Sherlock Holmes valójában amerikai volt?

Néha mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen volna, ha kedvenc regénybéli karaktereink valóságosak lennének – és mint tudjuk, némely esetben tényleg létező személy szolgáltatta egy-egy fiktív szereplő megalkotásához az ötletet. Nincs ez másképp Sherlock Holmes esetében sem.

Szerinted ki volt a világirodalom legszerethetőbb agglegénye? Ha mindent tudsz az 1850-es évekbeli New Englandről, valószínűleg azt válaszolod, hogy Henry David Thoreau, ha pedig élsz-halsz a detektívregényekért, biztosak vagyunk benne, hogy Sherlock Holmes mellett teszed le a voksod. John J. McAleer szerint egyik megoldással sem lőhetsz mellé, szerinte ugyanis a két figura voltaképpen ugyanaz a személy. A szerző Henry David Thoreau Alias Sherlock Holmes című tanulmányában támasztja alá elképzelését.

Árulkodó nyomok

McAleer írásában azt a rajongói teóriát támasztja alá, miszerint az angolok kedvenc detektívje és az amerikai transzcendentális író egy és ugyanaz a személy. Olyan Henry David Thoreau-ról szóló anekdotákat vonultat fel, amik Sherlock Holmesra utalnak, és fordítva.

A kettejük közötti legnyilvánvalóbb kapcsolat Az eltűnt menyasszony című Conan Doyle-történet. Miközben Sherlock a bizonyítékokat értékeli ki Watsonnak, Thoreau egy, az Egyesült Államokban még meg nem jelent írásából idéz, és a szerző szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy e kettő ugyanaz a személy.

Thoreau egyszer maga is bűntény áldozatává vált: ellopták tőle Pope Homéroszát. Vajon véletlen egybeesés lenne, hogy az eset A reigate-i urak című Conan Doyle-novellában megismétlődött? McAleer szerint nem.

Henry David Thoreau lenne valójában Sherlock Holmes?
Henry David Thoreau lenne valójában Sherlock Holmes?Fotó: wynnter /

De talált más bizonyítékot is. Mindkét férfinek sasorra volt, mindketten a természet lelkes megfigyelői voltak, rajongtak a zenéért (Sherlock hegedűn, Thoreau fuvolán játszott), egyikük sem nősült meg soha, és sosem törődtek a társadalmi elvárásokkal. Mindkettejüket komolyan foglalkoztatta az emberi természet, de Arthur Conan Doyle detektívjének jellegzetes kalapja is épp olyan, mint Thoreau-é volt.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.