Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Ezt az ünnepi készülődés közben is el tudjuk készíteni, annyira könnyű.

A desszertet tovább ízesíthetjük valami finom alkohollal, narancs- vagy csokilikőrrel, rummal vagy konyakkal, de ilyenkor a folyadék – a narancslé vagy a tejszín – mennyiségéből számítsunk le ugyanannyit. A zselés alap pedig előző nap is elkészíthető, így csak a csokihabot kell majd frissen elkészítenünk, akár addig is, amíg szusszanunk egyet a főfogás után.

Hozzávalók:

  • 4 dl narancslé
  • 2 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 10 gr zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 db narancs héja (lereszelve)
  • 1 teáskanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

  1. A zselatint 4 ek. narancslével elkeverjük, pár percig állni hagyjuk.
  2. A maradék narancslevet a cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a megáztatott zselatint, elkeverjük és felforrósítjuk (de ne forraljuk).
  3. 4 szép pohárba elosztjuk, hűlni hagyjuk, majd 3-4 órára hűtőbe rakjuk. (Lágy zselét kapunk, nem kell több zselatin bele, hacsak valaki nem szeretne inkább gumicukrot kanalazni.)
  4. Az étcsokit mikróban közepes fokozaton kb. fél perc alatt, közben meg-megkevergetve felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  5. A hideg tejszínt a porcukorral lágy habbá verjük, a végén hozzámixeljük a csokit és a narancs lereszelt héját.
  6. A lágy habot a megdermedt narancszselé tetejére kanalazzuk, egy óra hűtés után tálaljuk.
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fokhagymás lazac – spenótos-paradicsomos csicseriborsóval lesz az igazi

Ez a isteni, ízesített csicseriborsó egy nagy adag zöldséggel salátává, egy kevés reszelt parmezánnal langyos köretté varázsolható. Ha pedig vegán vendégek jönnek, csak kanalazd egy nagy adag ananászos-citromfüves párolt rizsre és szórd meg egy kevés füstölt paprikaporral.

szeptember22., 12:52

Mustáros-juharszirupos lazac: egy isteni különlegesség hétvégére

Ettől a két extra hozzávalótól igazán különlegesek lesznek a lazacszeletek. Tálalhatod tészta mellett, de akár egy zöldfűszeres, sós gofrit összedobhatsz mellé a különlegesség kedvéért.

szeptember23., 12:52

Ezt a mozzarella-narancs salátát egy kevés csilivel és mézzel dobtuk fel

A mozzarella semleges-tejszínes íze és a savanykás narancs nagyon finom a méz és a csili aromájával. Nem is kell ebbe a salátába más aromás alapanyag, elég egy-egy marék jégsaláta, uborka és avokádó. Ha köretként tálalnád, egy adag halszeletet grillezz mellé.

január27., 06:04

Ha egyszerű narancsos süteményt keresel, ezt a tortát próbáld ki!

Naranccsal is készülhetnek klassz sütemények, jól illik hozzá a vanília, az étcsokoládé és a maracuja aromája is. Ha egy nagy adag házi tejszínt keversz el narancshéjjal és mézzel, még tökéletesebb lesz a tálalás.

január27., 06:04

Ha egy gyors desszertet készítenél ünnepekkor, dobd össze ezt a csokis pohárkrémet szarvasgombával

A szarvasgombaolaj nem fogy túl könnyen, mert csak nagyon visszafogott ízek mellett működik igazán, de ebben a csokis desszertben tökéletes helye van, főleg ünnepek környékén.

2020. december2., 06:24

Whiskyvel készül az egyik legfinomabb narancslekvár, mutatjuk, hogyan!

Még tart a déligyümölcsök szezonja, dobj össze egy kis adag narancslekvárt, ami még izgalmasabb, ha egy adag whisky is kerül bele. Ebben a változatban akár egy különleges sajttálon is megállja a helyét.

január28., 06:04

Mustra