Átadták Budapest első okoszebráját

Zuglóban adták át a főváros első okoszebráját. A Herman Ottó Általános Iskola előtti gyalogátkelőhelyet mozgásérzékelő LED-világítással szerelték fel, a zebrát az úttest két oldaláról egy-egy kamera figyeli.

A környéken több iskola, napközis tábor és sportpálya is található, korábban pedig előfordultak balesetek is a gyalogátkelőhelyen. A Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával nemrég egy úgynevezett Safecross intelligens gyalogátkelő-rendszerrel szerelte fel az Egressy úti átkelőt – számolt be a Zuglo.hu.

LED-világítás növeli a gyalogosok biztonságát 

„Az okoszebra programot részben az alapítvány támogatásából finanszíroztuk, részben pedig abból a pénzjutalomból, amit a ZKNP nyert el tavaly decemberben a Szomszédom a rendőr programmal, az európai bűnmegelőzési díj harmadik helyezettjeként – mondta az átadáson Horváth Csaba polgármester. – A jövőben szeretnénk még több hasonló gyalogátkelőhely támogatására pályázni az alapítványnál.”

A jövőben több okoszebra telepítését is tervezik
A jövőben több okoszebra telepítését is tervezikNewman Studio / Getty Images Hungary

A Safecross rendszer alapvetően egy messziről is jól látható LED-világítással működik, amely a gyalogosok mozgásának hatására kapcsol be. Az úttest két oldalán kamerák figyelik, hogy érkezik-e járókelő a zebrához, és ha igen, a LED-világítás azonnal működésbe lép. A gyalogosok láthatóságát az úttest két oldalán elhelyezett reflektorok is segítik. Jelenleg a LED-lámpák tesztüzemben vannak, azaz folyamatosan villognak, hogy az autósok megszokják a berendezést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek