Mitől lesz egy édesség bio?

Amikor a drogériákban sétálva a gyerek megéhezik egy-egy csokira, talán előbb kapjuk le azt, amelyiken a „bio-” felirat van. De vajon mire utal, ha édesség kap ilyen megjelölést? Egyáltalán: az édesség, vagy a kész termék kapta, vagy csak az alapanyagai? Ha utóbbi, akkor az összesre érvényesnek kell lennie? Utánajártunk.

Már az édességek és nassolnivalók is lehetnek biotermékekről, amikről sokáig annyit tudtunk, hogy valami olyasmit takarnak, hogy nem permetezték őket. Na de a csokit és a kölesgolyót még a legelvetemültebb gyártók sem permetezik, mire utal hát a biózás ezeken a címkéken? Válaszol a Nébih, így már jóval könnyebb mérlegelni, hogy megéri-e az árát egy-egy ilyen termék. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Mit jelent, ha egy édességen az olvasható: biotermék?

A feldolgozott élelmiszereket, mint például az édességeket, csak akkor lehet biónak nevezni, ha valamennyi vagy szinte valamennyi (legalább 95 tömegszázalék) mezőgazdasági eredetű összetevőjük ökológiai gazdálkodásból származik – válaszolta a Nébih kérdésünkre.

Kiemelték: előállításuk során minimálisra kell korlátozni a hozzáadott élelmiszer-adalékanyagok, technológiai segédanyagok, ízjavítók és mikrotápanyagok alkalmazását.

Az ilyen élelmiszer feldolgozása lehetőleg biológiai, mechanikai vagy fizikai módszerek alkalmazásával történik, amelyek biztosítják, hogy a termék teljes ökológiai értéke és alapvető minőségi tulajdonságai fennmaradnak az előállítás során.

Általánosságban azokat az élelmiszereket lehet biotermékeknek nevezni, amelyeket az erre vonatkozó követelményeknek megfelelően termeltek, és állították elő, és ezeket a tevékenységeket ökológiai tanúsító szervezet ellenőrzése alatt végzik.

A bioélelmiszerekre ugyanazok az élelmiszer-biztonsági szabályok vonatkoznak, mint a konvencionális termékekre, de ezeknek további követelményeknek is meg kell felelniük.

Az ökológiai termelést, feldolgozást, forgalmazást végző gazdasági szereplők ellenőrzését, és ezzel összefüggésben a biotermékek és tevékenységek minősítő tanúsítványának kiadását itthon a Nébih által elismert tanúsító szervezetek végzik. Magyarországon jelenleg két ilyen szervezet működik. A tanúsító szervezetek akkor állítanak ki minősítő tanúsítványt, ha a terméket a gazdasági szereplő az „Ökorendelkezések” előírásainak megfelelően termeli, állítja elő, dolgozza fel, és hozza forgalomba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra