Mutatjuk, milyen arcformához melyik napszemüveg az ideális

GettyImages-157295512

A napszemüveg ma már nemcsak egy funkcionális eszköz, hanem a nyári megjelenés fontos kiegészítője, a viselet elengedhetetlen tartozéka, stílushordozó és öltöztetőelem. De ahogy a ruhával és a többi kiegészítővel harmonizálnia kell a napszemüvegnek, legalább ennyire sokat számít, hogy az arcformának megfelelő alakút választottuk-e ki.

Ahogy a ruhaviseletekben vannak bizonyos aranyszabályok, előnyös és előnytelen jellegzetességek, úgy a cipő, táska, harisnya és egyéb kiegészítők terén is érdemes figyelni az egyéni sajátosságokra, és nemcsak a tetszetős tárgyat nézni a választáskor, hanem a kívánt összhatásra törekedni. 

Egy kimondottan kicsi arcon vicces dongófejet fog eredményezni egy nagyobb keretes napszemüveg, ami pedig igen nőies tud lenni. Fordítva is igaz, a túl kicsi napszemüveg közel ülő szemeket és vicces hatást fog eredményezni. De nézzük arctípusonként, melyek lehetnek a legelőnyösebb választások:

A szögletesebbtől a kerekebbig, a csúcsosabb állakon át… Getty Images Hungary
A szögletesebbtől a kerekebbig, a csúcsosabb állakon át… Getty Images Hungaryaskmenow

Melyik típusba tartozunk?

Frizura vagy smink, esetleg fülbevaló, garbó pulcsi választása közben talán már elgondolkodtunk azon, milyen is az arcformánk. Aki szemüveget visel, az pedig egészen biztosan lejátszotta már ezeket a köröket olvasó- vagy távolba látó szemüvegének kiválasztásakor. 

Ugyanakkor nem biztos, hogy ugyanaz a fazon lesz a befutó napszemüvegnek, amelyik olvasásra például tökéletes.

Ez utóbbihoz olykor jól jöhet, hogy könnyen kilássunk felette, ezért sokszor a keskenyebb formák viszik a prímet, míg napszemüvegben szeretjük a nagyobb lencsét elbíró kereteket. Mindenesetre az arc formájának meghatározása a pirosítóhasználat vagy a hajhossz és -forma meghatározása mellett a szemüvegválasztáshoz is jól jöhet.

Hát, így valahogy… Getty Images Hungary
Hát, így valahogy… Getty Images HungaryMa-lina

Csúcsosabb állhoz

Akinek szív alakú arca, keskeny vagy csúcsosabb álla van, megteheti, hogy kerekebb formájú napszemüveget válasszon. Ne legyen túl széles a keskeny arcélhez képest, de formáját tekintve lehet meghatározóbb, kerek vagy akár a klasszikus RayBan formára emlékeztető módon, kétoldalt a külső széleken kicsit hangsúlyosabb. Lehet tehát a figyelmet a szemüveg és a keret alsó részére irányítani, a csúcsos állak elbírják, és pont ellensúlyozza az arc keskeny jellegét. Ez egy szögletes, markánsabb arcélű hölgy esetében nem éppen lenne olyan előnyös, de a szívecskés arcúak büszkén viseljék!

A nagy keret is lehet enyhén cicás fazonú
A nagy keret is lehet enyhén cicás fazonúmartin-dm / Getty Images Hungary

Szögletes arcélhez

Határozottabb, szögletesebb arcélű hölgyek esetében pont az ellenkezőjére törekszünk a fentieknek, itt az állakról eltereljük a figyelmet azzal, hogy cicásabb vonalú keretet választunk, amik felfelé vezetik a tekintetet, és arra helyezik a hangsúlyt. A felül vastagított formák, a szárak csatlakozásánál hangsúlyosabb macskás szemet kölcsönző fazonok előnyösen terelik a tekintetet, és kellemes harmóniát teremtenek.

Óvatosan a színekkel is: a fehér keret, teljesen fekete lencsével mást sugall, mint egy könnyed napszemüveg-viselet
Óvatosan a színekkel is: a fehér keret, teljesen fekete lencsével mást sugall, mint egy könnyed napszemüveg-viseletDeagreez / Getty Images Hungary

Kerekebb fejformához

Kerek fejformához jöhetnek a nagyobbacska keretek. Általában kerek formájúak, de kerek arcsziluett esetében a keskenyebb formák is jól tudnak állni, a nőiesen lágy arcforma megengedi a markánsabb, szögletesebb és téglalapra emlékeztető, egyébként erőteljesebb formákat is.

Igenis számít a méret! Vicces, amikor túl nagy, és van, amikor egy picit pont kisebb a kelleténél… Getty Images Hungary
Igenis számít a méret! Vicces, amikor túl nagy, és van, amikor egy picit pont kisebb a kelleténél… Getty Images HungaryF.J. Jimenez

Természetesen, minden írott és íratlan szabályt felülír mindig egy tükör és egy őszinte barátnő, aki az egyes darabokat konkrétan fel is próbálva segít eldönteni, hogy éppen teljesül-e a papírforma, vagy pont valami másra van szükségünk.

Így a fenti ajánlások mellé mindenképp javasoljuk a kitartó próbálgatást! 

Ne feledjük továbbá, hogy fontos különbség még az olvasó- és távolba látó szemüveg keretének formája és a napszemüveg fazonja között, hogy a napszemüveg sokszor egyáltalán nem látszik át, így az a felület, amit az arcból kitakar, az teljesen elvész. Egy szép szem, egy igéző tekintet sem jön át rajta, és eltakarhatja akár az arccsont egy részét is. Vagyis teljesen más hatást fog kelteni, mint egy olyan szemüveg, amelyben látszik az arc szinte teljes felülete és a szemek is. Ezért is lehetséges, hogy más forma mellett döntünk napszemüveg esetében, mint egyébként.

Nem csak divatelem

A napszemüvegnek ugyanakkor fontos védelmi funkciója is van. Egy nem megfelelő UV-védelemmel ellátott vagy egy sérült szűrőképességű napszemüveg használatával többet árthatunk szemünknek, mint használunk, a lesötétített üvegek mögött a pupilla ugyanis tágabbra nyílik, és több sugarat, ingert enged be, amelyek a kellő szűrés hiányában komoly károsodásokat okozhatnak. Vagyis az esztétikai szempontok mellett sose veszítsük szem elől a funkcionalitást sem.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra