A legendák szerint az eszkimóktól ered a gyorsfagyasztás hagyománya, hiszen ők a frissen kifogott halat jégtáblák közé tették, hogy az megőrizze minőségét és frissességét. Az már nem biztos, hogy utána ők is a fritőzbe dobták, ahogy mi, de annyi biztos, hogy ezt a verziót készítheted akár paprikásan, kaprosan, de akár fokhagymásan vagy csiliporral is.
Hozzávalók 2 személyre
- 50 deka tengerihal-filé
- ízlés szerint só, citromlé és bors
- a panírozáshoz tojás, liszt és zsemlemorzsa
- 1 marék összetört kukoricapehely (elhagyható)
- 1 csapott mokkáskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Vágd a halfilét egyforma csíkora, majd locsold meg egy kis citromlével, és szórd meg sóval, borssal és egy kevés fokhagymaporral. Ezek után panírozd a hagyományos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, amihez egy kevés kukoricapelyhet vagy füstöltpaprika-port és köményt is adhatsz, ha még izgalmasabbá tennéd.
Süsd ki bő, közepesen forró olajban néhány perc alatt, és tálald egy nagy adag majonézzel és kaporral elkevert apróra vágott csemegeuborkával és frissen sült burgonyával. Az uborkás szósszal szendvicsben is nagyon finomak.