Ünnepeljünk szerbül egy jó kis csiperkegombás vadász steakkel!

Az egyik legjellegzetesebb szerb ünnepi fogás, melyet a helyiek profi szakácsa Lepi Brka főzött.

Hagyományos szerb ünnepi fogás a lovačke šnicle sa šampinjonima, amelynek magyar elnevezése: vadász steak csiperkegombával.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet marha- vagy sertésszelet (lehet 6 szelet is)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm csiperkegomba
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 pohár víz (1 pohár = 2dl)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
  • kevés olaj a hús és a hagyma pirításához
Recept idők

Elkészítés:

  • Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
  • Kevés olajon pirítsuk meg őket egy serpenyőben, mindkét oldalon néhány percig.
  • Vegyük ki a hússzeleteket a serpenyőből, és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a mustárt.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott csiperkegombát, és addig pároljuk, amíg a folyadék el nem párolog az edényből.
  • Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és keverjük meg jól.
  • Öntsünk hozzá két pohár vizet, és jól keverjük meg.
  • Tegyük bele a hússzeleteket, és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
  • Fűszerezzük ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd babérlevéllel.
  • Lassan öntsük hozzá a harmadik pohár vizet, és keverjük meg. A szósz ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
  • Főzzük benne a hússzeleteket körülbelül egy órán keresztül közepes lángon.
Profi séf mutatja, hogyan készíts zseniális marhahúst. Videó!
Profi séf mutatja, hogyan készíts zseniális marhahúst. Videó!

Egyszerű és finom receptek hétköznapi hozzávalókból, két profi séftől.

Tovább »

Még több recept

Készíts otthon csirkenuggetset, így biztosan tudni fogod, mi került bele!

A csirkefalatkák nagyon finom, bár sokak szerint kissé misztikus alapanyag-elnyelők, mint mondjuk a virsli, a párizsi vagy a hortobágyi palacsinta. De nem ezek a házi változatok, amiket sokkal könnyebben összedobsz majd, mint gondolnád!

február21., 10:40

Ez a legegyszerűbb gombócrecept, amit édes és sós töltelékekkel is készíthetsz

A szilvás gombóc az az étel, aminek nem kell a cégér, a legjobb pedig az, hogy szilvát már egész évben kaphatunk, nem kell megvárni a szezonját sem.

február19., 10:40

Hús és zöldség izgalmasan: kesudiós hátszíncsíkok zöldbabbal

Egy kis fehérbor és szójaszósz teszi izgalmassá.

2019. október30., 10:44

Fél óra alatt összedobod: túrós-étcsokis brownie egyszerűen

Minden brownie esetében fontos szabály, hogy ne spórolj az étcsokin, kerüljön bele a legjobb minőségű, mert ez adja majd meg az alapízét a sütinek. Ahhoz, hogy még finomabb legyen, egy kis kanál só és egy adag ristretto fog segíteni – ahogy nagyjából minden csokis sütin. Így lesz az „oké, még egy csokis süti”-ből, „mit tettél ebbe, Marikám” – féle klasszikus.

február22., 11:22

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Így készül a nagymama reszelt túrósa

A kakaós reszelt tészta és a vastag túrós réteg elvitathatatlanul nyerő kombó.

február20., 09:24

Mustra