Kurt Cobaintől Amy Winehouse-ig: miért hal meg annyi zenész 27 évesen?

Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse… mind 27 éves korukban hunytak el. Negyven másik híres zenésszel együtt ők alkotják a rejtélyes 27-es klubot, azaz olyan sztárok csoportját, akik mind ebben az életkorban távoztak a másvilágra.

Tragikusan korán hagyták itt ezt a világot, mindannyian 27 évesen, de teljesen különböző okokból. Néhányukat meggyilkolták, mások eltűntek, egyesek önkezükkel vetettek véget az életüknek, több esetben pedig olyan rejtélyesek a körülmények, hogy talán soha nem derül ki az igazság. Közös pont viszont a zenészkarrier, amely az egekbe repítette őket, az ismertség, a sztárság és az ezzel együtt járó összes lelki probléma. A legtöbb fiatalon híressé váló zenész drogokkal, alkohollal, gyógyszerekkel próbálta egyensúlyba hozni magát, ami persze csak súlyosbított a problémáikon, és közvetve vagy közvetlenül, de a halálukhoz is hozzájárult.

Miért pont 27 évesen?

Az „Élj gyorsan, halj meg fiatalon” karriertanácsot (amit Humphrey Bogart adott a Kopogj valamelyik ajtón! című filmben) nem igazán célszerű megfogadni, de a 27-es klub zenészei mégis mintha mottójuknak választották volna. Elképesztően intenzív életet éltek, karrierjük magasra szárnyalt, de ez hatalmas nyomást, még több albumot, koncertet és bulit jelentett, ami testileg-lelkileg egyaránt megterhelte őket. Nem lehet folyamatosan a csúcson pörögni – pláne alkohol és drogok segítségével –, mert a szervezet benyújtja a számlát. Kimerültség és alvászavarok az állandó éjszakázás miatt, depresszió, kiégés, elvonási tünetek, túladagolás, szorongás: ezek mind kínozták a sztárokat, megrövidítve az életüket. Hogy miért csak 27 éves korukig bírták, arról Eric Segalstad alkotott meg egy elméletet The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll című könyvében. „Ez egy érdekes életkor, a legtöbb ember ilyenkor hagyja maga mögött a gondtalan fiatalságot, és kezd éretten, felnőtt fejjel gondolkodni” – írja Segalstad. És ezt az ugrást nem sikerült mindenkinek végrehajtania.

Graffiti a 27-es klubról Tel-Avivban
Graffiti a 27-es klubról Tel-AvivbanPsychology Forever / Wikimedia Commons

A klub „alapítója” a leghíresebb blueszenész volt

Az ikonikus klub legelső tagjának tekinthető Robert Johnson blueszenész 1938-ban hunyt el. A fekete férfi rengeteget szenvedett a rasszista támadásoktól, mégis hatalmas zenész vált belőle, rövid pályafutása során is – 42 dala maradt fenn – sikert sikerre halmozott. Olyan zenészeket és bandákat inspirált, mint Eric Clapton, a Led Zeppelin vagy a Rolling Stones. A valaha élt legfontosabb blueszenészként tartják számon a mai napig, még úgy is, hogy a pletykák szerint eladta a lelkét az ördögnek a 61-es és a 49-es út kereszteződésében, és így lett belőle sztár. Halála máig tisztázatlan, egyesek szerint egy féltékeny férj mérgezte meg, mások szerint előrehaladott szifilisz, majd tüdőgyulladás vitte a sírba 1938. augusztus 16-án. Biztosat azért nem tudunk, mert a halotti bizonyítványa alapján egy orvos sem vizsgálta meg a testét, egyszerűen balesetnek nyilvánították az esetet.

A Rolling Stones alapítója is a klub tagja

A második zenész, aki 27 évesen szállt a sírba, nem más zenekart alapított, mint a legendás Rolling Stonest. Brian Jones gitáros 1969. július 2-án hunyt el, háza úszómedencéjében lebegve találtak rá a barátai. Ekkor már nem volt a zenekar tagja, személyes problémái, függősége, balhéi miatt Keith Richards és Mick Jagger kitették a Stonesból. Jones holttestét már alaposabban megvizsgálták az orvosok, máj- és szívproblémákat találtak nála, amelyek a túlzott alkohol- és drogfogyasztás következtében alakultak ki, és halálát balesetnek nyilvánították. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a rajongók előálltak egy elmélettel, miszerint Jonest Frank Thorogood építési vállalkozó ölette meg, mert a zenész nem fizette meg a tartozását. A sussexi rendőrség az összegyűjtött bizonyítékokat újra megvizsgálva úgy döntött, a gyanú nem elég megalapozott az ügy megnyitásához. Ennek ellenére Jones lánya, Barbara Marion mai napig úgy véli, gyilkosság történt, csak a rendőrség nem végzett elég alapos munkát.

Jimi Hendrix titokzatos halála

1970. szeptember 18-án robbant a hír, hogy a 27 éves Jimi Hendrix, minden idők egyik legjobb gitárosa, az Are You Experienced? és az Electric Ladyland albumok sztárja elhunyt. Nem is akárhogy. Hendrix saját, hajszolt, drogokkal kikövezett útján menetelt előre, mígnem egy éjszaka, talán nem először, álmatlanságát altatókkal és vörösborral próbálta csillapítani. Örök álomra is szenderült, saját hányásába fulladt bele az éjszaka közepén. Hendrix akkori párja, Monika Dannemann talált rá a zenészre, de már senki sem tudott rajta segíteni. 

Aki a mennyben talán Mercedes Benzzel jár: Janis Joplin 

Ugyanabban az évben, 1970-ben hunyt el herointúladagolásban az örökké szeretetre vágyó énekesnő, Janis Joplin is. A texasi énekesnő csúnyának tartotta magát, és úgy érezte, igazán senki sem szereti. Magányát italba és drogba fojtotta, miközben különleges hangja jogán elképesztő sztár, a rock&roll és a pszichedelikus soul királynője vált belőle. „Huszonötezer emberrel szeretkezem a színpadon, aztán hazamegyek egyedül” – nyilatkozta, és egy alkalommal végleg meg is elégelte ezt. Egy hotelszobában adagolta túl magát, menedzsere talált rá. Joplin közeli barátnője, a maga is drogfüggő Peggy Caserta az egyetlen, aki meg van róla győződve, hogy az egyik kezében cigarettát, a másikban aprót szorongató énekesnő nem a túladagolásba halt bele. Ennek ellentmond a tény, miszerint azok közül, akik ugyanattól a dílertől vettek anyagot, mint Joplin is, többen szintén meghaltak túladagolásban. Hogy az erős drog okozta Joplin vesztét, vagy szándékosan adagolta túl magát, nem tudni.  

Jim Morrisont fürdőkádjában érte utol a vég

Csupán egy év telt el, és új tag csatlakozott a 27-esek klubjához, a Doors együttes énekese. Mivel a saját fürdőkádjában leltek rá holtan, és nagyon gyorsan, boncolás nélkül temették el, számos elmélet született a haláláról. A hivatalos verzió szerint szívelégtelenség végzett vele. Nem jár rossz nyomon az sem, aki kábítószer-túladagolást emleget, ám azt is érdemes figyelembe venni, hogy Morrison asztmás beteg volt, így előfordulhattak rohamok, amelyek légzési nehézségeket okoztak (több alkalommal vért is köhögött). A legvadabb elmélet szerint meggyilkolták, de hogy kinek lett volna erre alapos oka, nem tudni. Az azóta is folyó találgatásokat Morrison fentről biztosan mosolyogva figyeli, mert előre megjósolta, hogy rejtélyes körülmények között fog meghalni – és igaza lett.

Kurt Cobain: öngyilkos lett, vagy megölték?

A Nirvana énekes-gitárosa 1994-ben hagyta itt ezt az árnyékvilágot, túlzás nélkül szupersztárként (ezt különben gyűlölte), Courtney Love férjeként és egy kislány szerető apjaként. Vállaltan depresszióval küzdött, de drogfüggősége is komoly problémát jelentett, halála mégis sokként érte a zenészvilágot. Testét három nappal a halál beállta után találta meg seattle-i házában a kiérkező villanyszerelő. Beszámolója szerint Cobain mellkasán fegyver feküdt, fején egyértelműen látszott a lövés nyoma, és búcsúlevelet is hagyott. A rajongók egy része ezt azóta sem tudja elfogadni, és Courtney Love-ot vádolják férje megöletésével (Cobain halála előtt Love kihívta a rendőröket azzal, hogy férje egy puskával meg akarta ölni magát, mire az énekes azt mondta, csupán feleségétől védte magát). A találgatások azóta is folynak, de a hivatalos szervek szerint egyértelműen öngyilkosság történt.

Amy Winehouse zűrös élete

A fent felsorolt zenészek alkotják a 27-es klub ősi magját. Azóta igen sok énekes csatlakozott hozzájuk, többek között Amy Winehouse is. A 2011-ben elhunyt, többszörös Grammy-díjas énekesnő egész felnőtt korában függőségeivel birkózott. Miközben karrierje egyre magasabbra szárnyalt, Blake Fielder-Civillel tartó párkapcsolata során rászokott a kemény drogokra. A férfival össze is házasodtak, ám 2009-ben hamar elváltak, ez pedig újabb mélypontot jelentett Winehouse életében. Rá egy évre Amy Reg Trevis filmrendezővel kezdett viszonyt, de miután a férfi a drogproblémái miatt elhagyta, nem volt megállás a lejtőn. Koncertjeit részegen, beállva adta, gyakran elesett, verekedett, csonttá fogyott, minden elvonóról megszökött, egyik botránya érte a másikat. 2011. július 23-án találtak rá az otthonában, véralkoholszintje elképesztően magas, 4,16 ezrelékes volt. A halál okaként alkoholmérgezést állapítottak meg. Szülei és a rajongói összetörten gyászolták.

Nincs itt semmiféle rejtély?

A 27-es klub körül kialakult misztikumot a tudomány emberei igyekeznek lerombolni. Ausztrál statisztikusok vizsgálata szerint nem hal meg több zenész 27 évesen, mint huszonöt vagy harminckét éves korában. Annyi derült ki, hogy a zenészek, különösen a rocksztárok az átlagemberekhez képest hajlamosabbak fiatalon, még a negyvenes éveik előtt elhunyni. Az ok a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a drogfüggőség, ám ahogy az önpusztító típusú rock and roll életérzés háttérbe szorult, és a túladagolást is egyre ügyesebben kezeli az orvostudomány, a zenészek is tovább élnek már, mint, mondjuk, a hetvenes években. 

A liverpooli John Moores Egyetem szakemberei még annyit tettek hozzá ezekhez az eredményekhez, hogy kiderítették: a szólóénekesek korábban halnak meg, mint azok a zenészek, akiket zenekar vesz körül. 1489 sikeres zenész esetének vizsgálata után arra jutottak, hogy a szólóénekesek kétszer gyakrabban hunynak el fiatalon, talán azért, mert a banda tagjai jobban védik egymást az önpusztító életmód hosszú távú hatásaitól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra