Ezért életbevágó, hogy mindig legyen nálad könyv

Olvasási idő kb. 3 perc

Egy jó könyv hihetetlen dolgokra képes: kizökkenthet a szürke hétköznapok mókuskerekéből, fantasztikus tájakra kalauzolhat, fejlesztheti az empátiánkat – vagy akár az életünket is megmentheti, ahogyan Kipling regénye tette a fiatal francia katonával, Maurice Hamonneau-val.

Maurice magához tért. Először azt hitte, halott. Nem hallott és nem látott semmit. Aztán, ahogy kiélesedett a tudata, és egyre erősödő, zsibbadt fájdalom kúszott a tagjaiba, rájött, hogy él, még mindig él. A csata véget ért, és ő arccal a sárban feküdt. Óvatosan felemelte a fejét, és kinyitotta a szemét. A hófehér égbolt úgy borult a felperzselt verduni frontra, mint egy fényes üvegbúra a csapdába esett pillangóra. Emberek és lovak tetemei hevertek szerteszét. 

A hátára fordult, kiáltani akart, de egyetlen hang sem jött ki a torkán. Miközben megpróbálta visszaidézni, hogy hogyan vesztette el az eszméletét, végigtapogatta a felsőtestét sérülések után kutatva. Minden porcikája sajgott, és vacogott a metsző februári hidegtől, de úgy tűnt, nem esett komolyabb baja. 

Éles fájdalom hasított a mellkasába. Tenyere ösztönösen a bordáira vándorolt. Ujjai elakadtak dudorodó zsebében, amelyben egy kemény, vastag tárgy lapult: egy könyv. Hát persze, sehová sem ment olvasnivaló nélkül, még a háborúba sem. Elmosolyodott saját hóbortján. Előhúzta a regényt, amelyen, közvetlenül a cím vastagon szedett, piros betűi felett egy lövedék fúrta lyuk tátongott.

Az életmentő regény

Maurice Hamonneau a Francia Idegenlégió katonájaként vett részt az első világháborúban, amely során Verdunbe vezényelték a németek ellen. A közel egy évig tartó csata egyik tüzérségi csapásának utolsó túlélője volt. A támadás után hosszú órákig feküdt eszméletlenül. Amikor eszméletére tért, maga sem hitte el, hogy túlélte a harcot. 

Rájött, hogy megmenekülését a csodának és a kor népszerű angol írójának, Rudyard Kiplingnek köszönheti. Ugyanis a golyó, amely a földre terítette, a mellkasát találta el, de ahelyett, hogy a szívébe fúródott volna, a zsebében lapuló könyv, Kipling Kim című regényének 1913-as, francia kiadását találta el. Mindössze húsz oldal választotta el Hamonneau-t attól, hogy a golyó megölje.

Az író, Rudyard Kipling és az egykori francia katona, Maurice Hamonneau
Az író, Rudyard Kipling és az egykori francia katona, Maurice HamonneauWikipédia és Getty Images

Egy különleges barátság

Hamonneau így a háborút élve és a Croix de guerre, vagyis a hadikereszt birtokában hagyta maga mögött. De nem mindenki járt olyan szerencsével, mint ő. Kipling fia, aki az ír gárdánál szolgált, elesett. Amikor a francia katona meghallotta, hogy az író gyermekét gyászolja, elküldte neki a kitüntetését és a regényt, amely megmentette az életét. 

Kipling és Hamonneau közeli barátokká váltak. Az író később visszaküldte barátja fiának a hadikeresztet és a könyvet, amelyhez egy kedves levelet is mellékelt. Azt tanácsolta az ifjú Jeannak, hogy bal mellzsebében mindig tartson egy legalább 350 oldalas könyvet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek