A Balaton veszélyeiről jött hír a szezon kezdetén

GettyImages-513847949
Olvasási idő kb. 2 perc

Nagyon megcsappant a balatoni hattyúállomány, az okot is ismerik a szakemberek.

A tó vízszintjének szabályzása mellett a nádasok csökkenő területe is komolyan kihat a tavi madárállomány alakulására a HelloVidék által megkérdezett szakértő szerint.

Sok veszély leselkedik a Balaton madaraira Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológusa szerint. Az elmúlt években több száz állatot kellett valamilyen okból kezelniük a szakembereknek: Szinai ki is emelte, mi a három legfontosabb veszélyforrás jelenleg a tónál:

  • kimagaslóan sok állatot ér áramütés
  • a közúti közlekedésnek is sok madár lesz áldozata, rengeteg a gázolás
  • de a horgászat is rizikót jelent, sok állat gabalyodik damilba vagy esik horog foglyául.
A Balaton hattyúit számos veszély fenyegeti
A Balaton hattyúit számos veszély fenyegetiMatthew Micah Wright / Getty Images Hungary

A hattyúk száma egyre csökken

A damillal az a probléma, hogy elszoríthatja a végtagok vérkeringését: ha sikerül hamar lefejteni ezt a madarakról, talán megelőzhető a szövetek elhalása.

A horognyelés leginkább a hattyú esetében fordul elő.

Ezeknél a madaraknál kifejezetten csökkenő tendenciát mutat jelenleg az állomány, ebben szerepe van annak is, hogy az emberek tudatos magatartást tanúsítva felhagytak a hattyúetetéssel. A nádasok csökkenő területe egyre kisebb életteret hagy meg ezeknek az állatoknak, a víz mesterséges szabályozása pedig szintén káros hatással bír, mivel ennek következtében nem tudnak természetesen regenerálódni az élőhelyek.

A szakember tanácsa szerint amennyiben a Balatonon sérült madarat látunk, haladéktalanul értesítsük a nemzeti park munkatársait,

 és amennyiben nem védett fajról van szó, helyi állatvédőktől is bátran kérhetünk segítséget.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek