Mivel lehet eltüntetni a dohszagot?

Nem kizárólag az öreg vagy nem megfelelően tisztán tartott lakások problémája a dohos szag. A legfontosabb az, hogy ne a szagot, hanem annak az okát igyekezz megszüntetni.

A dohszag akár új lakások problémája is lehet, ugyanis minden olyan helyen elkezd terjengeni egy idő után, ahol magas a páratartalom, és a nedvesség lecsapódik a felületeken. Több megoldás is van ellene, a legjobb, ha az összeset együtt alkalmazod. 

A probléma kialakulása ellen a rendszeres szellőztetés emiatt télen sem elhanyagolható – ez a legegyszerűbb megoldás, amit a szagok ellen tehetsz. 

A penészgombák melléktermékei erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, ami az allergiások és az asztmások számára nagyon kellemetlen következményekkel járhat. 

Ez sajnos nem megoldás.
Ez sajnos nem megoldás.RapidEye / Getty Images Hungary

Az esetegesen már kialakult, kellemetlen szagokat okozó penésszel igyekezz minél előbb leszámolni, és csak utána foglalkozz a szag eltüntetésével. Többféle vegyszer kapható a problémára, de ha természetes úton szeretnéd megoldani, szódabikarbónát és ecetet keverj el egymással, márts bele egy rongyot, és azzal töröld át a penész által megtámadott területeket.

Ha a penész megszüntetése után egy sűrű szövésű zsákba szódabikarbónát szórsz, és beteszed a bedohosodott szekrénybe, azzal hamarabb kiűzheted a bűzt onnan is. Ha a bútoraidnak van dohszaga, érdemes jó időben, a szabadban szellőztetned őket minél tovább. 

Ilyenkor hasznos és megtérülő beruházás egy párátlanító készülék is, ami ugyan némi pluszköltséget jelent, de biztosan olcsóbb, mint egy teljes falfestés.

Oszd meg másokkal is!
Mustra