Ha az ember úgy dönt, hogy összedob egy Pavlovát, macaront vagy épp tojásfehérjéből készíti rántottáját, marad egy rakás sárgája, amiért nagyon fájna a jóérzésű hobbiszakács szíve. Nehogy kidobd ezeket, inkább használd fel az alábbi módok egyikén!
1. Készíts hollandi mártást!
Ez a klassz mártás f inom halfélékkel, tengeri herkentyűkkel, pirított baconnel és buggyantott tojásra öntve is. A fehérbortól a mustárig többféle hozzávalóval feldobhatod, utána akár zöldségekhez, sültekhez, tojásételekhez, meleg előételek mellé is jó választás lehet.
2. A carbonara tészta is finomabb vele
A hagyományos olasz receptek sokszor az egész tojást írják, ám ha csak sárgáját használsz a carbonara tésztához, az gazdagabb ízű, állagú és fényes lesz. A recept nehézsége annyi, hogy a tojásokból nehogy rántotta legyen, ezért gyorsan, kevergetve add a tésztához, és a szalonnát se keverd túl forrón hozzá.
3. Ragassz ezzel tojás helyett!
Lazacpogácsa, tonhalfasírt, kalácsfelfújt vagy bármi, amihez a tojást adtad volna kötőanyagként, szuper a sárgájával is.
4-5. A házi puding és főzött krém sokkal finomabb lehet, mint a porból készült
Készítsd csokival, kókuszpehellyel, málnazselével vagy vaníliásan, mindenhogy finom lesz a végeredmény. Haladóként pedig dobj össze főzött krémet, és süsd meg a világ legegyszerűbb szőlős, málnás vagy epres krémesét! Egy adag piskóta, egy réteg gyümölcs és a frissen főtt krém kell csak hozzá.
6. Házi majonéz
Olívaolajjal, csilisen, fokhagymával és citromosan is készülhet ez a klassz, házi majonéz, amiből mindenki kevesebbet eszik, aki látja, mennyi olajat benyel az a néhány tojássárgája. Csak tojássárgájára, sóra, borsra, olajra és citromlére lesz szükséged hozzá, de egy kevés mustár is jót tesz neki. Két sárgájához két-három deci olajat keverj fokozatosan, vékony csíkban adagolva.