A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, de ismerjük el, aranyáron mérik az élvezetet, nem beszélve arról, hogy még ki sem nyitottak a fabódék, viszont már jönnek a csípősebb hidegek. Ha úgy döntesz, hogy nem vársz a vásárok megnyitásáig, kezdd el kikísérletezni a szájízednek legmegfelelőbb forralt bort, amit egész szezon alatt előállíthatsz, a családi összejöveteleknek pedig biztosan te leszel a sztárja. A receptúra miatt egy profi szakács, Bereznay Tamás segítségét kértük.
- A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol.
- Amikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd.
- Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.
- 1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos receptúrát, tudd, a vöröshöz passzol a csili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz.
- Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is.
A díványos lányok kiegészítései
1. A forralt bor fogyasztási alapegysége a bögre.
2. Csak olyan borból készíts forralt bort, amit hidegen is meginnál!
3. A mi kívánatos mixünk: 1 üveg fehérbor (száraz, jó minőségű) + 1 rúd fahéj + friss gyömbér kockázva + 10-12 szem szegfűszeg + fél narancs héja + a végén 1 evőkanál méz
4. Tartózkodj a cukor hozzáadásától!
5. Fűszer lehet még szegfűbors, szegfűszeg, vanília, fahéj.
6. Nagyon finom lesz a méztől, illetve a mézeskalács-fűszerkeveréktől. Ha utóbbit használod, a többi fűszert elhagyhatod!