Mérgezőek az élelmiszereknél használatos csomagolóanyagok?

Egy átfogó kutatás szerint a műanyag csomagolóanyagok gyártásához több mint 900 különböző vegyi anyagot használnak fel, de a folyamatban további 3000 vegyszer lehet érintett.

Nem elég szigorú az uniós szabályozás, ezért élelmiszereinkben rendre mutatnak ki olyan kockázatos anyagokat, amelyek a csomagolásból származnak – figyelmeztetett Simon Gergely környezetkémikus a TudatosVásárló.hu-n megjelent írásában. A szakember szerint az említett 900 anyag közül 63 egészségkárosítónak számít, 68 a környezetre is veszélyes, 34 pedig a hormonrendszerre ártalmas vegyületként szerepel az ENSZ környezetvédelmi programjának jelentésében.

Sokan tartanak tőlük

A kockázatos kemikáliák lágyítószerek, stabilizáló anyagok, oldószerek, köztitermékek, felületaktív anyagok, égésgátlók, színezékek, monomerek (alapanyagok), oldószerek, biocidok (fertőtlenítő, csírátlanító szerek), égésgátló anyagok formájában kerülnek a műanyaggyártásba, majd onnan a mindennapi termékekbe. Aggasztónak tartod a tendenciát? Nem vagy vele egyedül! Egy friss felmérés szerint az európai lakosok 84 százaléka osztozik érzéseidben.

Ételtartó, kulacs, bolti bizonylat: BpA, BpS és BpF

Az átlátszó, nagy szilárdságú polikarbonátból (PC, jelölése 7 – mint egyéb műanyag) alacsony hőmérsékleten minimális, nagyobb hőmérsékleten több biszfenol-A, vagyis BpA jut ki. Mivel több kutatás bizonyította, hogy a BpA már kis mennyiségben is kockázatos a gyermekek és a magzat fejlődésére, Európában 2011-től tilos cumisüvegekben használni. Más ételtárolókban, kulacsokban, sőt a bolti bizonylatokban ugyanakkor a mai napig megtalálható.

Bár a legtöbb hír a BpA-ról szól, hasonló kockázatokat rejthetnek a helyettesítésére elterjedt biszfenolok is (BpS és BpF).

Nemcsak a gyorséttermi kaja lehet káros, hanem a csomagolása is.
Nemcsak a gyorséttermi kaja lehet káros, hanem a csomagolása is.Shutterstock

Konzervdobozok, üdítős- és sörösdobozok: BpA

Biszfenolok leginkább a fémdobozok belsejében fordulnak elő. A gyártók ugyan azt állítják, hogy a BpA felhasználása visszaszorulóban van, egy közelmúltbeli dán kutatás mégis 14-ből 8 üdítős- és sörösdobozban mutatta ki az anyagot.

A BpA már egész alacsony dózisban is beavatkozik a hormonrendszer működésébe.

Ezzel összefüggésben rákkeltő kockázata is van, de felelőssé tehető a cukorbetegség, az asztma, a koraszülések és a szívbetegségek kialakulásáért, továbbá olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás és a meddőség.

Eldobható tányérok, poharak: PS

A polisztirol (PS – jelölése 6) elterjedt anyag, mindennap találkozhatunk vele az eldobható kávéspoharakban, éthordó dobozokban, joghurtos flakonokban, valamint a zöldségek, gyümölcsök alá tett habszivacs tálcákban. A bökkenő csak az, hogy alapanyaga, a rákkeltő hatású sztirén rendszeresen megjelenik a késztermékekben, vagyis bejut az ételekbe, italokba. Ja, és számos polisztirol termék égésgátló anyagokat is tartalmaz.

PET-palackok: ftalátok, BpA, égésgátlók, ólom és antimon

A könnyen újrahasznosítható és viszonylag olcsó PET (jelölése 1), azaz polietilén-tereftalát elvben kevés adalékot tartalmaz, egy norvég és egy magyar kutatás viszont még ha kis mennyiségben is, de ftalát-vegyületekre bukkant az ilyen palackokban tárolt italokban.

A magyar kutatás bemutatta, hogy az idő múlásával nő a koncentráció,

és azt is, hogy a kis kiszerelésű palackokban, amelyekben aránylag nagyobb felülettel érintkezik a folyadék, több a ftalát.

A norvég vizsgálat emellett klórozott parafinokat, BpA-t, égésgátlókat és ólmot (!) mutatott ki a folyadékmintákból, egy korábbi ELTE-s tanulmány pedig antimon kioldódását figyelte meg. Ha nem ismernéd, az utóbbi egy arzénhez hasonló félfém, mely kockázatos az emberi egészségre nézve.

Nem árt az eszedbe vésni azt sem, hogy ha egy PET-palackot vagy más műanyagot sokszor használsz, akkor különböző gombák és baktériumok szaporodhatnak el a felületén, amiből csúnya fertőzés lehet. 

A PET-palack több szempontból is necces.
A PET-palack több szempontból is necces.Shutterstock

Tisztítószeres és joghurtos flakonok: PVC

A polivini-klorid (jelölése 3) inkább tisztítószeres flakonok anyaga, de időnként joghurtos vagy egyéb élelmiszeres flakonokként is feltűnik. A veszély itt abban rejlik, hogy alapanyagként ritkán megjelenhet benne a vinil-klorid is, mely rákkeltő tulajdonságokkal bír. A PVC-termékek ráadásul rendszeresen tartalmaznak ftalát-lágyítókat is.

A ftalát-vegyületek a szervezetünkben alapvetően a szaporítóképességet és a hormonrendszert károsíthatják,

sőt egyes ftalátokat (pl. DEHP) rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hoztak. Számos kutatás mutatott rá, hogy a ftalátok szoros összefüggésben állnak például a meddőséggel és az elhízással is.

Karácsonyi szalvéták: aromás aminok

A szalvétákban és péksüteményes papírzacskókban aromás aminok lehetnek, melyek a nyomtatáshoz használt tintából származnak. Egy 2016-os uniós vizsgálat a színezett szalvéták felében mutatott ki ilyen anyagokat. Hogy ez miért rossz? Azért, mert az aromán aminok mérgezőek: több vegyületüket a rákkeltő vagy potenciálisan rákkeltő anyagok közé sorolják.

Pizzásdoboz, pattogatott kukorica, esőkabát: PFC/PFAS

Annak érdekében, hogy csökkentsék tapadásukat, és ellenállóbbá tegyék őket az olajjal, zsírokkal és a hővel szemben, az alapvetően papíralapú csomagolásokat – de időnként még a műanyagokat is – a gyártók kockázatos PFC/PFAS-vegyületekkel szokták kezelni. Egy 2018-as kutatás a gyorséttermi csomagolások harmadában talált magasabb koncentrációjú PFAS-vegyületeket, ám gyakran találkozni velük a pizzásdobozokban és popcornos zacskókban is.

A legismertebb PFC/PFAS-vegyület a teflon, de például

a Gore-Tex cég termékeiben is ezzel az anyaggal biztosítják a ruhák vízhatlanságát és ellenállását a szennyezésnek.

A PFC-k hátránya, hogy rendkívül lassan bomlanak le, sokáig megmaradnak a környezetben, és mindenhová eljutnak a világon – sajnos a csomagolóanyagon keresztül az élelmiszerekbe is. Ennek legfőbb veszélye, hogy egyes vegyületeik károsak lehetnek a szaporodási képességekre és a hormonrendszerre nézve, illetve rákkeltő hatásuk is ismert.

A PFOA-vegyület nemzetközi tilalom előtt áll, mivel szaporodási képességeket károsító anyag, míg rokonvegyületét, a PFOS-t pár éve tiltották be, de régebbi használati tárgyainkban, ruháinkban még mindig fellelhető.

A csomagolóanyagokról és az uniós szabályozás gyengeségeiről a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkében olvashatsz részletesebben.

Így vásárolhatsz csomagolásmentesen

Ha fontos számodra az egészséged és/vagy a környezetvédelem, manapság már többet is tehetsz annál, hogy nem kérsz nejlonzacskót, vagy eldobható kávéspoharat. Egyelőre a piacok vezetik azoknak a helyek a listáját, ahol csomagolásmentesen tudsz vásárolni, vagyis a saját kis edényedbe kérheted mondjuk a tejfölt, vagy éppen a kakaóport. További infókért kattints az alábbi linkre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra