Lesz-e még folytatása kedvenc sorozatainknak?

Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor már csak percek vannak hátra az utolsó évad befejező részéből. A mozgalmas végjáték, a mindent eldöntő csata, a napvilágra kerülő igazság, a letaglózó csavar, hősi halált halt kedvenceink és méltó büntetésüket elnyerő rosszfiúk. És a bennünk egyre csak növekedő űr a sorozat hiánya miatt.

Minden mozzanat és apró, kusza szál eszünkbe jut, amikor a végső stáblista is lepereg. A pillanat, amikor látjuk a főhősünk kanyargós útját, jellemfejlődését, a történet érdekes folyását, a sok-sok mellékszereplőt, az izgalmas, esetenként tényleg epikus jeleneteket. Drámai fordulatokat, vérgőzös leszámolásokat, látványos csatákat – egy lépéssel távolabbról és a teljes sztorival a kör bezárul. Igazi élmény végigfutni újra az eseményeken, aztán jön a szívbe markoló pillanat, amikor rájövünk: mindez többé nem lesz.

De mindent lehet folytatni, mert ugyebár a kreatív írók a sírból is feltámasztják a hősies, önfeláldozó főszereplőket. Az más kérdés, hogy szabad-e. Merthogy általában a minőség rovására megy: a tökéletesen befejezett sorozat már úgysem lesz jó. De hogy mit szabad és mit nem: ettől most tekintsünk el és nézzünk meg hármat kedvenceink közül: vajon milyen folytatást kaphatnának? (Vigyázat, bár igyekeztünk elkerülni, néhol spoilerbe botolhatsz! Ha még nem láttad valamelyik sorozatot, inkább ugord át!)

Breaking Bad - Totál szívás

2013-ban ért véget a legendás Walter White tragikus kálváriája, mely beírta magát a sorozattörténelem legelső lapjaira. Sokan tartják a valaha készült legjobbnak, és tény és való, hogy a Breaking Bad kiemelkedően színvonalas történettel rendelkezik, ami mindig meglep és egészen az utolsó percig izgalomban tart.

Breaking Bad
Breaking BadShutterstock

De lehetne-e folytatni? A főhős története tökéletesen lezárva, minden szál elvarrva, a konfliktusok – véres áldozatok árán – megoldva... Egyetlen nyitott kapu maradt csupán, Jesse Pinkman, a hányatott sorsú metamfetaminfüggő további pályafutása lehet az írók számára talán egyetlen értelmes esély a folytatásra. A lezárásban bosszúszomjas arccal, ám felszabadult lélekkel száguld az éjszakában, Jesse karakterén végigtekintve azonban kétségek merülhetnek fel vele kapcsolatban: biztos, hogy pozitív ez a végkifejlet?

A fiú öt évadon keresztül akarva-akaratlanul a legcsúnyább baklövéseket követi el. Trágársága ellenére ő a sorozat szíve, egy-egy megmozdulásával viszont mégis mindent romba dönt. Vajon sikerülne ennyi borzalom után összeszedni a mocskot maga körül (és saját magában)? Új életet kezdeni és békében élni? Kétséges, hiszen a fiú ebben nőtt fel, ebben élt. Jesse drámája legalább annyira sokatmondó és érdekes, mint Walter White-é, életútja tökéletes választ ad arra, hogy miért került ilyen mélyre. Ez a sokrétűség cserébe megadhatja az íróknak is a lehetőséget arra, hogy Pinkman egy érett, önálló sorozatot kapjon.

A sorozat alkotója, Vince Gilligan idén februárban azt mondta, nyitott arra, hogy újra viszontlássuk a tévéképernyőn. Ő is feltette a kérdést: merre lehet és mit csinálhat most Jesse? Majdnem valószínű, hogy épp valami bajba keveri magát. A karaktert formáló Aaron Paul egyik korábbi elejtett mondatából pedig úgy tűnik, ő nagyon is örülne a folytatásnak.

Friends - Jóbarátok

Egy nagyon érzékeny területre tévedtünk, ugyanis majdnem biztos, hogy mindannyian szeretnénk, ha újra láthatnánk Rosst és Rachelt, Chandlert és Monicát, Joey-t és Pheobe-t a tévé képernyőjén. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy felmelegítve mégis csak a töltött káposzta lehet jó. A kultikus sorozat vége szívet melengető, könnyek közt nézzük mindig újra az utolsó jelenetet, ahogy a rengeteg fergeteges kalandot felidéző lakáson végigpásztázik a kamera. Egyszerre éltetjük az örök ifjúságot és temetjük a fiatalkort, hőseink feje felett szól a csengő: innen már más idők következnek.

Jóbarátok
JóbarátokGetty Images / Getty Images Hungary

A dilemma, hogy tudna-e a Jóbarátok ugyanaz lenni 15 évvel később is. Minden bizonnyal teljesen másra fókuszálna és teljesen más stílust vetne be. Hiszen a középkorú, már gyereket vállaló, felelős családapák és anyák nem lehetnek olyan szertelenek – na, jó, talán Pheobe és Joey igen -, mint ahogy azt megszoktuk. Monica és Chandler ikrei már kamaszkorukat taposnák, amely újfent csaknem megszokott szituációkat szülne. Vajon szükségünk van-e arra, hogy a piszkosul fiatal szereplőinket családi szitkomban lássuk, ráadásul kiábrándítóan öregen?

Talán egy kreatív íróval sikerülne megtartani a minőséget, mindenképpen kár azonban erről beszélni, amíg például Matt LeBlanc, Joey megformálója (aki csúnyán elbukott a félnótás színész spin-offjával) totálisan ellene van az ötletnek. Matthew Perry, azaz Chandler viszont éppen ellenkezőleg, pár évvel ezelőtt időgépért áhítozott egy interjúban, miszerint bárcsak visszamehetne, hogy meggyőzze akkori önmagát: nem szabad abbahagyni! Mindkét oldalt meg lehet persze érteni. A Jóbarátok záró epizódját 52,5 millió nézőjével azóta se sikerült megugrania tévésorozatnak, viszont az öreg, bölcs mondást is ismerjük: a csúcson kell abbahagyni. Ráadásul van abban némi igazság, ahogy LeBlanc fogalmazott:

mindenki jobban el tudja képzelni, hogy mit csinálnak most ezek a karakterek, mint amilyen jól el tudná ezt egy film mesélni.

A Jóbarátok ritka gyémánt a sorozattörténelemben, mind a tíz évadjával egyenletes színvonalat képvisel. Kár lenne akár egy egész estés mozifilmmel vagy újabb évadokkal ezt kockára tenni.

House, M.D. - Doktor House

A Doktor House a kórházsorozatok koronázatlan királya, az amerikai tévék egyik legnézettebb sorozata volt, 2012-ben azonban egy drámai fináléval lezárult dr. Gregory House története. A végjáték ugyanakkor éppenséggel felüti a folytatás lehetőségét, az utolsó részben ugyanis főhősünk megrendezi saját halálát, hogy elkerülje a börtönt, és így barátjával, a halálos beteg Wilsonnal töltse annak utolsó hónapjait. A sorozatot készítő Fox és a stáb nehéz szívvel mondott búcsút House-nak, igaz, az utolsó pár évad már mérföldekkel népszerűtlenebb volt, mint kezdéskor.

House, M.D.
House, M.D.Charley Gallay / Getty Images Hungary

Persze a Doktor House azért jóval több, mint holmi „kórházsorozat”. Egy kitűnő műfaji egyveleg, és mindenki azt találja szimpatikusnak benne, ami éppen közelebb áll hozzá. Valaki szatíraként fogta fel, valaki mély drámaként, valaki pedig az izgalmas krimit fedezte fel benne.

A rajongók, ismervén az írók leleményességét, sejthették, hogy a legvégső csavar hogyan fog elsülni. House trükkje mégis meglepett minket, hiszen az is a levegőben lebegett, hogy a tragikus vég tényleg tragikus vég lesz-e, nem lesz-e pozitív felhangja - gondolván arra, hogy az alkotók is ismerik nézőjüket. A morcos doki sztorija végül keserédes véget ér. „A rák unalmas”, böki oda Wilsonnak és elrobognak motorjukon, miközben a zenei aláfestéssel is azt üzenik: az élet megy tovább. 

A rajongók vitatják, hogy a színvonal nyolc évadon keresztül ugyanazokat a magasságokat ütötte volna meg, sokak szerint ezért is csappant a sorozat népszerűsége, ám a befejező széria egyöntetűen pozitív kritikákat kapott. A kérdés az, tud-e még mondani valamit nekünk Doktor House, láthatnánk-e új és meglepő dolgokat. Egy csavarokra is épülő sorozat esetében pedig magas a rizikója annak, hogy hamar elcsépelt és erőltetett lesz – mint ahogy az pár epizód esetében már meg is történt.

A folytatásra egyébként nincs esély: Hugh Laurie (aki epizódonként 250 ezer dollárt kapott szerepéért, és ezzel a maga idejében az egyik legjobban fizetett tévés színésszé vált) azt nyilatkozta korábban, hogy inkább rendezne, vagy csinálna bármi mást, ahol hordhatja a saját ruháit. A színésznek egyébként egy rendkívül intenzív évtizedébe került a sorozat főhősének megformálása: míg családja Nagy-Britanniában lakott, ő a forgatás idejére Los Angelesbe költözött.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek