Infók kávészünethez: 8 + 1 érdekesség a mézről és a méhekről

Azt mindannyian tudjuk, hogy nem romlik meg, hogy olykor hamisítják, és hogy ha nem megfelelő körülmények között tartod, akkor kristályosodni fog fajtától függetlenül előbb vagy utóbb. De ezt a néhány dolgot vajon tudtad-e a mézről?

Sütemények krémjében, kenyéren és limonádéban is szeretjük, és jól is tesszük, mert a méznek több, a tudomány által is igazolt előnye és gyógyhatása van. Antioxidánsokban gazdag, csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, tesz a szív egészségéért és segíti a sebgyógyulást – írja róla a Healthline, hozzátéve, hogy akár köhögés ellen is bevethető. 

Rengeteg dolgot nem tudunk a mézről.
Rengeteg dolgot nem tudunk a mézről.Martin Ruegner / Getty Images Hungary

Ahogy korábban mi is megírtuk, Magyarország az egyik legnagyobb méztermelő Európában, itthon közel 20 fajtát állítunk elő belőle. A legtöbb mézfajtában rengeteg a vitamin: sok benne a C-, B1-, B2-, B6-, K-vitamin, de niacint, pantoténsavat és biotint is tartalmaz.

És ezt a 8 dolgot vajon tudtad-e a mézről és a méhekről?

  1. Az ókori Egyiptomban a méz volt az egyik legnépszerűbb gyógyszer. Később, a középkori gyógyhatású vagy annak gondolt szerek általános alkotóeleme is ez lett, mivel gyakran a méz volt az egyetlen elérhető anyag, amely a sokszor borzalmas ízű egyéb összetevőket fogyaszthatóvá tette.
  2. A dolgozó méhek nagyjából 30-45 napig élnek, és ez idő alatt kizárólag a munkára koncentrálnak. Mindössze másfél kanálnyi mézet hoznak össze egyenként ennyi idő alatt. A méhkirálynő a dolgozókkal szemben akár 7-8 évig is elélhet.
  3. Ha a mézet megfelelően lezárod, örökké eláll. Egyiptomi sírok feltárásakor a régészek találtak több ezer éves mézes csuprokat is, amiket felnyitva kiderült, hogy a tartalmuk elméletben akár fogyasztható is lett volna.
  4. A méheknek kifejezetten komoly szaglásuk van, ami több helyzetben is hasznukra válik. Minden méhcsaládnak saját, csak rá jellemző illata van, melyet a méhek 170 szaglóreceptoruk segítségével könnyedén fel is ismernek. 
  5. Egy méh átlagosan 24 km/órás sebességgel képes repülni, és úgy 50-100 virágot látogat meg a kaptárból való egyetlen utazás során. Nagyjából 2.000.000 virágra van szükség egyetlen liter méz elkészítéséhez.
  6. Hiába köszönhetjük nekik a mézet, hiába életük a nektár felkutatása, ízérzékelésük a tudomány szerint nem túl erős. Míg például a gyümölcslegyeknél 68 receptor gén felelős az ezért, egy házi méh csak tízet kapott belőle.
  7. Csak Magyarországon kb. 700-ra tehető a vadon élő méhfajok száma, a világon legalább húszezerféle van belőlük. Ezek túlnyomó többsége ráadásul magányos életmódot folytat.
  8. A méhek képesek tanulni, táncukat és a mozdulatok pontos jelentését is egymásnak adják át. Kommunikációjuk legismertebb módja a méhtánc, ami rengeteg információt tartalmaz. Tájékoztatja őket a táplálék helyéről, irányáról, távolságáról és még a minőségéről is. Ezt a táncot meg kell tanulniuk, és nem is akárhogy teszik: a dolgozók eleinte „tanuló repüléseket és köröket” végeznek a kaptár körül, hogy megjegyezzék annak a színét, formáját, környezetét, a naphoz viszonyított irányát. A méhek táncának több koreográfiája is van: a körtánc során a méh körbe repül és arról „ad hírt”, hogy a közelben táplálékot talált, a nyolcas formát leíró rezgő tánc ezzel szemben a távoli táplálékról ad hírt a többieknek. 

+ 1.

Ha kikristályosodott az otthon tartott adag, akkor sincs minden veszve. Felmelegítve visszanyerheti eredeti halmazállapotát, ám arra jó, ha figyelsz, hogy ne melegítsd 40 °C fölé, mert akkor veszíthet értékes tápanyagaiból.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek