A gomba fogyasztása szuper ötlet mindenkinek, aki fogyni szeretne, mert alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít. Ha a nokedlit legalább részben lassú felszívódású liszttel készíted, úgy egy teljesen egészséges fogást dobhatsz össze. A gomba a ragu alapja, de ha van kedved, nyugodtan mehetnek bele kedvenc zöldségeid a zellerszártól a fehérrépáig.
Hozzávalók 3 személyre
A paprikáshoz
- 2 deci tejföl
- 50 deka felkockázott csiperkegomba
- 1 bögre erdeigomba-keverék
- 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors, őrölt kömény
- tejföl
- 3 evőkanál étolaj
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 darab felkockázott paprika
- 1 darab felkockázott (hámozott) paradicsom
- 1 nagy evőkanál finomliszt
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
A galuskához
- 40 deka zabpehelyliszt vagy sima liszt
- 1 csokor friss kapor összevágva
- 2 deci tejföl
- 1 evőkanál juhtúró
- 1 darab tojás
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Fonnyaszd meg a hagymát 2 perc alatt a forró olajon, majd mehet hozzá a fokhagyma és a zöldségek is. Adj nekik néhány percet, majd keverd hozzá a sót, a borsot, a köményt és a pirospaprikát is. Hagyd puhulni 5-10 percig fedő alatt, majd keverd hozzá a gombákat. (Ha sima, homogén szaftot szeretnél, szűrd le a gomba hozzáadása előtt.) Adj neki még 10 percet, majd sűrítsd be a liszttel elkevert tejföllel.
A nokedlihez csak dolgozd el a lisztet, a tojást, a sót, a kaprot és úgy 3 deci hideg vizet egymással, majd egy nokedliszaggatóval vagy egy deszkáról, vizes késsel fokozatosan adagold lobogó sós vízbe. Néhány perc alatt el is készülnek, és ha langyosra hűltek, kanalazd rá a juhtúrós tejfölt és a paprikást.