Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Ezt az ünnepi készülődés közben is el tudjuk készíteni, annyira könnyű.

A desszertet tovább ízesíthetjük valami finom alkohollal, narancs- vagy csokilikőrrel, rummal vagy konyakkal, de ilyenkor a folyadék – a narancslé vagy a tejszín – mennyiségéből számítsunk le ugyanannyit. A zselés alap pedig előző nap is elkészíthető, így csak a csokihabot kell majd frissen elkészítenünk, akár addig is, amíg szusszanunk egyet a főfogás után.

Hozzávalók:

  • 4 dl narancslé
  • 2 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 10 gr zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 db narancs héja (lereszelve)
  • 1 teáskanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

  1. A zselatint 4 ek. narancslével elkeverjük, pár percig állni hagyjuk.
  2. A maradék narancslevet a cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a megáztatott zselatint, elkeverjük és felforrósítjuk (de ne forraljuk).
  3. 4 szép pohárba elosztjuk, hűlni hagyjuk, majd 3-4 órára hűtőbe rakjuk. (Lágy zselét kapunk, nem kell több zselatin bele, hacsak valaki nem szeretne inkább gumicukrot kanalazni.)
  4. Az étcsokit mikróban közepes fokozaton kb. fél perc alatt, közben meg-megkevergetve felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  5. A hideg tejszínt a porcukorral lágy habbá verjük, a végén hozzámixeljük a csokit és a narancs lereszelt héját.
  6. A lágy habot a megdermedt narancszselé tetejére kanalazzuk, egy óra hűtés után tálaljuk.

Még több recept

Ez a vaníliás birskompót gyömbérrel és narancshéjjal lesz még finomabb

Egyszerű szárnyasok mellett is finom egy-egy gyümölcsragu, de akár reggelire vagy a vacsora után, könnyű desszertként is tálalhatod őket.

május22., 06:04

Egy nagy adag fagyival és juharsziruppal, langyosan a legfinomabb a klasszikus pecan pie

Ess túl az első pekándiós pitéden – nem lesz hatalmas feladat összedobni, és tálald desszertként egy házi hamburger és a mellé kínált káposztasaláta után.

szeptember24., 06:04

Céklalében kandírozott rumos narancshéjak – így még szebb lesz a klasszikus gasztroajándék

A kandírozott narancs szuper, és még szebb, ha kap egy kis színt és egy kis extra aromát. Így már nemcsak sütiben lesz szép, hanem akár egy szalaggal átkötve gasztroajándékként is átadhatod.

2019. december13., 11:24

Mexikói penne avokádóval – ne csak olasz tésztákban gondolkodj!

Mexikói hangulatban is készülhetnek klassz tésztaételek, amiket könnyen egészségesebbé varázsolhatsz friss jalapeño paprikával, friss avokádóval és apróra kockázott paradicsomokkal.

szeptember26., 06:04

Próbáld ki a csilis babot hús helyett könnyű változatban, padlizsánnal

Ha néha beiktatnál egy-egy egy vega fogást a hagyományos vacsorák és ebédek helyett, kezdd azokkal, amikben ismerős ízekkel találkozol. Ez a ragu rizs mellett és tortillába töltve is finom, de egy adag reszelt sajttal akár melegszendvicset is készíthetsz belőle.

szeptember26., 06:04

Répás-mazsolás süti – narancsos sajtkrémmel tálalva az igazi

A legunalmasabb répatortát is új szintre emelheted, ha a tetejére kissé savanykás sajtkrémet kanalazol, amit jó sok narancshéjjal dobsz fel tálalás előtt. Ha gyerekek nem esznek belőle, egy kis narancslikőr is elfér a mellé kínált krémben.

szeptember23., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.