Mit ünnepelnek ma szerte a világban?

Brazíliában október 23. a pilóták napja, Líbiában a felszabadulásra emlékeznek, az amerikai kémikusok pedig egy SI-mértékegység előtt tisztelegnek ma.

Augusztus 20-a után szabadon most azt néztük meg, mire, vagy kire emlékeznek a világban október 23-án.

Brazília: Pilóták napja

Alberto Santos-Dumont a repülés brazil úttörője volt, aki 1905-től a levegőnél nehezebb, merev szárnyú motoros repülőgépeket vezetett. 1906. október 23-án ő tartotta az első dokumentált európai légi bemutatót: gépével két-három méter magasan hatvan métert tett meg. (Igen, akkoriban ez óriási teljesítménynek számított.) Bár élete nagy részét Franciaországban töltötte, a brazilok nemzeti hősükként ünneplik, és e történelmi esemény tiszteletére nevezték el ezt a napot a repülés és a pilóták nemzeti napjának. Santos-Dumont nevéhez fűződik egyébként az első sorozatgyártású repülőgép is, igaz, az ötven méregdrága szerkezetből csak tizenöt kelt el.

Alberto Santos-Dumont híres repülőgépének replikája Rio de Janeiróban
Alberto Santos-Dumont híres repülőgépének replikája Rio de JaneiróbanShutterstock

Líbia: A felszabadulás napja

Az első líbiai polgárháború egy fegyveres konfliktus volt 2011-ben, mely Moammer Kadhafi diktátor hatalmának megdöntése céljából robbant ki. A kormányellenes tüntetések 2011. február 15-én kezdődtek (a lázadókat az Átmeneti Nemzeti Tanács képviselte), és a hosszú hónapokig tartó harcba a NATO is beavatkozott. Az 1969 óta uralmon lévő Kadhafit október 20-án érte utol a végzet - máig tisztázatlan körülmények között -, majd október 23-án az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetői ünnepélyes keretek között kinyilvánították Líbia felszabadulását és a polgárháború végét.

Thaiföld: Chulalongkorn király napja

I. Chulalongkorn az egykori Sziámban (ma Thaiföld) a Chakri-ház ötödik uralkodójaként 1868 és 1910 között olyan intézkedéseket hajtott végre, melyekkel hamar belopta magát a nép szívébe - ezért is emlékeznek meg rá ünnepi keretek között halálának évfordulóján.

I. Chulalongkorn sziámi király szobra Bangkokban
I. Chulalongkorn sziámi király szobra BangkokbanShutterstock

Sziámban azelőtt egyszerre két király uralkodott, bár a másodiknak valójában semmi hatalma nem volt. Chulalongkorn, miután 1885-ben királytársa elhunyt, ezt a szokást végleg megszüntette, majd korlátlan hatalmáról - mely szerint az országban minden, ember és föld, a király tulajdona - részben lemondva minisztereket és államtanácsot létesített az állam ügyeinek vezetésére. Elődjéhez hasonlóan az európai kultúra és művelődés meghonosításán fáradozott, mindemellett sikeresen megvédte országát a nyugati gyarmatosítókkal szemben is.

Kambodzsa: Párizsi Békemegállapodás napja

Kambodzsában 2012-től emlékeznek meg a kambodzsai-vietnámi konfliktus végét jelentő békeszerződés aláírásának napjára, 1991. október 23-ára.

A XII-XIII. században a Khmer Birodalom (ma Kambodzsa) Indokína legjelentősebb királysága volt, melyet a XV. században a franciák gyarmatosítottak és – az 1941-1945 közötti japán megszállást leszámítva – 1954-ig Francia-Indokína része volt. Az 1960-as években az eleinte semleges ország belekeveredett a vietnami háborúba, majd egyre súlyosabb harcokkal járó polgárháború bontakozott ki, ami 1975-ben a kommunista vörös khmerek győzelmével ért véget.

Az 1975-től 1979-ig tartó véres rémuralom idején több mint kétmillió ember, a népesség közel egyharmada veszett oda, és az ország gazdasága teljesen összeomlott. A vörös khmerek uralmát végül vietnami katonai beavatkozás döntötte meg. 1989-ben kivonultak a vietnami csapatok, és nemzetközi tárgyalások kezdődtek a kambodzsai konfliktus megoldására, 1991-ben Párizsban aláírták a békemegállapodást, majd 1993-ban visszaállították a királyságot.

Amerikai Egyesült Államok: Nemzeti mólnap

Emlékszel még a kémiaórákon gyakran emlegetett mólra? Egy mól anyagban jó közelítéseel 6,02 x 1023 darab részecske (atom vagy molekula) található. Ebből kiindulva lett nem hivatalos ünnep az amerikai kémikusok körében október 23. Egész pontosan reggel 6:02-től este 6:02-ig tartják a mólnapot, mivel a 6:02 10/23 egy kis fantáziával megfeleltethető a 6,02 x 1023 értékének. Szerte az USA-ban sok középiskolában ünneplik a mólnapot, mégpedig azért, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a kémia iránt.

Az amerikai kémikusok október 23-án tartják a nemzeti mólnapot
Az amerikai kémikusok október 23-án tartják a nemzeti mólnapotShutterstock

A matematikából jól ismert π (pí, értéke megközelítőleg 3,14) nemzetközi napját 1988 óta tartják - tippelj, melyik napon! És ha már itt tartunk, még egy villámkérdés. Annyit segítünk, hogy kilenc ilyen nap van egy évszázadban, és a legutóbbi 2016. április 4-én volt:

Mikor lesz legközelebb négyzetgyök-világnap?

Oszd meg másokkal is!
Mustra