A lencse akkor is remek, ha vega pásztorpitét készítenél

Nem kötelező újévkor a lencseleves vagy a lencsefőzelék, nyugodtan készíthetsz olyasmit belőle, ami nem kísért rémálmaidban napközi óta. Ez a finom, vörösborral készült pásztorpite például kifejezetten alkalmas arra, hogy új életet leheljen ebbe a nem túl népszerű alapanyagba.

Sajt is kerülhet a rétegek közé.
Sajt is kerülhet a rétegek közé.OksanaKiian

Hozzávalók 3 személyre

A tetejére

  • 5 közepes darab burgonya
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • ízlés szerint só és szerecsendió
  • 1 deci tejszín

A raguhoz

  • 1 bögre lencse megfőzve
  • 3 ek. olaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kisebb darab vöröshagyma felkockázva
  • 1 deci vörösbor
  • 1 nagy evőkanál paradicsompüré
  • ízlés szerint só, bors, füstöltpaprika-por
  • 1 nagyobb darab édesburgonya megpárolva
  • 1 nagyobb szál pasztinák megpárolva
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát főzd meg és készíts belőle pürét a vajjal és tejszínnel, majd tedd félre. 

A raguhoz forrósítsd fel az olajat, add hozzá a hagymákat, majd néhány perc után a vörösbort és a lencsét is. Ahhoz mehetnek a felkockázott zöldségek, majd a paradicsompüré és a fűszerek. (Ha szükséges, egy kevés alaplevet is adj hozzá.) Ezek után tedd egy jénaiba a ragut, annak a tetejére a krumplit, majd pirítsd össze forró sütőben negyedóra alatt. A két hozzávaló között akár egy sajtos réteg is elfér. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek