Vajkaramellás szaloncukor házilag

A puha vajkaramellás szaloncukor sokak nagy kedvence. Mutatjuk, hogy tudod otthon, házilag is a legjobbat elkészíteni.

A puha vajkaramellás szaloncukor sokak nagy kedvence. A házi változatba érdemes tenni egy nagy csipet sót: a sótól nem szabad megijedni, nagyon szépen kiegyensúlyozza a karamella édességét. Fontos, hogy valamilyen jó minőségű sót válasszunk: például finom szemű tengeri sót vagy tengeri sóvirágot (fleur de sel).

A karamellához nádcukrot használtam: a nádcukornak van egy nagyon finom melaszos íze, ami gyönyörűen kijön a karamellizálásnál. Természetesen készülhet hagyományos fehér répacukorból is, de ezt érdemes egészen sötét borostyánszínűre karamellizálni, hogy elég karakteres legyen az íze.

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 100 gramm nádcukor
  • 20 gramm méz
  • 70 gramm habtejszín
  • 1 csipet
  • 30 gramm vaj
  • 150 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

1. A karamell készítésekor érdemes minden eszközt és minden hozzávalót kimérve a kezünk ügyébe készíteni, mert a karamellel gyorsan kell dolgozni. A habtejszínt forrásig melegítjük. Egy kis hőálló (mikrózható, kb. 10x10 cm átmérőjű) műanyag dobozt kibélelünk sütőpapírral.  

2. A nádcukrot karamellizáljuk: közepes lángon melegítjük, néha rázogatjuk, kicsit belekeverünk, hogy mindenhol egyenletesen olvadjon.  

3. A kész karamellt levesszük tűzről, majd hozzáadjuk a mézet folyamatos keverés mellett. Utána szintén folyamatos keverés mellett a forró tejszínt is hozzácsurgatjuk. Vigyázat: ne hajoljunk közel a karamellhez, mert fröcskölhet! Nagyon fontos, hogy a tejszín tényleg minél melegebb legyen, amikor a karamellhez adjuk: ha túl nagy a hőmérséklet-különbség, akkor fröcskölhet a karamell.  

4. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve tovább főzzük. Ha van maghőmérőnk vagy cukorhőmérőnk, akkor 120-122°C fokig kell melegíteni – ekkor lesz pont jó az állaga. Ha nincs, akkor figyeljük, mikor látszik már határozottan a lábas alja.

5. Ekkor teszteljük a karamell állagát: akkor jó, ha hideg vízzel teli pohárba cseppentve egyből összeáll és leszáll a pohár aljára. Előre lehűtött kistányérra cseppentve is tesztelhetjük az állagát. Végül belekeverjük a vajat és a sót.

6. A kész karamellt az előkészített edénybe öntjük, majd hűtőben teljesen lehűtjük. A lehűlt karamellt szaloncukor-méretű hasábokra szeleteljük.  

7. A bevonáshoz az étcsokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A többit megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét – így tulajdonképpen temperáljuk. Egyenként megmártjuk benne egy villa segítségével a karamella-hasábokat, sütőpapírra ültetjük. Mikor a csokoládé megdermedt, csomagoljuk.  

Még több recept

Ezt a kapros polentát akár grillezheted is – szárnyasok és halak mellett a legfinomabb

Ha szereted a nem mindennapi köreteket, tálalj a húsok mellé kapros polentát, amihez jól illik egy adag kecskesajt és úgy egy vödörnyi joghurtos uborkasaláta is.

május27., 06:00

Padlizsános lasagne hús nélkül – gluténmentes, tojásmentes recept

Isteni finom lasagne egy óra alatt a család asztalára. Nem hiányzik belőle az íz, az illat és a hús vagy a tészta sem. Gluténmentes, tojásmentes recept.

május26., 06:04

Mazsolás-cukkinis bulgursaláta – ha szereted a különleges ízkombinációkat

Akik már rég felfedezték, milyen finom tud lenni egy-egy sós ételben néhány édes falatka, biztosan írni fogják ezt a klassz köretet, aminek az íze egy nagy adag citromtól és petrezselyemtől lesz igazán nyári és friss.

május27., 06:00

A gyerekbuli sztárja lesz: fehércsokis-karamellás zöldalmák

Sokféleképpen díszítheted és nagyon hamar elkészül.

2019. október16., 11:24

Házi Oreo fagyi: egy kevés mentasziruppal lesz még különlegesebb

Ha a menta nem a barátod, és valami egyszerűbbel tálalnád, egy-egy kanál eperszörp is tökéletesen megteszi. Ha nagyon fenszi eseményre készül, étcsokiszósszal és liofilizált gyümölcsdarabokkal díszítsd.

május24., 06:00

Parmezános, balzsamecetes grillzöldségek – könnyű, olaszos köret a vörös húsok mellé

Ez az alig kalóriás köret minden zsírosabb hús mellett tökéletes kísérő, amit ráadásul nagyjából egy perc alatt összedobhatsz, amint a zöldségek elkészültek a grillen. Fűszerezés után friss bazsalikommal és egy-egy nagy marék rukkolával forgasd össze.

május24., 06:00

Mustra