Az Oscar gonosz unokatesója: ezért született az Arany Málna díj

GettyImages-1151310157

A legrosszabb filmeknek járó Arany Málna díjakat ritkán veszik át, ami érthető is: ki akarná ország-világ előtt vállalni, hogy a film, amelyet elkészített, vagy amelyben játszott, borzasztó?

Amikor mozijeggyel a kezünkben várjuk, hogy beülhessünk a terembe, sokszor nem tudjuk, hogy a film, amire várunk, jó lesz, vagy éppen pocsék. Így volt ezzel John Wilson is, akit 1980-ban annyira felpaprikázott egy vetítés után, hogy mennyi vacak filmet nézett meg, hogy úgy döntött, megalapítja az Arany Málnát. Az első díjátadót 1981-ben a saját nappalijában tartotta meg mintegy 30 fő részvételével. A jelenlevők mind kollégái voltak annál a filmelőzetesek készítésével foglalkozó cégnél, ahol éppen ő is dolgozott, és batyubál keretében hirdette ki a szerencsétlen nyerteseket.

Így született az Arany Málna

A díjakat azóta is évről évre odaítéli egy jelenleg 750 filmipari szakemberből álló bizottság – amelynek ugyanakkor bárki tagja lehet, ha megfizeti a 35 dolláros beugrót. A díjátadó Wilson nappalijából először egy iskolába, majd egy hotelbe került.

A jelöltek közül az évek során mindössze háromszázan döntöttek úgy, hogy el is mennek a gálára, ahol, ha úgy adódik, át is veszik az „elismerést”: köztük volt Halle Berry és Sandra Bullock is.

A saját maguk kárára szívesen poénkodó színésznőkkel ellentétben Ben Affleck nem volt oda túlzottan, amikor Larry King show-jában a műsorvezető átadta neki az Arany Málnát: kettétörte, majd otthagyta a szobrocskát. Wilson aukción adta el azt, 1700 dollár bevételre szert téve – ezzel a következő év terembérlete megoldottá vált.

Az Arany Málna-gálák nyitóprodukciója sem pont olyan, mint az Oscaré
Az Arany Málna-gálák nyitóprodukciója sem pont olyan, mint az OscaréUnique Nicole / Getty Images Hungary

Stallone kapta a legtöbb el nem ismerést

A kategóriák közt van a legrosszabb film, a legrosszabb rendezés, a legrosszabb forgatókönyv és több legrosszabb színésznek járó „elismerés” is: ha az adott évben van egy kiemelkedően rossz film, akkor annak kedvéért külön kategóriákat is létrehoz Wilson, hogy egész biztosan megfelelő számú díjat adhassanak a nézhetetlen alkotásnak.

A legtöbb Arany Málnát Sylvester Stallone kapta karrierje során, szám szerint tízet, őt Madonna követi 9 díjjal, a harmadik helyre pedig öt díjjal Paris Hilton került fel.

A legtöbb díjat a Jack és Jill című film kapta 2012-ben: tíz kategóriában is a legborzalmasabbnak találták.

A díjra egyesek poénként tekintenek, mások ugyanakkor úgy gondolják, az természetes, hogy készülnek rossz filmek is, de az Arany Málna teljesen szükségtelenül emel ki ezek közül is egyes alkotásokat, köznevetség tárgyává téve azokat. Egyesek szerint ugyanakkor szükség van az Arany Málnára is, mivel a furcsa díjjal a szervezők tükröt tartanak Hollywoodnak, és felhívják a figyelmet arra, hogy minőségi filmekre kellene fókuszálnia ahelyett, hogy nagy bevételt hozó filmek készítésével foglalkozik.

Van, hogy korrigálniuk kellett

Wilson és csapata ugyanakkor nem érzéketlen, és a kritikára is hallgat. Bruce Willis afáziadiagnózisa kapcsán visszavonták a színész 2021-es díját.

„Amennyiben valakinek színészi teljesítményében vagy döntéshozási képességében faktort jelenthet betegsége, úgy gondoljuk, hogy neki nem helyes Arany Málnát megítélni”

– fogalmaztak a szervezők közleményükben.

Shelley Duvall színésznő 42 évvel korábbi nevezését is visszavonták: „enyhítő körülményekre” és Stanley Kubrick rendező „vele való bánásmódjára” hivatkoztak. A legutóbbi visszakozásukra idén januárban került sor, amikor a 12 éves Ryan Keira Armstrongot is Arany Málnára jelölték. Drew Barrymore, aki szintén gyerekszínészként kezdte pályáját – s maga is eljátszotta azt a szerepet, amelyet most a lány megkapott – ezt gyermekbántalmazásnak bélyegezte. Az Arany Málna szervezői elfogadták a kritikát, alsó korhatárt hirdettek ki a jövőben kiadandó nevezésekre, Armstrong jelölését pedig visszavonták.

A díjazottak nevét is másként hozzák nyilvánosságra
A díjazottak nevét is másként hozzák nyilvánosságraUnique Nicole / Getty Images Hungary

Hamarosan átadják az idei díjakat is

Az idei díjat, ahogyan hagyományosan mindig, most is az Oscar-gála előestéjén adják át. A Szöszi kapta a legtöbb jelölést, összesen nyolcat, de a Jó gyászolást! ;), Machine Gun Kelly komédiája is hét kategóriában esélyes. Tom Hanksnek három kategóriában nyílik majd lehetősége arra, hogy legrosszabbnak járó el nem ismerést kapjon, és az élő szereplős Pinocchio-filmnek is hat jelölés járt.

Március 11-én kiderül majd, kik kapják a díjat, amely egy aranyra fújt málnát ábrázol filmtekercsre ültetve.

Az elnevezésben a málna egy angol kifejezésre, a blowing a raspberryre utal, a gesztus lényege pedig a gúnyos, kifigurázó nyelvnyújtás – hamarosan megtudjuk, kinek jár ez ki 2023-ban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra