Így segíthetsz öregedő kedvencednek

Házi kedvenceid idősebb korban nagyobb odafigyelést igényelnek, mivel az évek előrehaladtával – csakúgy, mint az emberek esetében – egyre több probléma veszélyezteti egészségüket.

Idősebb korban a kutyák és a macskák szervezete sem bírja már olyan jól gyűrődést, mint a zsenge, fiatal években. Számos, korábban nem tapasztalt betegség jelentkezhet náluk: ízületi gyulladás, vesebetegség, szívproblémák, fogászati gondok, cukorbetegség, inkontinencia, de a rák kifejlődésére is nagyobb esély van. A The New York Times cikke abban segít, hogy mire kell odafigyelni idős kutyáknál és macskáknál.

Figyelj az aggasztó jelekre

Az emberekkel ellentétben az állataink nem képesek szavakkal beszámolni aggasztó tüneteikről, ezért szemfülesnek kell lenned és fokozottan ügyelned, hogy észrevedd, ha valami nincs rendben – magyarázza Denise Herman, a New York-i székhelyű Empire of the Dog kutyakiképző-központ vezető trénere. Sok esetben sajnos csak akkor tudjuk meg, hogy gond van, amikor már súlyos a helyzet.

Azért, hogy ezt elkerülhesd, vezess naplót kutyád/macskád szokásairól és egészségi állapotáról. Jegyezd fel, ha változnak evési, ivási, alvási szokásai, kevésbé aktív, mint korábban, esetleg csomót vagy dudort találsz a testén, majd konzultálj az állatorvossal. Idősebb állatunkkal egyébként is érdemes gyakrabban látogatni az állatorvost. Denise Herman szerint évente minimum kétszer.

Időskorban fokozottabb törődést igényelnek kedvenceid
Időskorban fokozottabb törődést igényelnek kedvenceidHannamariaH / Getty Images Hungary

Dr. Natara Loose brooklyni állatorvos szerint a testi bajokat könnyebb észrevenni és kezelni, mint a szellemi betegségeket, például a szenilitást, ami állatok esetében nagyon hasonló az embereknél tapasztalt Alzheimer-kórhoz. Az időskori szellemi leépüléstől szenvedő állatok sokszor saját gazdájukat sem ismerik meg, céltalanul bóklásznak a házban, és olyan dolgokba kóstolnak bele, amiket nem szabadna megenniük.

Számos bevált segítség létezik

Szerencsére számtalan megoldás létezik a hasonló problémák kezelésére. Különböző gyógyszerek és speciális diéták segíthetnek elaggott kedvencünk szellemi frissességének megőrzésében. A gabapentin nevű, emberi páciensek számára kifejlesztett, de állatokon is egyre gyakrabban alkalmazott neuropátiás fájdalom ellen kifejlesztett szer például gyakran beválik, emellett a melatonin, a Q10-koenzim, az acetil-L-karnitin is ajánlott (természetesen kizárólag állatorvosi javallatra). Segít a szenilitás elkerülésében, ha kedvenced idősebb korában is gyakrabban érintkezik fajtársaival, illetve ha testileg és szellemileg aktív marad. Érdemes minél többet játszanod, foglalkoznod vele, ez megdolgoztatja az agytekervényeit, megakadályozza, hogy elrozsdásodjanak.

Érdemes lehet különböző alternatív módszereknek is utánajárni. A vízterápia például bizonyítottan segít az ízületi gyulladások és fájdalmak, a mozgásszervi betegségek kezelésében – már Budapesten is létezik állatklinika, ahol hidroterápia segítségével gyógyulhatnak a kutyák, macskák és más kisállatok. A lézeres és az ultrahangos terápia, illetve alapjában véve a rendszeres testedzésgyakorlatok sokban javíthatják az idősebb állatok testi egészségét. Herman megemlíti még az akupunktúrát, illetve a kannabiszolajat mint gyakran hangoztatott alternatív módszereket a fájdalom enyhítésére. Ezek hatásossága ugyanakkor tudományosan még nem igazolt, ezért körültekintéssel kell kezelni őket.

Ha meg kell hoznod a legnehezebb döntést

A legfontosabb azonban, hogy tudd, mikor kell elengedned kedvencedet. Az orvostudomány fejlődése egyre hosszabb életet biztosít nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is, viszont nem az évek száma, hanem az élet minősége a legfontosabb. Ha idős kedvenced nagy fájdalmakat él át, amelyek miatt szenvedés számára minden perc, át kell gondolnod, mennyire éri meg továbbra is életben tartani őt. Nehéz, szívszaggató döntést kell hoznod, de mindig tudnod kell mérlegelni, és a döntés során nemcsak a saját, de az ő érdekét is szem előtt tartani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra