Ezért pattog az olaj sütés közben

Kevés annál kellemetlenebb dolog van főzés közben, mint amikor az ember nagy nehezen ráveszi magát, hogy süssön egy nagy adag rántott húst, fánkot vagy lángost, ám az olaj félelmetes pattogásba kezd. Most már azt is tudjuk, miért.

Annál, hogy mi az oka, még sokkal fontosabb, hogy vajon mit tegyünk a fenyegető pattogás ellen. Elég kisebb lángra venni a gázt, vagy valami belekerült az olajba, amitől meg kéne szabadulnunk. Utánajártunk. 

Ezért pattog az olaj

Annyit már többen észrevettünk vagy hallhattunk másoktól, hogy a magasabb nedvességtartalommal rendelkező élelmiszerek sütésekor pattog leginkább az olaj.

A jól ismert praktikák közé tartozik, hogy ennek elkerülése érdekében érdemes például a burgonyáról a nedvességet sütés előtt konyhai törlőkendővel alaposan felitatni. Nagyanyáink módszere szerint, ha mégis pattog az olaj, tegyünk bele egy szelet kenyeret és süssük meg. Ettől a víz elpárolog, és nem pattog, spriccel tovább a zsiradék. 

Igaz lehet, hogy a víz okozza a pattogást?

Úgy tűnik, az észrevétellel a tudomány sem vitatkozik. Az olajak esetében a forráspont változó, de szinte minden esetben legalább duplája a vízének.  A forró olaj tehát sokkal melegebb, mint a víz, amitől a cseppek halmazállapota abba belekerülve azonnal megváltozik. Mindez a nyomás hirtelen változásával jár, és ennek a folyamatnak, pontosabban a vele járó minirobbanásoknak a kísérője a pattogó hang. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek