A tökéletes húsvéti sonka

Így főzd, hogy ízes és szaftos legyen!

Sonka nélkül nincs húsvét, sőt, az ünnep utáni napok is jó eséllyel e hústermék körül forognak. Érdemes tehát figyelni minden apró részletre annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Jó minőségű alapanyag, megfelelő fűszerezés és lassú, türelmes főzés – ha ezekre odafigyelsz életed legjobb sonkáját főzheted meg idén!

Ahhoz, hogy a végeredmény tényleg olyan legyen, amilyet elképzeltél, elengedetetlen, hogy tökéletes minőségű húst vegyél. A húsvéti sonka nem a gyorspácolt húsáruból lesz, megfelelő alapanyagot elsősorban a jól megszokott piaci hentesednél találsz, akinél jó, ha napokkal korábban jelzed az igényt.  Vehetsz tarját, csülköt, combot, vagy akár lapockát: aszerint dönts, hogy a szaftosabb, vagy kissé szárazabb végeredményt preferálod.  

GettyImages-103954069
dulezidar

A sonka főzése két lépésben történik. Először érdemes a húst fél/egy napra hideg vízbe áztatni, hogy a pácoláshoz használt nagy mennyiségű só kiázzon, mert ez élvezhetetlenné teszi a sonkát. Az így keletkezett sós-sonkás vizet tojásfőzéshez érdemes lehet felhasználni!

A második lépés a főzés, ami szerencsére nem ördöngösség. Hideg vízben tedd fel a sonkát annyi vízben, hogy ellepje és kerüljenek bele már az elején a fűszerek is. Ne forrald, csak a húsleveshez hasonlóan gyöngyöztesd a vizet. Minél lasabban főzöd, annál finomabb lesz, de 2-3 óra után azért már érdemes szúrópróbát végezni!

Ha kész, saját levében hagy kihűlni, és fogyasztáskor mndig csak annyit szelj belőle, amennyi el is fogy!

Hozzávalók

  • 2 kilogramm jó minőségű combsonka
  • 2 fej vöröshagyma héjával együtt
  • 6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint köménymag
  • 2 levél babérlevél
  • szem borókabogyó
Recept idők
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Sós crumble kelkáposztával – egy kevés füstölt sonkával lesz igazán finom

Ez a gyors morzsasüti most sósan készült, és remekül illik bele a maradék sonkából egy adag, ahogy a jó sok borssal és majoránnával fűszerezett kelkáposzta is.

2021. március31., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Buli lesz és megúsznád a kajakészítést? Lógd el elegánsan: sárgadinnyés prosciuttofalatok

Szúrd fel egy villára a dinnyegolyókat és a sonkát, majd készíts neki egy zsályás-mézes mascarponeágyat, és te leszel a buli gasztrokirálya, aki ráadásul a legkevesebbet dolgozott a falatkákkal.

2020. augusztus12., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek