Ünnepeljünk szerbül egy jó kis csiperkegombás vadász steakkel!

Az egyik legjellegzetesebb szerb ünnepi fogás, melyet a helyiek profi szakácsa Lepi Brka főzött.

Hagyományos szerb ünnepi fogás a lovačke šnicle sa šampinjonima, amelynek magyar elnevezése: vadász steak csiperkegombával.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet marha- vagy sertésszelet (lehet 6 szelet is)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm csiperkegomba
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 pohár víz (1 pohár = 2dl)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
  • kevés olaj a hús és a hagyma pirításához
Recept idők

Elkészítés:

  • Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
  • Kevés olajon pirítsuk meg őket egy serpenyőben, mindkét oldalon néhány percig.
  • Vegyük ki a hússzeleteket a serpenyőből, és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a mustárt.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott csiperkegombát, és addig pároljuk, amíg a folyadék el nem párolog az edényből.
  • Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és keverjük meg jól.
  • Öntsünk hozzá két pohár vizet, és jól keverjük meg.
  • Tegyük bele a hússzeleteket, és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
  • Fűszerezzük ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd babérlevéllel.
  • Lassan öntsük hozzá a harmadik pohár vizet, és keverjük meg. A szósz ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
  • Főzzük benne a hússzeleteket körülbelül egy órán keresztül közepes lángon.
Profi séf mutatja, hogyan készíts zseniális marhahúst. Videó!
Profi séf mutatja, hogyan készíts zseniális marhahúst. Videó!

Egyszerű és finom receptek hétköznapi hozzávalókból, két profi séftől.

Tovább »
Mustra