókat és mellettük a legjobb bevásárlási tippeket, amik segítenek egy kicsit kevesebbet költeni.

A TheKitchn pénzügyi szakértői nem voltak restek és elárulták, mivel tudunk spórolni úgy bevásárláskor, hogy ne lemondásnak, hanem okos döntésnek érezzük az apró lépéseket, amiket teszünk az ügy érdekében. Már mutatjuk is az 5 legfontosabb tippet a témában. 

Bola Sokunbi, a Clever Girl Finance alapítója szerint a költségvetésünkhöz való ragaszkodás bonyolult lehet élelmiszer-vásárlás közben, de azért nem lehetetlen.

A túlköltekezés egyik legfontosabb oka az, hogy az emberek éhesen vásárolnak, így az impulzusvásárlás esélye is megnő

– mondja a szakember, és hozzáteszi: „Az sem segít, hogy a kiskereskedők az üzletek elrendezésével is befolyásolnak minket, ezért az embernek sokat kell a vásárlói folyosókon manővereznie olyan cikkek után kutatva, amikre szüksége van. Közben persze a legtöbben olyan dolgokat látnak és vásárolnak meg, amiket egyébként eszük ágában sem lett volna megvenni.”

De más oka is lehet annak, hogy a számlánk végösszege magasabb lesz a vártnál: a szakértők szerint a gyümölcs és zöldség sokszor a legdrágább alapanyag, és a problémát tovább tetézi, hogy mivel gyorsan romlanak, így előfordul, hogy kétszer kell megvennünk őket.

És hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legokosabban vásárolj?

Így a gyerek is elfér.
Így a gyerek is elfér.Tom Werner / Getty Images Hungary

1. Fogásokban és ne egyedi tételekben gondolkodj!

A túlvásárlás és az élelmiszer-pazarlás elkerülésének egyik legbiztosabb módja az, ha az ember előre megtervezi az étkezést egy egész hétre, így csak azokat a termékeket vásárolja meg, amikről tudja, hogy el is fogja őket fogyasztani. Fektess egy kis időt abba, hogy megtervezd a hetet, így garantáltan egyetlen alapanyag sem végzi majd a kukában.  

2. Vásárolj listával!

Miután az étkezéseket megtervezted, a spórolás leghatékonyabb módja, ha listát is írsz a szükséges alapanyagokról és azok mennyiségéről, így a boltban már nem fogsz rosszul dönteni utóbbiak kérdésében sem. Ha a bolognaihoz elég lesz 3 paradicsom, fölösleges egy kilót megvenni, és ez a listádon remekül látszik majd. Ez is igényel egy-két extra percet, de ne felejtsd el, hogy egy heti menüt és így egy listát is újra felhasználhatsz néhány hét múlva. 

Néhány jó, spórolós tipp soha nem árt.
Néhány jó, spórolós tipp soha nem árt.Images By Tang Ming Tung / Getty Images Hungary

3. Ha biztosan kell, vásárold meg az akciós, nagyobb csomagot!

Ha minden reggel tojást eszel, és minden délben rizst, nem jár nagy kockázattal ezekből nagyobb mennyiséget vásárolni, ha az éppen akciós. Jegyezd fel, mi az, amiből minden nap és minden héten fogy, és ha nagyobb mennyiségben olcsóbban megkapod, így vásárold meg – javasolják a szakértők. 

Mindezek mellett az is fontos, hogy csak azért, mert nagy csomagban valami hihetetlenül akciós, nem kell megvenned. Ha heti egy banánt eszel, az havonta még mindig csak négy, és nagyon nem éri meg a háromkilós csomag akkor sem, ha féláron jutsz hozzá.

4. Mi a baj a kuponokkal és a törzsvásárlói kártyákkal?

Semmi, egy csomó akciós termékhez hozzájuthatsz és időről időre kedvezményeket vehetsz igénybe velük. Ráadásul az egész a legtöbbször semmibe nem kerül, csak néhány percbe telik, hogy regisztrálj. Miért ne használnád ezeket, ha segítenek abban, hogy a fizetendő összeg egy kicsit kevesebb legyen? Lehet, hogy hetente csak egy kávé árát spórolod meg, de éves szinten ez az összeg már egy remek vacsorát jelenthet a családi nyaraláson, vagy összeadja egy kisebb háztartási gép árát. Akkor meg miért ne? – teszik fel a költői kérdést a szakemberek. 

5. Vásárolj több üzletben!

Az áruházak legtöbbször egy kupacban helyezkednek el valahol a város szélén (vagy akár közepén), így nem nagy fáradtság és gyakorlatilag nulla benzinköltséggel jár, ha egyikből a másikba átsétálsz a jobb áron kínált termékekért. 

Csak fogj néhány szórólapot és írd a listádra a mennyiségek mellé azoknak az üzleteknek a nevét, ahol kiugróan olcsóbb, vagy éppen akciós egy-egy termék, így a helyszínen sokkal egyszerűbb dolgod lesz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra