A fűszervajak feldobnak mindenféle sültet, de akár egy sima spagettit vagy főtt rizst is illatossá és ízessé varázsolnak. A húsokhoz inkább a sütés legvégén vagy tálalás előtt adjuk, hogy megőrizzük a friss fűszerek ízét. A petrezselymeset elsősorban halakhoz-fehér húsokhoz ajánljuk.
A friss fűszernövények-hagymák miatt két-három napnál tovább normál hűtőben nem, csak fagyasztva tárolható. Emiatt főleg olyannak adhatjuk ajándékba, akihez az ajándékozáshoz felszaladunk, otthon csak kikapjuk a fagyasztóból, ő pedig egy gyors puszi után már be is dobja a saját mélyhűtőjébe.
Lehet használni szárított fűszereket és hagymagranulátumot, ekkor azonban nem lesznek annyira intenzívek az ízek - viszont jóval tovább eláll hűtőben is.
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál petrezselyem finomra aprított
- 1 gerezd fokhagyma (nagyobb)
- citrom héja fél (reszelve)
- 2 teáskanál citromlé
- fél teáskanál só (aprószemű)
Elkészítés:
- Összekeverjük az ízesítőket a vajjal.
- Egy darabka folpackra halmozzuk, feltekerjük, rúddá formázzuk, a két végénél öszecsavarjuk, behűtjük, ha kifagyott, a fóliában hagyva csini csomagolópapírba tekerjük.