Neked is van otthon egy üveggel? Az almaecet 10 meglepő felhasználási módja

GettyImages-1306752496
Olvasási idő kb. 5 perc

Az almaecet ismert jó tulajdonságai között szerepel, hogy segíti a fogyást, ám külsőleg használva erőteljes szépítő tulajdonságokkal is bír. De van néhány olyan hatása is, amelyet kevesen ismernek, így ha már meguntad evés előtt kortyolni ezt a (nem is annyira) isteni nedűt, akkor jó, ha tudod, hányféle egyéb módon is bevetheted.

Az almaecet sokoldalú konyhai alapanyag, amely számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel rendelkezik. A legkülönfélébb szépségápolási, háztartási és főzési célokra is használható. Idetartozik a tisztítás, a hajmosás, az élelmiszerek tartósítása és a bőrfunkció javítása. Többféle receptben felhasználhatod, beleértve a salátaönteteket, leveseket, szószokat, forró italokat. 

Savtartalma az 5%-os oldatok esetében kissé hígítva jól harmonizál a bőröd természetes pH-szintjével, azaz nem okoz kárt a bőrt védő savas rétegekben. Töményen azonban sohase használd az ecetet, ha a bőrödről van szó.

10 nem megszokott mód az almaecet használatára

1. A vércukorszint csökkentése

Az almaecetről azt állítják, hogy segít a cukorbetegeknek a vércukorszint szabályozásában. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az ecet fogyasztása egy magas szénhidráttartalmú étkezés után akár 34%-kal is javíthatja az inzulinérzékenységet, és jelentősen csökkentheti a vércukorszintet. 

Ha azonban gyógyszert szedsz a cukorbetegség kezelésére, az almaecet bevétele előtt konzultálj orvosoddal.

2. Segít, hogy jóllakottnak érezd magad

Az almaecetet néha fogyókúrás eszközként ajánlják. Ennek az az oka, hogy segíthet abban, hogy jóllakottnak érezd magad.

Nem csak fogyasztásra jó
Nem csak fogyasztásra jóRoberta Lazar / 500px / Getty Images Hungary

Egyes rövid távú tanulmányok kimutatták, hogy az almaecet fogyasztása segíthet kevesebb kalóriát fogyasztani, fogyni és csökkenteni a hasi zsírt, ha ez a cél. A súlycsökkenésre gyakorolt hosszú távú hatásai azonban nem ismertek, és valószínűleg csekélyek, hacsak a fogyasztója nem hajt végre egyéb étrendi és életmódbeli változtatásokat.

3. Az élelmiszerek tartósítására is jó

Más típusú ecetekhez hasonlóan az almaecet is hatékony tartósítószer. Valójában az emberek évezredek óta használták az ecetet savanyítószerként élelmiszerek tartósításához. Úgy fejti ki hatását, hogy savasabbá teszi az ételt, ami hatástalanítja az enzimeket, és megöl minden olyan baktériumot, amely romlást okozhat.

Az interneten számos receptet találhatsz az ételek tartósításához és savanyításához almaecettel.

4. Szagtalanítóként is bevetheted

Az almaecetről ismert, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Emiatt gyakran azt állítják, hogy az almaecet képes megszüntetni a rossz szagokat. Nincs olyan kutatás, amely alátámasztja ezeket az állításokat, de hívei szerint remekül működik. Te is kipróbálhatod, ha 1 rész almaecetet összekeversz 1 rész vízzel, esetleg egy kevés illóolajjal.

5. Univerzális tisztítószer készítése

Az almaecet gyakran népszerű választás a kereskedelmi tisztítószerek természetes alternatívájaként. Ennek oka az antibakteriális tulajdonságai. Keverj össze 1 csésze vizet fél csésze almaecettel, és egy természetes univerzális tisztítószert kapsz.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy bár az ecet, beleértve az almaecetet is, elpusztíthat néhány baktériumot, nem olyan hatékony a káros baktériumok elpusztításában, mint a kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerek.

GettyImages-953912698
annick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

6. Arcra is jó lehet

Anekdoták szerint az almaecet segít orvosolni a bőrbetegségeket. Használhatod bőrtonik készítésére is. Ehhez az általános recept: 1 rész almaecet, 2 rész víz. Ezután vattakoronggal vidd fel, ha azonban érzékeny bőröd van, érdemes lehet hígabb oldatot készíteni több víz hozzáadásával.

7. Gyümölcslegyek befogására

Egyszerűen önts egy csészébe almaecetet, adj hozzá néhány csepp mosogatószert (hogy a beszorult legyek elsüllyedjenek), és már mehet is az asztalra.

8. Jobb tojást főzhetsz vele

Ha a tojás főzéséhez vagy buggyantásához használt vízhez ecetet adsz, akkor sokkal jobb állagú tojásokat készíthetsz. Ennek az az oka, hogy a tojásfehérjében lévő fehérje gyorsabban megszilárdul, ha savas folyadékkal érintkezik.

9. Gyümölcsök és zöldségek mosására

A gyümölcsökön és zöldségeken lévő növényvédőszer-maradványok sok ember számára aggodalomra adnak okot. Ezért van az, hogy egyesek szívesen mossák almaecetben gyümölcseiket és zöldségeiket, ami többet távolít el a vegyszermaradványokból, mint a víz önmagában.

Korábban kimutatták, hogy az ételek ecettel történő mosása eltávolítja a veszélyes baktériumokat, például az E. colit és a szalmonellát.

10. Korpásodás elleni kezelésként

A hígított almaecet masszírozása a fejbőrbe segíthet megszabadulni a korpásodástól. Nem világos, hogy ez mennyire hatékony, de az elmélet szerint az ecetben lévő sav segíthet megállítani a Malassezia gomba növekedését, amely hozzájárulhat a korpásodáshoz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek