Megfelelő recept híján nem is olyan egyszerű összeállítani a mézeskalácsokat. Ha túl sok a méz, kőkemények lesznek a darabok, ha a szódabikarbóna szalad meg, egyszerűen szétfolynak a formák, ha túl lágy a tészta, akkor kizárt, hogy rendesen szaggatható legyen, ráadásul egy perc alatt túlsülnek a kekszek, amitől szintén kemény lehet a végeredmény.
Az Insider oldalán 3 ismert séf receptjét készítették el, így végre kiderült, melyik recepttel érdemes próbálkoznunk a legfinomabb végeredményért.
A tesztelők Buddy Valastro, Duff Goldman és Alex Guarnaschelli három különböző receptjét próbálták ki. Egyik sem sikerült rosszul, ám a legfinomabb az lett, amelyik egy extra összetevővel dobta fel a mázat.
Valastro mézeskalácsai gyorsan elkészültek, de nem sikerültek valami finomra
Valastro receptjében réteslisztet használ, és megengedi a bolti mázat, amitől a munka kissé lerövidült, ám ez nem volt elég a győzelemhez. A recept ezeken túl meglehetősen hagyományos összetevőket használ, amiket egy kevés barna cukorral és melasszal tesz érdekessé, ám a csapat inkább arra volt kíváncsi, vajon változik-e bármi attól, hogy rétesliszt kerül a tésztába. A cikk szerint az ilyen típusú lisztben alacsonyabb a fehérje mennyisége, ami jó eséllyel rágósabb sütikhez vezethet – ám a problémát végül nem ez okozta.
A végeredmény mellett szól, hogy ezek voltak a leggyorsabban elkészíthető sütik. A recept nagyon egyszerű: csak össze kell keverni a száraz hozzávalókat, majd a folyékonyakat, és már lehet is szaggatni a kis kekszeket. Ám a mézeskalácstésztáról minden hobbiséf tudja, hogy jót tesz neki a pihenés, így a tesztelő csapat is adott neki fél órát a hűtőben, hogy könnyebben kezelhető legyen.
Ez a trükk varázslatosan működött, nem is volt nehéz kiszaggatni a formákat.
13 percig sütötték a sütiket, nem pedig 10 percig, ahogy a recept kérte, mivel kissé vastagabbra sikerültek a falatok. A tészta egyáltalán nem „mászott el”, és a sütik nagyon tiszta körvonalúak voltak, vagyis akár mézeskalácsházikó készítésére is alkalmas lehet a recept.
Győztes mégsem lehetett, aminek egy oka volt: a fűszerezés, ami túlságosan visszafogottra sikerült, így nem lett erőteljes mézeskalács-aromája az elkészült sütiknek. Egy kicsit több fűszerrel akár még finom is lehet legközelebb, de ebben a mezőnyben az alulfűszerezés csak az utolsó helyhez lett elég.
Goldman receptje házi készítésű mázzal operál, nem is lett elég az elkészítéséhez a fél óra
Az összetevők listáján ebben a receptben nincsenek meglepetések, és a recept szerint porcukor, tojásfehérje és citromlé is kell hozzá, hogy egyszerű mázat is összedobjon az ember a tetejére. A tésztát könnyű volt elkészíteni, de túl sok idő kellett a lehűtéséhez.
Goldman valamiért azt kéri, hogy fakanállal, kézzel habosítsa az ember a vajat a sütikhez és keverje ki a cukorral, ami természetesen hosszabb ideig tart, mint egy mixerben, de így is egyszerű, ha a vaj kifejezetten puha már a művelet elején.
A száraz és folyékony hozzávalók összekeverése után golyót formáztak a tésztából, amit 2 órán át kellett hűteni. Ám ez még csak az első kör volt. A két óra letelte után a tésztát ki kell nyújtani, majd így a fagyasztóba tenni további 30 percre.
Miután a tészta alaposan kihűl, könnyedén ki lehet szaggatni a mézeskalácssütiket, amik aztán 18 percig sülnek – és ennyi idő alatt el is égtek kissé. A házi máz azért eléggé feldobta a végeredményt, és a tesztelőknek az is tetszett, hogy mivel a tésztának bőven volt ideje összeállni, ezzel volt a legkönnyebb dolgozni.
Guarnaschelli rengeteg friss citrust ad a mázhoz, amivel be is húzta az első helyet
Ez a recept is hagyományos mézeskalács-összetevőket igényel, a friss narancshéj és a narancslé mellett. A receptet könnyű összedobni, előbb a száraz összetevőket kell átszitálva elkeverni, majd a nedveseket, végül alaposan összedolgozni az alapanyagokat. A tészta először kifejezetten ragacsos, így jót tesz neki a viszonylag hosszú hűtés, vagy akár a korábbi receptből ellesett kinyújtva fagyasztás is.
Tíz perc kell neki a sütőben, és a tesztelők szerint bár a tészta hajlamos kissé megduzzadni, a klassz máz íze mindent visz, így egyenesen repítette ezt a változatot az első helyre.
Egyértelműen újrakészítős recept lett, amihez az alábbi hozzávalókat dolgozták össze:
17 deka puha vaj
17 deka cukor
fél narancs héja lereszelve
45 deka liszt
1,5 tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
1 evőkanál szárított gyömbér
fél tk. őrölt szerecsendió
fél tk. őrölt szegfűbors
2 evőkanál fahéj
késhegynyi őrölt fekete bors (opcionális)
fél teáskanál só
2 nagy tojás
fél csésze melasz
1 citrom leve
Összekeverés, pihentetés, szaggatás és sütés – ez a recept sem vár mást tőlünk, mint a többi.
A házi cukormázhoz:
10 deka porcukor
1 narancs héja és leve
1 evőkanál méz
Ahogy a tészta, úgy a máz hozzávalói sem jelenthetnek nagy kihívást: egyszerűen dolgozd össze a hozzávalókat, majd ezzel díszítsd a kihűlt sütiket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés