Kalóriák ide vagy oda, az biztos, hogy a mandulaliszt, a méz és a gyümölcsök elég egészséges fogássá mixelik ezt a mini sajttortát, amit nem kell épp meggyel készítened, nyugodtan használj hozzá más idénygyümölcsöt, ha szeretnél. Tökéletes hozzá a vaníliás cseresznye, a körte sós karamellel, a fahéjas szilva és akár az ananászragu is egy kis kókuszsziruppal.
Hozzávalók
A tésztához
- 1 bögre mandulaliszt
- 2 evőkanál xilit
- 4 deka vaj
- 1 mokkáskanál só
A krémhez
- 50 deka mascarpone
- 3 darab tojás
- 1 kisebb bögre cukor, xilit (vagy más édesítő)
- 1 csapott teáskanál só
- 3 nagy evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 doboz light tejföl
A gyümölcsraguhoz
- 2 bögre meggy
- 4 evőkanál cukor, xilit vagy édesítő
- 1 evőkanál vaj
- 2 cl meggylikőr
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A tésztához dolgozd el a mandulalisztet a cukorral és a sóval, majd mehet rá a megolvasztott vaj is. A morzsás keveréket alaposan nyomkodd egy kis tortaforma aljába, és süsd előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percen át.
A krémhez sem lesz több dolgod: alaposan dolgozd el egymással annak a hozzávalóit, majd öntsd a tésztára, és süsd legalább egy órán át 160-170 fokon úgy, hogy az előmelegített sütő aljába egy vízzel teli tepsi is kerüljön sütés közben.
A vajat olvaszd fel, add hozzá a gyümölcsöt és az édesítőt, majd a meggylikőrt. Forrald össze az egészet egy kis folyadékban feloldott keményítővel, majd ha kiűlt a sütemény, langyosan tálald mellé. Ha úgy jobban tetszik, egy kis felforrósított meggylében feloldott zselatinnal egy extra, zselés réteget is készíthetsz a sajttorta tetejére. Ha gyümölcs épp nincs otthon, cukorból olvassz karamellt, adj hozzá egy adag sót és egy kevés tejszínt, és ezzel tálald a sajttortát.