10 filmes kihívás az új évre, amit tényleg érdemes megcsinálni

Minden évben megfogadunk egy rakás dolgot, hogy aztán december végére eszméljünk fel, hogy szépen lassan az összeset megszegtük az év során. Idén fogadj meg olyat, amit teljesíteni is tudsz!

És tudod, miért oszlanak semmivé ezek az újévi fogadalmak? Mert a legtöbbje olyan dolog, amit szívás csinálni. Fogyni akarunk, kevesebb cukrot enni, elolvasni hetente egy könyvet, túrázni, kétnaponta tornászni vagy gyúrni, megtanulni egy nyelvet, időt adni az alkotóvágyunknak, és folytathatnánk. Legtöbbször az újévi fogadalom nem egy reális életmódváltozást ígér, hanem inkább vágyaink kergetését, és természetesen az újbóli starthoz állás lehetőségét. Beleesünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, egy kiadós szilveszter éjszaka mindent megváltoztathat, egy évszám adhat akkora lendületet, hogy aztán gyökeresen megváltozzunk úgy, hogy körülöttünk nem változik semmi.

Most ettől a csalódástól megóvunk: az újévi fogadalom bölcs dolog, ha nem ad hoc módon történik, hanem átgondoltan. Persze ebben a cikkben eszünk ágában sincs életvezetési tanácsokat adni, viszont adunk egy jó tippet – filmekkel fogadj az új évre! Persze ez sem működhet teljes mértékben, de ha olyan ember vagy, aki el akar és szeretne merülni különféle témákban, elsősorban filmek által, akkor ez a fajta újévi fogadalomtétel neked való.

Egy filmnézés lehet szórakozás, de ugyanígy lehet elmélyülés, időszakítás magadra, elcsendesülés, kitombolás, egyszóval valami olyan cselekvés, ami eltérő a hétköznapi cselekedetektől. Ha ezt nem csak a véletlen művére bízod – „majd azt nézem, amit ajánlanak a filmnéző portálon” –, akkor nagyon is tudatosan végigmehetsz egy olyan tematikán, ami ugyanúgy életformáló lehet, ez már teljes mértékben rajtad múlik.

A kihívás ideális lehet a család számára is
A kihívás ideális lehet a család számára isShutterstock

De hogy kicsit konkrétabbak legyünk, egy példa:

Összeállítok egy listát azokból a filmekből, amiket gyerekként szerettem, és hetente egyet megnézek, hogy lássam, hogyan változtak a szememben az elmúlt évtizedek alatt.

A lehetőségek tárháza végtelen 

Lehet olyan kihívást is felállítani, hogy havonta egyszer megnézel egy filmet, gondosan kiválasztod ezt a 12 filmet az évre, amiről aztán igyekszel mindent megtudni. Nemcsak végignézed a két óráját, de utána még egy órát töltesz azzal, hogy elolvasol róla mindent a neten, megnézed róla a „hogyan készült” dokumentumfilmet, színészekkel interjút, bakiparádét... és így tovább. Itt nem tudunk tippet adni, tőled függ, mivel kapcsolatban lehetsz ennyire kíváncsi.

De ha nincs ennyi időd, mert mondjuk, két-három gyerkőc lóg a nyakadon, vond be őket a fogadalomba! Ha elég idősek ahhoz, hogy a Jégvarázson és a Verdákon túl is szétnézzenek a mozgóképművészetben, nézz velük időnként értékes klasszikusokat, természetesen gyermekeknek való filmeket, amikről lehet velük beszélgetni is. Ez különösen hasznos lehet 10 éven felülieknek, mielőtt még a lázadó kamaszkorba érnek. És ezzel máris egy másik esetleges fogadalmat is teljesíthetsz: több időt tölthetsz a családdal. A közös filmnézés ne csak holmi szórakozás legyen, hanem közös élmény, ami kapcsán meg is beszélitek, mit láttatok.

Fogadd meg, hogy havonta egyszer elmész egy művészmoziba!
Fogadd meg, hogy havonta egyszer elmész egy művészmoziba!Shutterstock

Lássunk hozzá

Persze ez a cél nem mindenkinek passzol, érthető módon sokak csak puszta kikapcsolódásként nézik a filmeket, ám ez sem zárja ki a kihívást. Hogy milyen tematikával és filmekkel töltöd ki azt, az már rajtad múlik!

Adunk is pár tippet, hogy milyen filmes fogadalomba ugorhattok fejest:

  1. Kéthetente megnézel egy 1980 előtt készült filmet.
  2. Előveszed régi DVD-lemezeidet és megnézel egyet kéthetente.
  3. Újranézel legalább két klasszikus tévésorozatot, amit annak idején nagyon szerettél.
  4. Megnézed újra kedvenc rendeződ/színészed/színésznőd összes filmjét.
  5. Kéthetente nézel egy olyan filmet, ami pszichológia/művészetek/filozófia/stb. témában releváns.
  6. Megnézel 10 olyan filmet, ami a leginkább kívül esik a komfortzónádon (horror, életrajzi, dokumentumfilm).
  7. Újranézed gyerekkori kedvenceidet.
  8. Kiválasztasz 30 szimpatikus filmet az IMDb TOP 250-es listájáról.
  9. A 10 kedvenc filmedet promotálod barátaid körében: megnézed velük, beszélgetsz, élményt osztasz meg velük.
  10. Összeszedsz 25 olyan filmet, amely nem gyerekeknek készült, de témájánál és stílusánál fogva nekik való lehet, és megnézeted velük.

És ahogy mondtuk, a lehetőségek tárháza végtelen. Hajrá!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek