Ezek voltak a kedvenc kutyás cikkeink 2019-ben

Idén a Szuperkutya akció mellett is különös figyelmet kaptak a négylábúak. Interjúztunk, terepre mentünk, utánajártunk, hogy mi a helyzet Magyarországon a kutyákkal.

Kiválasztani a legmenőbb kutyás anyagokat hálás feladatnak bizonyult, mert közben rádöbbentem, hogy mennyi mindent írtunk a témában. Vegyes érzésekkel, vidám és szomorú kutyás pillanatokkal búcsúzunk az évtől.

Megvédeni a fajtákat a szaporítók által okozott károktól

Dr. Jakkel Tamás sosem vágyott kutyapolitikai karrierre, ennek ellenére idén mégis a világ legnagyobb kutyatenyésztő szervezetének az élére választották. „Szenvedélyes kutyás lehet az is, akinek mindig egy kutyája volt, de ha valakinek más jellegű ambíciói vannak, és számára ez egy kreatív tevékenység, akkor ebbe belevág, ha pénze, lehetősége, tudása és – nem elhanyagolható – szerencséje is van” – mondta nekünk új pozíciójával kapcsolatban. Legfontosabb feladatának jelenleg a tenyésztés ázsiójának visszaállítását tekinti. Ma már nincs lehetőség arra, hogy valaki egy 100-200 kutyás kennelt fenntartson, ezért nagyon sokféle ember kezdett tenyésztésbe. Interjúnkban nemcsak dr. Jakkel Tamás jövőbeli terveiről, de a rövid orrú kutyafajtákkal kapcsolatos problémákról, a szaporítókról és az állatvédőkről is beszélgettünk.

Magyarországon 300 ezer kutyának nincs hova hazamennie

Az Összefogás az Állatokért Alapítványtól Kiss Anita mesélt nekünk a vidéki menhelyek helyzetéről. A legnagyobb kihívás még mindig a többszörös telítettség és a folyamatos utánpótlás, ezzel szemben az örökbefogadási kedv és az önkéntesek száma nagyon alacsony. Mindezek mellett a finanszírozottság hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy a vidéki menhelyek nagyon nehezen fejlődnek, sok szempontból kihívást jelent egyről a kettőre jutni. És hogy mit tehetsz te? Felelős gazdiként ivartalaníttatsz, tenyésztő helyett pedig menhelyről fogadsz örökbe. De a riportból az is kiderül, hogy miként segíthetnek azok, akiknek nem áll módjukban kutyát tartani.

Honnan tudja a kutyám, hogy szeretem?

Csányi Vilmos biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár több mint fél évszázados tudományos munkássága során rengeteget foglalkozott a kutyák viselkedésével, számos könyve jelent meg a témában, így nincs senki, aki nála jobban tudhatná, hogy hogyan emlékeznek és kötődnek a kutyák, mire kell figyelnie egy jó gazdának, és hogy miért éri meg menhelyi kutyát választani a családba. „Ezeket a kutyákat nem kell megtanítani a szobatisztaságra meg egyéb dolgokra, tehát rendszerint házban, lakásban történő életre már kiképzett kutyát kapunk, aki nagyon örül, hogy végre van egy új gazdája, és tényleg nagyon gyorsan kötődik, ha megfelelő szeretettel, odafigyeléssel bánnak vele” – mondta el a professzor. A vele készített interjúból kiderült az is, hogy miben hasonlít kutya és ember, honnan tudja a kedvencünk, hogy tényleg fontos nekünk, és hogyan teszik túl magukat a kutyák az őket ért traumákon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek