Tegyél a földért: így vásárolhatsz csomagolásmentesen

A hulladékmentes mozgalom hozzánk is elért. Egyre többen mondanak nemet a nylonszatyrokra és hordozható papírpoharakra, hogy megtegyenek a földünkért mindent, amit csak tudnak. Ha foglalkoztat a gondolat, hogy csatlakozol a zöld harcosok egyre népesebb táborához, és lemondasz a szeméttermelésről, próbáld ki a vásárlást egy csomagolásmentes boltban.

Az általános iskolás barátnőmmel jót derültünk azon, amikor az osztályfőnökünk előadta kémiaórán, hogy ő minden termék csomagolását megnézi a boltokban, és ha van benne „E”, visszateszi a polcra. Tízévesen nem sokat tudtam arról, hogy miért olyan ördögtől való dolog az adalékanyag, hiszen ha a felnőttek által vezetett boltok felnőttek készítette termékek formájában árulják, akkor nem árthat nekem. Persze akkor még nem ismertem olyan fogalmakat, mint a tudatosság vagy a fenntarthatóság, és hittem a felnőttek mindenhatóságában. A szemem az egyetemi éveim alatt kezdett kinyílni, amikor egy bio gyerekruhákat áruló boltban dolgoztam. Akkor jöttem rá, hogy nem csak a vegyszerek, a műanyag is veszélyt jelent ránk és a földünkre nézve. Bizony, az a műanyag is, amiben az ebéded érkezik, vagy amibe a müzlidet csomagolják. 

„Nem akarom, hogy a gyerekem műanyagtengerben nőjön fel!”

Egy szupermarketbe lépve a zöldségek és a péksütemények bizonyos hányadán túl bajosan találsz csomagolásmentes termékeket. Gondolj csak bele: az ásványvizet és az üdítőket PET-palackban árulják, a müzlit, a tésztát, a rizst és még rengeteg élelmiszert műanyagzacskóban szerezheted be, a pénztárnál pedig annyi nylonszatyrot vehetsz, amennyiben haza tudsz cipekedni. Miután pedig otthon kiürült ez a sok műanyag, mennek a kukába, anélkül, hogy azon merengenél, vajon hová kerülnek és mi lesz a sorsuk az elkövetkező ezer évben.

Miért olyan nagy probléma a műanyaghulladék?

A műanyaghulladék azért jelent különösen nagy problémát, mert az újrahasznosítása nagyon drága, ráadásul csak véges számban lehetséges. Döntő többségük pedig képtelen a teljes lebomlásra, csupán mikroműanyagokká, vagyis öt milliméternél kisebb részecskékké aprózódnak, és a táplálékláncba kerülve hatalmas károkat okoznak. A Scientific Reportsban megjelent kutatási eredmények például arról számoltak be, hogy a Nagy-Britanniában partra vetődött emlősök – delfinek, bálnák és fókák – mindegyikének szervezetében találtak mikroműanyagot.

A tengerekbe került hulladék nem csak az ott élő állatoknak okoznak komoly problémát, a részecskék az ivóvízbe is bekerülhetnek. Ugyan mi Magyarországon viszonylag biztonságban vagyunk, hiszen a csapvíz 96 százaléka felszín alatti vízbázisokból származik, ahová nem tud eljutni a mikroműanyag, ezek a láthatatlan rostok az európai ivóvizek 72 százalékát szennyezik.

Az olyan anyagok pedig mint a BpA, BpS, BpF, a PS vagy a PVC – amik megtalálhatók sok éthordóban, kulacsban, konzervdobozban, eldobható poharakban és evőeszközökben vagy PET-palackokban – még azelőtt árthat az egészségednek, mielőtt a kukában végezné. 

A világban felhalmozódó hulladék okozta problémákra szerencsére egyre többen felfigyelnek. A 90-es évek végén megalakuló zero waste mozgalom lelkes harcosai például olyan életmódot vállalnak, amelyben nem termelnek szemetet. Befőttesüvegekkel és vászonszatyrokkal járják a piacokat és pékségeket, hogy csomagolás nélkül vásároljanak be. Azonban léteznek olyan boltok is, amik szintén a szemlélet mellé álltak, és termékeiket meztelenül árulják. No nem ruhátlan eladókat kell elképzelned, hanem fából készült tárolókat és üvegedényeket tele gabonafélékkel, teákkal, lisztekkel – egyszóval szinte mindennel, amire csak szükséged lehet. Itthon már három csomagolásmentes üzletben is megfordulhatsz a fővárosban: a Ne pazarolj üzletében és Ligeti Boltban már két helyen.

Szerelkezz fel a hulladékmentes vásárláshoz, és vigyél magaddal vászonzsákot és befőttesüveget
Szerelkezz fel a hulladékmentes vásárláshoz, és vigyél magaddal vászonzsákot és befőttesüveget

Hulladékmentes életmódból hulladékmentes bolt

„Én élelmiszermérnökként végeztem, és már akkor odafigyeltem, hogy mik vannak a címkén, az alapján vásároltam, de a műanyag még nem zavart, vagyis akkor még nem tudatosult bennem, hogy nem bomlik le” – mesélte Magyar-Hikisch Ági, a Ne pazarolj bolt társalapítója arról, hogy ő hogyan kóstolt bele a hulladékmentes életformába. Kislánya, Hanna születése után még inkább fontossá vált számára, hogy helyi, szezonális és vegyszermentes termékeket vásároljon, közben pedig megfogalmazódott egy üzlet megnyitásának az ötlete is. Ekkor merült fel a hulladékmentes irányvonal. „El kellett mennem tejért a tejeshez, de más tejterméket csak a hentesnél tudtam venni, tisztítószert pedig szinte sehol sem lehetett kapni. Ha mindent be szeretnél szerezni, hatszáz helyre kell menned, szóval elkezdtem gondolkodni egy boltban” – meséli Ági.

Sipos Melinda Ligeti Boltja is hasonlóképpen indult. 2016-ban látott egy előadást Bea Johnsonnal, a zero waste mozgalom egyik népszerű hirdetőjével, és eldöntötte, megpróbálja csökkenteni az otthonában keletkezett hulladék mennyiségét. „Elkezdtem keresni azokat a boltokat, ahol csomagolás nélkül tudom beszerezni az élelmiszereket, viszont nem találtam olyan helyet, ahol mindent megkaphatok, és így jött az ötlet, hogy milyen jó lenne egy ilyen bolt.” Az első üzletét Piliscsabán nyitotta meg, de a város kicsinek tűnt, hogy kibontakozhassanak elképzései, ezért az ötletét Budapestre költöztette, mostanra pedig a második boltját is megnyitotta.

De vajon mitől lesz hulladékmentes egy üzlet? Azonfelül, hogy a termékek csomagolás nélkül kerülnek a polcokra, a tárolókba és így is vásárolhatod meg őket, a lehető legfenntarthatóbb módon érkeznek az üzletbe is. „Próbálom a lehető legjobb alternatívákat megtalálni” – felelte Ági, amikor arról kérdeztem, hogy honnan érkezik hozzájuk áru. „Amit lehet, göngyölegesen szerezzük be. A tejtermékek is ilyenek, kannában jön a tej, az üreset elviszik és fertőtlenítik. A zöldségek rekeszben érkeznek, a termelői piacokról is vannak kapcsolataink, mindenből minél nagyobb kiszerelést igyekszünk belőni.”

A csomagolásmentes boltban te döntöd el, hogy miből mennyit vásárolsz
A csomagolásmentes boltban te döntöd el, hogy miből mennyit vásárolsz

Nulla hulladék?

Szívesen belevágnál a zero watse életmódba, de fogalmad sincs, hogyan száműzz minden hulladékot a háztartásodból varázsütésre? Ne aggódj, nem kell, hogy az életed azonnal száznyolcvan fokos fordulatot vegyen. Kezdd kis lépésekkel, és mérd fel, hogy mi az, amit ki tudsz váltani, el tudsz engedni, és mi az, ami nélkül el sem tudnád képzelni az életed. Teljesen rendben van, ha nem vásárolsz ásványvizet, vagy legalább nem PET-palackban, hanem üvegben, vászonszatyorral jársz vásárolni, illetve kimérve veszed a tejed, de a textil zsebkendő gondolatával képtelen vagy megbarátkozni.

Azoknak, akik szeretnének belevágni a hulladékmentes életmódba, Melinda azt tanácsolja, hogy próbálják kitapasztalni, számukra mi a legideálisabb irány. „Természetesen rengeteg könyv, blog, videó fellelhető már a témában, úgyhogy, ha nem tudják, hogyan kezdjenek bele, vagy elakadtak valahol, akkor nincsenek egyedül, bármikor kérhetnek segítséget, inspirálódhatnak, akár nálunk a boltban is. Viszont ebben pont az az izgalmas, hogy végre használhatjuk a kreativitásunkat, szabadon engedhetjük a fantáziánkat, mi is aktívan részesei lehetünk a megoldásnak, és kitalálhatunk valamit, ami másokat is segít majd ezen az úton.”

Csomagolásmentes bevásárlás

A hulladékmentes vásárlás csak elsőnek tűnhet komplikáltnak, ha felszerelkezel egy vászontáskával, kisebb vászonszatyrokkal – ebbe kerülnek a magvak, tészta, hüvelyesek vagy a kenyér; és befőttesüvegekkel – ebbe pedig a tejtermékek vagy akár a müzli és édességek –, onnantól már minden könnyen fog menni. (Ezeket akár a boltban is beszerezheted, és a vásárlók által gyűjtött üvegek közül is szemezgethetsz.) Először leméred az edényeidet – hogy annak a súlyáért ne kelljen fizetned –, majd megöltöd, amivel csak szeretnéd. Ha pedig mindent összegyűjtöttél, a pénztárnál lecsippantják a vonalkódokat, és készen is vagy.

Vehetsz túró rudit és karamellás mandulát is

Túlzás lenne azt állítani, hogy a csomagolásmentes boltokban mindent megkapsz, de például olyan finomságokról, mint a pattogatott kukorica, a sütemény vagy a csokoládé, nem kell lemondanod. A Ne pazaroljba péntekenként túró rudi is érkezik. Az alapélelmiszereket pedig biztosan megtalálod. Vásárolhatsz tejet, kenyeret, tésztát, zöldséget, gyümölcsöt, lisztet, olajokat, magvakat. Sok bio, vegyszermentes és hazai terméket találhatsz a polcokon.

Ági számára ezeknek az élelmiszereknek nem a minősítése a fontos, hanem hogy tudja, mi honnan érkezik, és hogy biztos legyen a vegyszermentességben, ezzel az elképzeléssel pedig a kistermelőket is támogatja. „Tudom, hogy a zöldségeink nagy része bio, de sok kistermelő nem tudja megfizetni a bio minősítés kiváltását, pedig mindennek megfelel, de nem szeretne százezreket kifizetni erre.”

Akkor sem kell lemondanod az édességről, ha a hulladékmentes életmódot választod
Akkor sem kell lemondanod az édességről, ha a hulladékmentes életmódot választod

A boltok hátránya viszont, hogy nem tudják garantálni a gluténmentességet, mert ezeknél a termékeknél valóban fontos, hogy be legyenek csomagolva. „Nem mondhatjuk, hogy gluténmentesek vagyunk, hiába gluténmentes mondjuk, a rizs, azután, hogy én kinyitottam a zsákot, amiben érkezett, egy légtérbe kerül a többi termékkel. Gyakorlatilag nem érintkezhetnek, de hivatalosan nem mondhatom, hogy gluténmentes” – mutat rá Ági a problémára. A laktózmentesek igényeit viszont igyekeznek kielégíteni. A húsmentes életmódot folytatók is találhatnak olyan termékeket, amik nem tartalmaznak állati eredetű hozzávalókat: a Ligeti Boltban például vegán granolákat, csokoládét, desszerteket és növényi tejet, a Ne pazaroljban pedig süteményeket és magitalokat. Az élelmiszerek szavatosságáról az eladóknál érdeklődhetsz, a tejtermékeknél pedig mindig elmondják, hogy meddig fogyaszthatod őket.

A boltokban felszerelkezhetsz a zero waste életmódra is. Találhatsz többek között csatos üveget, vászonszatyrot, bambuszfogkefét, szappant vagy termoszt. A Na pazarolj üzletében pedig növényi alapú, pálmaolajmentes tisztítószereket is beszerezhetsz a mosogatószertől a kárpittisztítóig.

Megéri-e vászonszatyrozni?

A hulladékmentes vásárlásnál három tényezőt mindenképpen figyelembe kell venned – a pénzt, az időt és az egészséget. A csomagolásmentes üzletek termékei nem feltétlenül olcsóbbak, mint a szupermarketeké, de mindenből annyit vehetsz, amennyire szükséged van belőle. Vehetsz akár négy szem borsot és három darab mandulát is. Azt se felejtsd el, hogy az itt kapható élelmiszerek minőségiek. Egy kiló kenyér például annyiba kerül, mint egy jobb pékségben, ugyanis onnan érkezik.

A csomagolásmentes vásárlás előkészületei tovább tartanak, mintha csak beugranál a sarki közértbe, hiszen végig kell gondolnod, hogy mire van szükséged, és ennek megfelelően kell felszerelkezned. Ez a korlát viszont megakadályoz abban, hogy felesleges dolgokat vásárolj – hiszen nincs mibe beletenni – vagy, hogy órákat tölts el a polcok között bolyongva azon tanakodva, hogy mit felejtettél el, vagy hogy melyik kihagyhatatlan akció csábításának engedj.

A harmadik és talán legfontosabb tényező az egészség – a tied és a környezetedé. Ha mellőzöd a készételeket, minőségi és vegyszermentes alapanyagokból főzöl magadnak, a szervezeted meg fogja hálálni. Az pedig nem is kérdés, hogy milyen sokat segíthetsz a földünkön, ha eldöntöd, hogy megpróbálsz a tőled telhető legtöbb hulladékforrásról lemondani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek