Gasztroajándék: házi petrezselymes fűszervaj

Eredeti ajándék az ünnepekre: sokféleképpen felhasználható, varázslatos, házi fűszervaj.

A fűszervajak feldobnak mindenféle sültet, de akár egy sima spagettit vagy főtt rizst is illatossá és ízessé varázsolnak. A húsokhoz inkább a sütés legvégén vagy tálalás előtt adjuk, hogy megőrizzük a friss fűszerek ízét. A petrezselymeset elsősorban halakhoz-fehér húsokhoz ajánljuk.

A friss fűszernövények-hagymák miatt két-három napnál tovább normál hűtőben nem, csak fagyasztva tárolható. Emiatt főleg olyannak adhatjuk ajándékba, akihez az ajándékozáshoz felszaladunk, otthon csak kikapjuk a fagyasztóból, ő pedig egy gyors puszi után már be is dobja a saját mélyhűtőjébe. 

Lehet használni szárított fűszereket és hagymagranulátumot, ekkor azonban nem lesznek annyira intenzívek az ízek - viszont jóval tovább eláll hűtőben is. 

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál petrezselyem finomra aprított
  • 1 gerezd fokhagyma (nagyobb)
  • citrom héja fél (reszelve)
  • 2 teáskanál citromlé
  • fél teáskanál só (aprószemű)
Recept idők

Elkészítés:

  1. Összekeverjük az ízesítőket a vajjal.
  2. Egy darabka folpackra halmozzuk, feltekerjük, rúddá formázzuk, a két végénél öszecsavarjuk, behűtjük, ha kifagyott, a fóliában hagyva csini csomagolópapírba tekerjük.
fűszervaj (a 3-hoz van ez az 1 kép!)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek