A barna cukorról sokan gondolják, hogy a fehér egészségesebb változata, de ez korántsem igaz. Ugyanúgy cukorrépából készül, csak annyiban különbözik fehér társától, hogy a feldolgozás egy pontján melaszt kevernek hozzá. Ettől lesz egy kicsit karamelles az íze, és az állaga is tömörebb, hiszen nagyobb a nedvességtartalma. Ennek köszönhetően ragad össze néhány nap alatt, ám a TheKitchn nagy tesztjén az is kiderült, mivel érdemes megoldanod ezt a bosszantó problémát.
A kísérlet elvégzése érdekében öt doboz barna cukrot nyitottak ki, és 10 napig egy kamrában hagyták. Ezek után az összeállt barnacukor-téglákat öt ismert módszerrel lágyították meg. Valamennyi adagot ugyanazon a napon tesztelték, a végső pontszámok pedig a módszer eredményességén, egyszerűségén és hosszán alapultak.
Egy szelet kenyérrel
Időtartam: 24 óra
Értékelés: 1/10
Az ötlet egyszerű: Adjunk egy szelet szendvicskenyeret a barna cukorhoz, és szorosan zárjuk le a tartályt. A cukor ennyi idő alatt felszívja a kenyér nedvességét, így lágy barna cukor és kemény kenyér lesz a művelet végeredménye. Sajnos ez a módszer legalább 24 órát vett igénybe, így nem valami hasznos, ha az ember azonnal sütni szeretne. De ne utasítsd el teljesen ezt a technikát, mert a kenyér arra még jó lehet, hogy tároláskor a kiszáradás megelőzésére használd.
Egy fél almával
Időtartam: 12–24 óra
Értékelés: 3/10
Állítólag a kenyérhez hasonlóan egy adag kemény barna cukorhoz adott alma is megadja neki a szükséges nedvességet, így segít a cukornak megpuhulni. Mivel az almák mérete és nedvességszintje eltér, nehéz megbecsülni, hogy ez a folyamat meddig fog tartani, de annyi biztos, hogy ez sem extra gyors, néhány órát biztosan rá kell szánni.
A módszer kipróbálásához tedd a cukrot légmentesen lezárt edénybe egy vágott oldalával ráhelyezett, félbevágott almával együtt. 12 órán belül az almával közvetlenül érintkező barna cukor egy része megpuhul – ennyi elég is lesz egy adag sütihez. Ám akár egy napba is beletelik a tartályban lévő többi barna cukor megpuhítása, így csak időmilliomosoknak lesz jó az almás módszer.
Sütőben, alacsony fokozaton
Időzítés: 15 perc
Értékelés: 3/10
Állítólag szintén működik, ha kifejezetten alacsony hőfokon (100 °C körül) szárítjuk a cukrot a sütőben, és néhány percenként megkeverjük. Ahhoz, hogy a cukor ne olvadjon meg, szuper alacsony fokozat kell – a tesztelőknek nem is sikerült a mutatvány. Ennek ellenére az ötlet nem kapott rossz pontszámot, mert működik, ám kis mennyiségnél nem érdemes a sütőt bekapcsolni miatta.
Mikrohullámú sütőben, papírtörlővel
Időzítés: 2-3 perc
Értékelés: 9/10
A mikrohullám és a gőz kombinációja csodákra képes. Mindössze annyit kell tenned, hogy a barna cukrot átteszed egy tálba, letakarod nedves papírtörlővel vagy konyharuhával, és mikrohullámú sütőben hagyod 20 másodpercig.
A tesztelők is meglepődtek, hogy mennyire eredményes volt ez a módszer. A mikrohullámú sütő segítségével lágyíthatsz egy kevés, vagy akár egy hatalmas adag cukrot is, amikor csak szükséged van rá. Az így megpuhított barna cukor ráadásul puha is marad, ha megfelelően tárolják a kamrában, vagy más néven légmentesen lezárt edényben.
Vízzel, műanyag zacskóban
Időtartam: 10 perc
Értékelés: 10/10
A dolgok néha olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak: az elpárolgott nedvességet nem rossz gondolat egy kevés vízzel pótolni. Aki így tesz, tökéletes, gyors tippet kap, ami ráadásul eredményes is. Tedd át a barna cukrot egy nagy műanyag zacskóba, adj hozzá 1-2 teáskanál vizet, és hagyd állni 10 percen át. Ha az idő letelt, kezdd el gyurmázni a zacskót, ami megnedvesíti a barna cukor minden egyes szemcséjét. Ha sietsz, mikrózz egyet rajta, így nem kell kivárnod a 10 percet sem.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés