Tökös finomságok a világ körül

Ősszel minden a tökről szól. Készíthetünk töklámpást vagy sütőtökkrémlevest, sőt a latténkat is ízesíthetjük vele. Megmutatjuk, hogyan kerül az asztalra a világ más országaiban.

Az eső kopogásának a hangja az ablakon, egy jó könyv, meleg takaró és a konyhából áradó sütőtökillat - ezek a nélkülözhetetlen hozzávalói egy meghitt őszi estének. Kétségtelen, hogy a sütőtök nélkül ez az évszak nem lenne ugyanaz, hiszen annyira szeretjük, hogy ha bonyolult receptekkel való kísérletezésbe is kezdünk, legfeljebb egy krémlevesig jutunk, hiszen nincs is egyszerűbb, mint a minimalizmus jegyében felszeletelni a tököt, betenni a sütőbe és várni a csodát. A világ más tájain azonban izgalmas főételek és desszertek hozzávalója is lehet. A Plated gyűjtésében megmutatjuk azokat, amiket mi is szívesen kipróbálnánk.

Mexikó

A buñuelos, keltésztából készült mexikói édesség, amit sütőtökös változatban is készítenek.
A buñuelos, keltésztából készült mexikói édesség, amit sütőtökös változatban is készítenek.

A pepitas, vagyis a tökmagok gyakran használt összetevői a mexikói konyhának. Miután lefejtik a fehér héjat a sötétzöld, ropogós magról, megpirítják és megsózzák, majd az ételeket díszítik vele, vagy magában elnassolják. Magát a tököt, a calabazát zöldséges tacók elkészítésénél vetik be, sőt, a buñuelos néven futó csokis fánkgolyók receptjében is szerepelhet.

Olaszország

Olaszországban a sütőtök a ravioliba kerül.
Olaszországban a sütőtök a ravioliba kerül.

Olaszul a tök zucca, amivel általában a raviloit töltik meg, természetesen ínycsiklandó olasz sajttal együtt.

Korea

A Hobakjuk koreai tökös zabkása.
A Hobakjuk koreai tökös zabkása.

Korea népszerű tökös étele a Hobakjuk, ami tökkel ízesített zabkását, azaz jukot takar. Szívesen tálalják magában a tökben is.

Japán

A tök a japán konyhában is népszerű, például korokke, azaz krokett készül belőle.
A tök a japán konyhában is népszerű, például korokke, azaz krokett készül belőle.

A szigetország jellemző tökfajtája a kabocha, amit általában olajban sütnek ki, vagy ki korokkét, azaz krokettet készítenek belőle. Használják torták tésztáiban vagy a dashiban, egy bizonyos japán hallevesben is.

India

A halwa nevű desszert Indiában tökből is készülhet.
A halwa nevű desszert Indiában tökből is készülhet.

Indiában a kaddut, vagyis a tököt évszaktól függetlenül előszeretettel fogyasztják, elsősorban a csípős curry, a Kaddi ki Sabzi és a halwa nevű desszert hozzávalója, melyet főként a Diwali és más indiai ünnepek alatt készítenek.

Thaiföld

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

P U M P K I N C U S T A R D // While I was out drinking and dancing the day away, Wicca was making a #Thai #Pumpkin #Custard #Dessert (#Sankaya) using a #kabocha squash and adding #tapiocapearls to the custard. This time she only relied on ONE recipe, which turned out to be crap in some ways (suggesting to steam at HIGH heat, causing the custard to split, hence the unintentional multi-layered result 😅). Also could be sweeter too, but she generally likes the final result! But because this isn't perfect, it's not going to anybody 😜. Sorry @simon_65. #kabochasquash #yvr #vancouver // Might stick to @hotthaikitchen's recipe next time!

Dennis the Foodie (@dennisthefoodie) által megosztott bejegyzés,

Thaiföldön a tök a tenger gyümölcseivel, a hússal és más zöldségekkel együtt kerül a currybe. A Sankaya, egy tradicionális thai desszert nélkülözhetetlen összetevője, ami kókuszos töltelékkel készült tökszeleteket takar.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek