Most kiderül, hogy a zero waste jegyében a „nincsen annak semmi baja” típusú emberek gondolkodnak jól, vagy azok, akik biztosak abban, hogy a dátum nem véletlenül kerül a zacskókra és dobozokra.
Ehető a lejárt száraztészta?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszából kiderült: egy nappal, de még egy héttel a zacskón megjelölt dátum elérése után sem kell túlságosan aggódnunk.
A száraztészták minőségmegőrzési (tehát nem fogyaszthatósági) idővel rendelkező termékek, ami azt jelenti, hogy a lejárat utáni fogyasztásuk a legtöbb esetben nem jár egészségügyi kockázattal – írják válaszukban. Azért így is akadnak korlátozások, de ha látszólag nincs baja a terméknek, akkor megér egy próbát.
Kereskedelmi egységekben lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket nem lehet árulni, de előfordulhat, hogy az otthonunkban lejárnak. Az ilyen termékek esetében is meg kell győződni a fogyasztás előtt arról, hogy valamilyen érzékszervi elváltozás nem utal-e romlásra. Ajánlott a felhasználás előtt alaposan átvizsgálni az élelmiszert, a liszteket átszitálni, a gabonapelyheket, száraztésztát kiterítve ellenőrizni. Ha rendben találjuk, mehet a lobogó, sós vízbe.

Kell-e a főzővízbe olaj? Mitől nem ragad össze a tészta? És mitől ragad rá a szósz? Összeszedtük, amit a tésztafőzésről tudni kell.
Tovább olvasomA cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés