12 hely, ahová menekülhetsz, ha összedől a világ

Az nem kérdés, hogy földünk, lakóhelyünk bajban van. Nem tudjuk, képesek vagyunk-e időben cselekedni ahhoz, hogy megelőzzük a klímakatasztrófát, vagy a legtöbb embernek menekülnie kell. Annyi bizonyos, hogy már most látszik: vannak olyan helyek bolygónkon, ahol nagyobb eséllyel éljük túl a viszontagságokat.

A megfelelő búvóhely, új élőhely sokféle kritériumnak felel meg. Először is tiszta vízhez kell jutnunk, másodsorban élelemhez. Biztonságosnak is kell lennie, hogy az emelkedő tengerszint és a szélsőséges időjárás ellen is védve legyünk. A biztonság mellett fontos a stabilitás, és az élhető, fejlődőképes környezet, az anyagi biztonság is. Az sem árt, ha elég jól védhető, és eddig is inkább kimaradt a nagyobb konfliktusokból.

#1 A tűz és a jég szigete: Izland

Izland nagyon sok szempontnak megfelel, tehát kiváló hely arra az esetre, ha háború törne ki, vagy ha tovább romlik a helyzet klímafronton. A tűz és a jég szigeteként emlegetett, elszigetelt hely Európán belül van ugyan, de földrajzi helyzete okán nehezen támadható, ráadásul változatos, gyönyörű természeti környezettel dicsekedhet. A helyiek kihasználják a sziget vulkanikus eredetét és a számtalan vízesés erejét: geotermikus energia biztosítja a fűtést és a meleg vizet, a villamos energiát nagyrészt megújuló energiaforrásokból állítják elő. A sziget belseje száraz és hideg ugyan, de a szélső területeken nagyszerűen el lehet éldegélni, a halászat pedig folyamatosan ellát ennivalóval, illetve bevétellel is. Nem utolsósorban az izlandiak a pénzügyi válság idején túlélték a bankrendszerük szinte teljes összeomlását, úgyhogy rugalmas, túlélésre berendezett emberek.

A Kirkjufell hegy tavasszal
A Kirkjufell hegy tavasszalswissmediavision / Getty Images Hungary

#2 Svájc fővárosa: Bern

Ha már menekülni kell, érdemes olyan helyet választani, ahol minőségi életet élhetünk. Svájc ilyen. Az Aare folyó partján elhelyezkedő település körül természetes védővonalat jelentenek az Alpok hegyei, így nehezen támadható. Az ország más módon is őrzi békéjét: a svájciak az utóbbi évszázadokban szinte az összes katonai konfliktusból ki tudtak maradni. Ez igen hasznos adomány, főleg akkor, ha a harmadik világháború miatt menekülnénk oda. Ezenkívül Bernben dolgozta ki Einstein a relativitáselméletét, és Bern-Brünnenben gyártják a Tobleronét. Kell még indok?

#3 Ha Svájc nem elég: Csiangmaj

Idilli város azoknak, akik a hegyek helyett a trópusi hangulatot választanák. Miközben Délkelet-Ázsia évtizedek óta a háború, a politikai zavargások, a heroin és a gyilkosságok központja, a thaiföldi Csiangmaj továbbra is békés és stabil. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg képes megőrizni az erejét és a józan eszét akkor is, amikor körülötte már szinte senki sem. Itt rendezkedett be egyébként a köztudottan pesszimista svájci befektető, Marc Faber is. Faber rendkívül sötét jövőt fest az emberiség elé, szerinte a dollár annyit ér majd a jövőben, mint a toalettpapír, háborúk szabdalják majd szét az országokat, és még sorolhatnánk. Megelőzésképp duplán bebiztosította magát: a svájci mellett már most Csiangmaj a bázisa.

Nem mondhatnánk Thaiföldről, hogy csúnya
Nem mondhatnánk Thaiföldről, hogy csúnyaprimeimages / Getty Images Hungary

#4 Szeles skót romantika: Lewis szigete

A vidéki romantika kedvelőinek ideális választás. Az Atlanti-óceán északi részén fekvő sziget háromórányi hajóútra található Skóciától, azaz kevés hadseregről állíthatnánk, hogy veszettül el akarna jutni oda, hogy elfoglalja. Az időjárás hideg és nyirkos, de akinek már nagyon elege van a globális felmelegedés okozta hőhullámokból, megtalálja itt a számítását. Nyugodt életkörülmények, rengeteg természetes energiaforrás, gazdag kultúra, finom ételek, gyönyörű madarak, szép kilátás: mi kell még?

#5 Ahol nem zavar a szomszéd: Tristan da Cunha

Ha a skót sziget nem elég elszigetelt, utazzunk kicsit messzebbre, egészen addig, amíg a világ egyik legeldugottabb szigetcsoportjához nem érünk. Idáig csak nem érnek el a világkatasztrófák sem. Tristan da Cunha Dél-Amerika és Afrika földrésze között található, a legközelebbi szárazföldtől kétezer kilométerre. A szigeten alig háromszázan élnek, azaz ha visszük az egész családot és a barátokat, akkor is el fogunk férni. Az önellátás ilyen messzire a világ civilizált részeitől alapvető: a lakosság nagy része halászatból tartja fenn magát.

Ha a pingvineknek megfelel, nekünk is
Ha a pingvineknek megfelel, nekünk isAuscape / Getty Images Hungary

#6 Ahol garantált a biztonság: Guam 

Ha inkább emberek, sőt katonák társaságára vágynánk, és szeretjük a kellemesen meleg időt, akkor Guam, Amerika óceániai külbirtoka tökéletes választás. 5300 kilométerre fekszik Hawaiitól, öt repülőtere van, és az amerikai katonák olyan nagy számban vannak ott jelen, hogy teljes biztonságban érezhetjük magunkat. A szigeten ne keressünk virágzó gazdaságot, a legtöbb bevétel Amerikából és a turistáktól érkezik, cserébe úgy érezhetjük, hogy egy – erősen militarizált – nyaraláson veszünk részt egész életünkben.

#7 Önfenntartás és hideg: Yukon

Kanada legnyugatibb territóriuma meglehetősen ritkán lakott, de ez nem feltétlenül hátrány: ha minden összeomlana, ezen a helyen akkor is apró, önfenntartó közösségekben élhetnénk, vadásznánk, halásznánk (meglehetősen sok folyó és tó található arrafelé), földet művelnénk. Így tették az őslakosok is, ráadásul meglepően sokáig: a területre csak a 19. században jutottak el az első európaiak. Nem állítjuk, hogy nincs hideg, és a tél nem túl hosszú, de ez még mindig jobb, mint nyaranta elevenen megfőni. A területen ráadásul ritka fémek is találhatók a hegyekben, amik egy esetleges háború idején nagyon is jól jöhetnek.

A Nares-tó Yukonban
A Nares-tó YukonbanUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

#8 Magasan minden felett: Puncak Jaya

Indonézia hegyekkel tarkított területe első látásra nem tűnik túl barátságosnak, de legalább nem kell versenyt futnunk a sátorhelyért a többi menekülővel. A hely legnagyobb erényét tengerszint feletti magassága (akármennyi olvad el a sarkköri jegekből, itt biztonságban leszünk, hiszen ez az ausztrál kontinens legmagasabb pontja) és különleges talaja jelenti. Itt található a világ legnagyobb aranybányája és a világ harmadik legnagyobb rézbányája is. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnunk az elhelyezkedésünk miatt, a kibányászott arany pedig háború esetén is kiváló fizetőeszköz. Puncak Jaya egyébként helyi nyelven annyit tesz: Győzelem csúcsa. A hegyet 1623-ban felfedező holland Jan Carstenszoonnak azonban majdnem a bolondokházát jelentette. Az egyenlítő környékén talált olyan magas hegyet, ahol gleccsereket azonosított, ám senki sem hitte el neki, hogy ez azon az égövön lehetséges. Amikor ragaszkodott az igazához, majdnem elmeháborodottnak nyilvánították, és a területet senki sem akarta felfedezni kétszáz éven át. 

#9 A hely, aminek jót tesz a melegedés: Denver

Denver nem igazán kerül be a hírekbe, pedig megalapítása idején kemény vadnyugati településnek számított. Manapság legfőbb előnye a palaolaj, amit élénken bányásznak – legalább nem kell félnünk, hogy elfogy az üzemanyag. Háború esetén az egyik legkönnyebben védhető amerikai település, mivel egy mérfölddel a tengerszint felett található, és magas hegyek veszik körül. Azon kevés települések egyike, amelyek jól járnak a globális felmelegedéssel, mert talajuk így válik majd igazán termékennyé.

Hajnal Denverben
Hajnal Denverbenbeklaus / Getty Images Hungary

#10 Cowboyként Amerika közepén: Kansas City

Ha ragaszkodunk Amerikához, egy másik város is szóba jöhet, mégpedig Kansas. Akármi is történik, ez a város fennmarad, mert egyrészt nincs a partvonalon, másrészt rendkívül sok farmot működtetnek, amelyek segítenek önellátóvá válni a legnagyobb felfordulás közepén is. Kansas ráadásul több vasútvonal találkozásánál fekszik, így az utazással vagy a terményszállítással sem lesz gond – ez kincset érhet háború vagy éhínség idején. 

#11 A világ végén: Tűzföld (Tierra del Fuego)

Dél-Amerika legalsó csücske a széljárás miatt a tökéletes hely a nukleáris szennyeződések elkerülésére. Emellett lélegzetelállító hely változatos élővilággal, tavakkal, folyókkal, ahonnan vizet nyerhetünk. Mivel ennyire a világ végén található, a természet szinte érintetlen, szennyeződésektől mentes, úgyhogy igazán ökotudatos életet élhetünk. Az időjárás kiszámíthatatlanságáért kárpótoljon a szemet gyönyörködtető látvány (vad sztyeppék, csillogó gleccsertavak, gyönyörű hegyek) és a tény, hogy a hőmérséklet ritkán esik nulla fok alá.

Argentínánál csodásabb hely kevés van
Argentínánál csodásabb hely kevés vanfranckreporter / Getty Images Hungary

#12 Hideg, de megéri: az Antarktisz

Ha már a Tűzföldön úgyis egy köpésre vagyunk tőle, igazán kipróbálhatjuk, milyen az élet a pingvinek földjén. Tény, hogy nagyon hideg van, de ha a téli hónapokat képesek vagyunk átvészelni, már láthatjuk, mennyi előnnyel kecsegtet a földrész. Rendkívül ritkán lakott, így kiváló védelmet nyújthat, igazi búvóhely, ahol senki sem fog keresni minket. Persze a globális felmelegedés miatt vigyáznunk kell az olvadó jéggel és gleccserekkel, de legalább testközelből éljük át, miért is kellett elmenekülnünk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek