A tökéletes húsvéti sonka

Így főzd, hogy ízes és szaftos legyen!

Sonka nélkül nincs húsvét, sőt, az ünnep utáni napok is jó eséllyel e hústermék körül forognak. Érdemes tehát figyelni minden apró részletre annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Jó minőségű alapanyag, megfelelő fűszerezés és lassú, türelmes főzés – ha ezekre odafigyelsz életed legjobb sonkáját főzheted meg idén!

Ahhoz, hogy a végeredmény tényleg olyan legyen, amilyet elképzeltél, elengedetetlen, hogy tökéletes minőségű húst vegyél. A húsvéti sonka nem a gyorspácolt húsáruból lesz, megfelelő alapanyagot elsősorban a jól megszokott piaci hentesednél találsz, akinél jó, ha napokkal korábban jelzed az igényt.  Vehetsz tarját, csülköt, combot, vagy akár lapockát: aszerint dönts, hogy a szaftosabb, vagy kissé szárazabb végeredményt preferálod.  

A sonka főzése két lépésben történik. Először érdemes a húst fél/egy napra hideg vízbe áztatni, hogy a pácoláshoz használt nagy mennyiségű só kiázzon, mert ez élvezhetetlenné teszi a sonkát. Az így keletkezett sós-sonkás vizet tojásfőzéshez érdemes lehet felhasználni!

A második lépés a főzés, ami szerencsére nem ördöngösség. Hideg vízben tedd fel a sonkát annyi vízben, hogy ellepje és kerüljenek bele már az elején a fűszerek is. Ne forrald, csak a húsleveshez hasonlóan gyöngyöztesd a vizet. Minél lasabban főzöd, annál finomabb lesz, de 2-3 óra után azért már érdemes szúrópróbát végezni!

Ha kész, saját levében hagy kihűlni, és fogyasztáskor mndig csak annyit szelj belőle, amennyi el is fogy!

Hozzávalók:

  • 2 kilogramm jó minőségű combsonka
  • 2 fej vöröshagyma héjával együtt
  • 6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint köménymag
  • 2 levél babérlevél
  • szem borókabogyó
Recept idők
GettyImages-103954069
Fotó: dulezidar
Mustra