Mi a különbség a kókusztej és a kókuszkrém között?

Kérdések, amikről eddig nem is tudtuk, hogy léteznek rovatunk újabb válasszal jelentkezik, hiszen mint kiderült: a kókusztej és a kókuszrém nem ugyanaz. És akkor a kókuszvízről és kókusztejszínről még szó sem esett... Te tudod, mire használható fel ez a sokféle alapanyag?

Ha lelkes fogyasztói vagyunk a kókusztermékeknek, azt a furcsaságot már észrevehettük, hogy gyakran kókusztejként emlegetik a boltok polcain a tejes-vizes állagú kávéízesítőt és az igen zsíros, konzervként kapható italt is. És ez még semmi, hiszen ezek mellett már kókuszkrémmel, kókusztejszínnel is találkozhatunk a kínálatban. Tegyünk gyorsan rendet ebben a kérdésben, mielőtt véletlenül vegánok leszünk, és akkor derül ki, hogy nem tudjuk, mi a különbség a sok kókuszos alapanyag között!

Mi a különbség a kókusztej és a kókuszkrém között?

Rövidek leszünk, ebben segít TheKitchn cikke, amelyben elárulták a különbséget. Az általában dobozos kókusztej tehát kávék, növényi tejből készült madártej, smoothie és egyéb olyan ételek ízesítésére alkalmas, amikhez leginkább tejet használnánk, de valami miatt nem lehet, vagy nem szeretnénk. Készülhet vele palacsinta, hagyományos vagy chiapuding. Viszonylag alacsony zsírtartalmú tejhelyettesítő tehát.

A konzerves, magasabb zsírtartalmú, ugyanezen a néven futó alapanyag jó főzelékekbe, sütemények krémjébe, currykbe, de levesekben és minden olyan fogásban is finom, amit szívesen gazdagítunk egy kevés kókuszzsírral is. A kókusztej a tehéntejhez hasonló ital, ami a legtöbbször egy rész kókuszt és ugyanannyi vizet tartalmaz, így éri el a megfelelő, folyékony állagot. Ha konzervdobozban látod ugyanezen a néven, zsírosabb termékre számíts.

A kókuszdiókrém sokkal vastagabb és gazdagabb alapanyag. Négy rész aprított kókuszdiót tartalmaz, amit egy rész vízzel összedolgozva készítenek el. (Azt a tejszínhez hasonló állagú részét a kókusztejnek, ami a konzervdobozos változat tetejére kiül, szintén kókuszdiókrémnek érdemes tekinteni.) Három-négyszeres hígítással kókusztej készíthető belőle. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Végül a kókusztejszín a fenti krém gyakran édesített változata, általában alacsonyabb zsírtartalommal. Használják desszertekhez és kevert italok, turmixok készítésekor. A hozzáadott cukor miatt – ha kerül bele – általában nem jó alternatívája a kókuszdiókrémnek, de cukormentesen már a legtöbbször nyugodtan bevethetjük helyette. 

A kókusztermékeknél maradva: a boltok polcain vásárolható akár kókuszvíz is (ez az az ital, ami kókuszdióból kifolyik, ha nem vigyázunk) és kókusztejpor is, ami vízzel feloldva válik kókusztejjé. Vagyis a kókusztermékeket általában zsírtartalmuk és állaguk alapján soroljuk az egyik vagy másik kategóriába, és felhasználási lehetőségeiket tekintve emiatt különböznek egymástól.

És ha már ennyit beszéltünk róluk, ajánlunk egy receptet is, amihez kókusztejre lesz szükség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek