Te tudod, miért építenek gátat a hódok?

Olvasási idő kb. 2 perc

A hódok valóságos mérnökök: profi gátakat építenek, kis házzal, járatokkal, többféle alapanyagból. Ehhez először keresnek egy kisebb folyót vagy patakot, faágakból gátat építenek, amivel elzárják a víz útját, és egy kis tavat hoznak létre. A tóban várat építenek víz alatti kijárattal, de készítenek mellékjáratokat is. Na de mi végre ez a féktelen építkezés, ha még állami támogatás sem jár utána?

Ideális esetben a kiválasztott fadarabok közvetlenül a folyóba esnek, és ezzel elzárják a víz áramlását. Ezek alkotják a gát alapszerkezetét. A hód ezek után tovább erősíti új otthonát gallyakkal, kövekkel, levelekkel, sár és különböző növények felhasználásával. Az átlagos gát másfél méter magas, de az is előfordul, hogy ennek a duplájára építik otthonaikat a hódcsaládok. 

De miért van szüksége a hódnak gátra?

A hódduzzasztómű közelében hódház található, a hódok itt töltik idejük legnagyobb részét. A gáthoz hasonlóan ezek általában botokból, fűből és mohából készült, kupola alakú építmények. Sharon Brown biológus a Telegraphnak elmondta, hogy a gátépítés elsődleges oka, hogy a hódok bár a vízben nagyon mozgékonyak, a szárazföldön kissé lassan mozognak, és ezekkel az építményekkel elsősorban a ragadozók – medvék, sólymok, farkasok, vadmacskák, a vidrák – ellen védekeznek, akik így nem tudják megközelíteni őket.

„A hódok által készített tavacskák mindezeken túl egyedi ökoszisztémákat hoznak létre, amelyek képesek bizonyos vízi növényeknek megfelelő körülményeket biztosítani. Olyanoknak, amelyekkel a hódok táplálkozhatnak” – teszi hozzá a szakértő. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek