A tökéletes forralt bor titka – a nevével ellentétben ne forrald fel!

GettyImages-1283894956
brebca / Getty Images Hungary

A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, de ismerjük el, aranyáron mérik az élvezetet, nem beszélve arról, hogy még ki sem nyitottak a fabódék, viszont már jönnek a csípősebb hidegek. Ha úgy döntesz, hogy nem vársz a vásárok megnyitásáig, kezdd el kikísérletezni a szájízednek legmegfelelőbb forralt bort, amit egész szezon alatt előállíthatsz, a családi összejöveteleknek pedig biztosan te leszel a sztárja. A receptúra miatt egy profi szakács, Bereznay Tamás segítségét kértük.

  • A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol.
  • Amikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd.
  • Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.
  • 1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos receptúrát, tudd, a vöröshöz passzol a csili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz.
  • Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is.  
GettyImages-1191522544 (1)
Yuliya Dobrovolska / 500px / Getty Images Hungary

A díványos lányok kiegészítései

1. A forralt bor fogyasztási alapegysége a bögre.

2. Csak olyan borból készíts forralt bort, amit hidegen is meginnál!

3. A mi kívánatos mixünk: 1 üveg fehérbor (száraz, jó minőségű) + 1 rúd fahéj + friss gyömbér kockázva + 10-12 szem szegfűszeg + fél narancs héja + a végén 1 evőkanál méz

4. Tartózkodj a cukor hozzáadásától!

5. Fűszer lehet még szegfűbors, szegfűszeg, vanília, fahéj.

6. Nagyon finom lesz a méztől, illetve a mézeskalács-fűszerkeveréktől. Ha utóbbit használod, a többi fűszert elhagyhatod!

Oszd meg másokkal is!
Mustra