Annál, hogy mi az oka, még sokkal fontosabb, hogy vajon mit tegyünk a fenyegető pattogás ellen. Elég kisebb lángra venni a gázt, vagy valami belekerült az olajba, amitől meg kéne szabadulnunk. Utánajártunk.
Ezért pattog az olaj
Annyit már többen észrevettünk vagy hallhattunk másoktól, hogy a magasabb nedvességtartalommal rendelkező élelmiszerek sütésekor pattog leginkább az olaj.
A jól ismert praktikák közé tartozik, hogy ennek elkerülése érdekében érdemes például a burgonyáról a nedvességet sütés előtt konyhai törlőkendővel alaposan felitatni. Nagyanyáink módszere szerint, ha mégis pattog az olaj, tegyünk bele egy szelet kenyeret és süssük meg. Ettől a víz elpárolog, és nem pattog, spriccel tovább a zsiradék.
Igaz lehet, hogy a víz okozza a pattogást?
Úgy tűnik, az észrevétellel a tudomány sem vitatkozik. Az olajak esetében a forráspont változó, de szinte minden esetben legalább duplája a vízének. A forró olaj tehát sokkal melegebb, mint a víz, amitől a cseppek halmazállapota abba belekerülve azonnal megváltozik. Mindez a nyomás hirtelen változásával jár, és ennek a folyamatnak, pontosabban a vele járó minirobbanásoknak a kísérője a pattogó hang.