Noha gasztronómiájuk az olasz népszerűségével nem vetekszik, ötletek azért akadnak: van egy külföldön is terjeszkedő étteremláncuk, a Phenjan, melynek elsődleges szerepe a rossznyelvek szerint az, hogy a rezsim külföldi valutához jusson. Jelenleg világszerte 130 üzletük van Dubajtól Moszkváig. Az éttermek kizárólag koreai ételeket szolgálnak fel, beleértve a kimcsivel készült fogásokat, a phenjani tésztát, a sült tintahalat és a kutyahúsból készült levest. Az ott dolgozók fiatal koreai nők, akiket művészeti iskolákban képeztek arra, hogy a vendégeket autentikus dalokkal és tánccal szórakoztassák.
Na de mit esznek Észak-Koreában?
Az 1990-es évek nagy éhínsége 1994 és 1998 között legalább 600 ezer, de feltételezések szerint több millió ember halálát okozta az országban. Konyhájukra ma is az egyszerű, olcsó alapanyagok használata jellemző, az alkohol, a hús csak a gazdagok számára elérhető az országban. Az átlagember nagyjából félmillió forintnyi bevételből gazdálkodik évente, nekik marad a főtt rizs, a kukorica és a kimcsi – írja a Daily Meal cikkében, amelyben az ott élők kedvenceit veszi sorra. (A kevésbé ismert koreai ételek nevét az angol átírás szerint közöljük.)
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Injo Gogi Bap
Ez az egyszerű fogás a ’90-es évek éhínsége után lett igazán népszerű, amikor hús csak a legritkábban kerülhetett az asztalokra. A maradék szójababból kolbászt készítenek, majd fűszeres mártással és rizzsel tálalják. A szójababpaszta mellett kerül még bele szójababolaj is, és általában csilis szósszal locsolják meg.
Kimcsi
Az észak-koreai étrend alapvető eleme, általában naponta fogyasztják. A kimcsi erjesztett étel, amit uborkából vagy káposztából készítenek, majd csilivel, fokhagymával és gyömbérrel készített sós lében érlelik.
Kukoricakása
A nálunk is ismert puliszka a koreai konyhának is alapvető étele. A magyar, román, erdélyi szász, szlovén, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben is gyakori fogás. Reggelire vagy vacsorára eszik. Elkészítéséhez a kukoricadarát sós vízben vagy tejben főzik meg.
Naengmyun
A naengmyunnak nevezett tészta búzából, hajdinából és burgonyából készülhet. Általában nagy, rozsdamentes acélból készült tálban, húslevesben szolgálják fel vékonyra vágott uborkával, koreai körteszeletekkel, enyhén savanyított retekkel és főtt tojással, vagy hideg, főtt marhahússal. Fogyasztás előtt gyakran adnak hozzá fűszeres mustármártást (vagy mustárolajat) és ecetet. Hagyományosan a tésztát darabolás nélkül fogyasztják, mert a hosszú életet jelképezi.
Bulgogi
Ezt az észak-koreai grillezett ételt gyakran szolgálják fel az éttermekben. Általában marhahúst takar, extrém vékonyra vágva, helyi fűszerekkel pácolva.
Sinseollo
Még egy olyan egytálétel, ami mindig kapható a helyi éttermekben. Nyers zöldségeket, húst és gombócokat rejt a tányér, pontosabban a fura tál, amiben tálalják. Alatta forró parázs van azért, hogy az edény az étkezés során meleg maradjon.
Szodzsu
A szodzsu a helyiek népszerű alkoholos itala, a legismertebb égetett szesz, amelynek alkoholtartalma 20 százalék körüli (a rizsboraiké általában 6-8 százalék). A szodzsu hagyományosan rizsből, búzából vagy árpából készül, de manapság már burgonyából és édesburgonyából is készítik
Soondae
A soondae nem más, mint a helyi véres hurka, amit legtöbbször friss gyömbérrel és szezámmaggal tesznek még izgalmasabbá.
Tofu Bap
Hagyományos észak-koreai klasszikus a rizzsel töltött tofu, amit többféle fűszerrel ízesítve kínálnak.