Miért drága az avokádó?

Az avokádó olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra és kiváló antioxidáns. Gazdag rostokban, káliumban, foszforban, vasban, telítetlen zsírsavakban, B6- és E-vitaminban. Csokis puding, reggelik, saláták, szószok és kenyérfeltétek is lehetnek belőle, vagyis sokszor csak lehetnének, ha nem kerülne ennyibe. De miért ennyire drága az avokádó?

Ja persze, mert messziről érkezik hozzánk? Éppen úgy, mint a kivi, a narancs, a citrom, a banán és sokszor még a paradicsom is, amiknek az ára mégsem ennyire magas. Akkor miért pont az avokádó ilyen drága?

A Mexikóban őshonos, semleges ízű, fényes, zöld külsejű, éretten ráncos, körte formájú gyümölcs fogyasztása akkora trend, hogy hazájában és Dél-Amerika egyes részein ma már erdőket irtanak ki azért, hogy a helyükre ültetvényeket telepíthessenek. Új-Zélandon egyenesen bűnözési hullámot indított el az avokádóhiány néhány éve. 

Na de miért ilyen drága az avokádó?

Több oka is van, és ezek közül csak kettő a magas kereslet és az, hogy nem a szomszédban terem. Az ár alakulásában az is közrejátszik, hogy a z avokádó termesztése rengeteg vizet igényel, hétszer annyit, mint a paradicsomé, ám egyes termőhelyein gyakori a szárazság, így az ára is emelkedik. A hol van belőle elég – például Chilében –, ott sem jobb a helyzet: az állandó öntözés a talajvíz mozgását  tette tönkre.

És ez még nem minden:  Mexikóban a termesztés legnagyobb része az egyik bűnszervezet ellenőrzése alatt áll, amely a gazdákat évek óta arra kényszeríti, hogy adjanak neki az eladásra szánt termésből. Az avokádót a helyiek zöld aranynak nevezik, mivel mára több pénz származik belőle, mint a marihuánakereskedelemből. Így hát minden adott ahhoz, hogy kedvencünk egy kicsit drágábban érkezzen hozzánk a narancsnál. 

Arról, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldség, jó hangos vitákat lehet folytatni. Ahhoz, hogy te nyerd, itt a válasz: botanikai szempontból gyümölcsnek számít, akárcsak a paradicsom. Azt egyébként tudtad, hogy smoothie-hoz is felhasználhatod?

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek