Ha már sikerült megemésztenünk, hogy kedvenc szalámink valamennyi cukrot is tartalmaz, azért még mindig marad jó néhány kérdés a rejtély körül. Minek kell bele, ha nem érezzük az ízén? Ha ennyire fontos hozzávaló, akkor a kolbászba vajon miért nem kell? Tényleg ez lenne a különbség a kolbász és a szalámi között?
A választ szakemberek adták meg.
Miért kell cukor a szalámiba?
Kérdésünkre Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere annyit mondott: valóban kell a szalámiba cukor, és azt is tudja, hogy miért, de inkább egy szakemberhez irányított, aki részletesen elmondta az egyébként kissé meglepő okot.
Körülbelül 1 százalékos mértékben van a szalámiban cukor – árulta el Bíró Antal, a vállalkozás termelésvezetője, kiemelve, hogy az íze ugyan kissé harmonikusabb lesz tőle, de nem ez a cukor felhasználásának valódi oka. A cukornak a színkialakításban van szerepe:
szebb a színe a szaláminak, ha egy kis cukrot is teszünk bele
– adta meg a magyarázatot, kiemelve, hogy a trükk házi receptekben is sokszor felbukkan. A cukortól élénkebb piros lesz a szalámi, megtartja a hús a valódi, egészséges színét – emelte ki a Gyulahús Kft. munkatársa.