Meg fogod köszönni magadnak, ha elkezdesz rendszeresen fokhagymát enni

Ezúttal csak röviden emlékezünk meg a fokhagymáról, hogy a tudomány által bizonyított előnyeit sorra véve elismételjük: nagyon érdemes hozzáadnod mindenhez, amihez csak tudod. A krónikus betegségektől a nátha tünetein át egy rakás dologra megoldást kínál ugyanis, sőt olyan tanulmány is van, amelyik szerint a gyógyszerrel azonos hatást mutatott.

A fokhagyma szuper húshoz, krémlevesekben és főzelékek ízesítőjeként, de ha valami újat is kipróbálnál, add parmezánnal sült garnélához, kínáld francia lecsóban, vagy süsd meg és készíts belőle mártogatóst sült articsóka mellé. Ha még tovább inspirálódnál olyan tippekkel, amik kevésbé hagyományosak, jó, ha tudod, hogy a grillezett édesburgonya fokhagymával finomabb, mint az olajban sült, de egy házi parmezános-citromos tésztát is nagyon feldob. Darált húsos-mozzarellás-zsályás pizzán is remek, de sült rizs, babasaláta, savanyúság, kenyérfeltét és kapros uborkaleves is készíthető vele. 

A Healthline gyűjtötte egy csokorba a fokhagyma minden olyan előnyét, amiket már a tudomány is igazolt. Van belőlük bőven.

#1 Hamarabb elmúlnak a betegségek

Egy 12 hetes tanulmány rávilágított, hogy a fokhagyma-étrendkiegészítő napi szedésével 63 százalékkal csökkentek a megfázás tünetei a placebóval elért eredményekhez képest. A betegség átlagos hosszát szintén 70 százalékkal csökkentette a természetes gyógyszer: a placebót kapott csoport 5 napjához képest a fokhagymát szedők csak másfél napig voltak betegek.  

#2 Csökkenti a vérnyomást

Emberekkel végzett vizsgálatok szerint a fokhagyma-étrendkiegészítők jelentős hatással vannak a magas vérnyomással élő emberek vérnyomásának csökkentésére. Az egyik vizsgálatban 600–1500 mg fokhagymakivonat egy 24 hetes időszakban ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vérnyomást, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszer.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#3 Csökkenti a koleszterinszintet

Magas koleszterinszint esetén a fokhagymakészítmények mintegy 10–15 százalékkal csökkentették az össz- és/vagy az LDL-koleszterintet.

Rengeteg áldásos hatása van
Rengeteg áldásos hatása vanJoff Lee / Getty Images Hungary

#4 Késlelteti a demencia megjelenését

A fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megakadályozni az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.   

#5 Az életet is meghosszabbíthatja azáltal, hogy a késlelteti krónikus betegségek kialakulását

A fokhagyma élethosszra gyakorolt lehetséges hatásait alapvetően lehetetlen bebizonyítani. Mivel azonban a fontos kockázati tényezőkre, például a vérnyomásra jó hatással van, mégis segíthet abban, hogy hosszabb ideig éljünk. A fokhagymának több ismert jótékony hatása van a krónikus betegségek gyakori kiváltó okaira, így segít, hogy minél tovább egészségesek maradjunk. 

#6 Az egyik legrégebbi „teljesítményfokozó” 

Az ősi kultúrákban hagyományosan fokhagymát használtak a fáradtság csökkentésére és a dolgozók munkaképességének javítására. Olyan szívbetegségben szenvedőknél, akik fokhagymaolajat szedtek 6 héten át, 12 százalékkal alacsonyabb pulzusszámot mértek a szakemberek, és a testmozgásban mért teljesítményük is javult. 

#7 Kitakarítja azt, ami nem a szervezetünkbe való

A fokhagyma fogyasztása segíthet a testnek a nehézfémektől megszabadulni. Egy négy héten keresztül tartó kísérletben, amelyet egy autóakkumulátor-üzem alkalmazottainak bevonásával végeztek, a fokhagyma 19 százalékkal csökkentette a résztvevők vérében az ólom szintjét. Emellett csökkentette a mérgezés számos klinikai tünetét, beleértve a fejfájást és a vérnyomást is. 

#8 Javítja a csontok egészségét

Egy menopauzás nőkön végzett vizsgálat úgy találta, hogy 2 gramm nyers fokhagymának megfelelő fokhagymakivonat naponta adagolva szignifikánsan csökkentette az ösztrogénhiány markerét. Ez arra utal, hogy ez a kiegészítő kedvező hatással lehet a nők csontjainak egészségére. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek