Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)

A bolognait mindenki imádja. Épp a legkisebbek maradnának ki belőle? Ha ők is kapnak, a bolti szószok nagyobb része fennakad a rostán, mert túl sok sót, mesterséges ízfokozó anyagokat tartalmaz. Ha viszont otthon dobod össze a babának is megfelelő szószt, könnyen lehet, hogy a család többi tagja is rájár majd.

A bolognai az egész család kedvence, ráadásul óvatosabb fűszerezéssel és gondosan válogatott alapanyagokból a legkisebbek étrendjébe is hamar felvehető. Ambrus Éva: Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen című receptgyűjteményéből hozzuk a bababarát receptet. 

BOOOK Kiadó/Zergi Borbála
BOOOK Kiadó/Zergi BorbálaZergi Bori

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 2 darab paradicsom kisebb
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab cukkíni feje kisebb héj és magok nélkül
  • 1 szál újhagyma kisebb
  • 1 levél bazsalikom friss
  • 5 evőkanál darált hús friss
  • 2 kocka húslevesalaplé fagyasztott
  • 4 evőkanál rizsszemtészta durum
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd a cukkinivel és a hagymával kockákra vágjuk, és a paradicsommal, a bazsalikommal, valamint a darált hússal elkezdjük párolni. A pároláshoz a fagyasztott húslevesalapot használjuk. Ha szükséges, a levesalapot folyamatosan pótolhatjuk. Közben a tésztát kifőzzük. A megpárolt zöldségeket a hústól szétválasztjuk, majd pürésítjük. Ha már annyira megpuhultak, hogy nem tudjuk szétválasztani, akkor a hússal együtt is pürésíthetjük. Az így kapott mártást az olajjal összekeverjük, és a főtt tésztára kanalazzuk, majd a baba életkorának megfelelően kínáljuk (ha szükséges, aprítjuk).

Tipp: Készíthetsz nagyobb adagot is, és mélyhűtőbe teheted, mert minden alapanyag jól bírja a fagyasztást. Ebben az esetben fontos, hogy minden friss legyen! A friss darált hús helyett jégkockatartóba fagyasztott húst is használhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek