Miért szakad el a palacsinta?

Van az úgy, hogy elkezdünk palacsintát sütni, erre az első elszakad. Aztán néha még az ötödik is. Vajon mitől esnek szét a látszólag szimpatikus palacsinták, amikkel szakadás nélkül is épp elég időt töltünk a konyhában?

Az a helyzet, hogy nem létezik egyetlen, hivatalos oka a problémának. A palacsintaszakadás ugyanis olyan, mint a szakítás: több összetevős probléma, amit még a kommunikáció sem old meg. Egy kis utánajárás viszont igen, úgyhogy már soroljuk is a lehetséges okokat és megoldásokat.  

Miért szakad?

  • Ha nem várod meg, hogy megsüljön a tészta, hanem igyekszel minél előbb megfordítani, szakadni fog, mert még nincs megsülve. Érdemes tehát kis-közepes lángon elég időt adni mindkét oldalnak.
  • Ha nincs a tésztában, de leginkább a palacsinták alatt zsiradék, sokszor akkor is szakad. Adj a tésztához mindig egy kevés olajat, és kerüljön belőle legalább az első palacsinta alá is. 
  • Ha gyenge a tészta, vagyis túl folyékony, híg, és nincs, ami összetartsa, akkor is elszakad. Ebben az esetben több lisztet, vagy egy tojást adj hozzá, vagy akár mindkettőt. 
Ezek a palacsinták nem szakadtak el
Ezek a palacsinták nem szakadtak elYelenaYemchuk / Getty Images Hungary

És mi van akkor, ha vékony palacsintát szeretnél?

A tésztának a palacsintaszakik szerint a tejtől lesz kicsit tömörebb állaga, így ha ugyanolyan sűrűségűre kevered ki tejjel, mint vízzel, a tejeset kicsit vastagabbra fogod tudni kisütni. Szóval ne ijedj meg attól, hogy víz (is) kerüljön a tésztába. Igazán vékony palacsintát csak jól felmelegített, de nem tűzforró serpenyőben tudsz sütni, és ha a tésztába nem is kerül olaj, alá mindenképpen kell tenni egy keveset.  

Ha pedig megtörtént a baj, akkor se dobd ki a szakadt palacsintákat. A serpenyőben szaggasd apró darabokra, süsd meg alaposan, és baracklekvárral, porcukorral tálald. Ezt hívják Kaiserschmarninak, a mi búzadarás császármorzsánk osztrák változata.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek