Szégyentelenek, Aranyélet... Ezek lesznek a legjobb sorozatok ősszel

Azt már mindenki tudja, hogy a Trónok harcára tán örökké kell várni, azt is, hogy a török szappanoperák örökké fognak tartani, illetve hogy Barátok köztben sem lesz soha hiányunk. Na de akkor milyen sorozatokra is érdemes rácuppanni a borús ősz és tél napjain az év végéig?

Túl vagyunk a forró nyáron, újra bekerültünk a vég nélküli mókuskerékbe, és ráadásul még az időjárás is egyre kevésbé tud minket mosolyra bírni. De hogy ezt a szomorú gondolatot egy pozitív is kövesse: bizony év végéig is lesz mivel eltölteni üres óráinkat. Lássuk, milyen sorozatokat tartogat még számunkra az idei év!

Shameless - Szégyentelenek: 9. évad

Immáron a kilencedik évada is elérkezett a Showtime sorozatának, és a főszereplő Frank Gallagher, a lecsúszott, alkoholista tróger még mindig csupán túlélni próbál hat gyermekével Chicago külső negyedében. Az amerikai dramedyben az apa különféle segélyekből próbálja összekuporgatni a napi alkoholravalót, a gyerkőcök pedig leleményességükkel igyekeznek fenntartani a családot. A mára több mint száz epizódot megélt sorozat az évek során változatlan színvonalat kínált, a színészgárda a kritikusok szerint is brillírozik, a vígjáték és a dráma egybeolvadása pedig egészen egyedülálló.

Érdekes, hogy az iszákos családfő szerepét először Woody Harrelsonnak ajánlották fel, aki el is ment a meghallgatásra, de azután mégis kihagyta ezt a lehetőséget, ugyanakkor a színész majdnem minden karakterében szinte jelen van azóta a piálás. A Shameless így viszont William H. Macyvel valósult meg, aki egyébként Emmyt és Golden Globe-ot is kapott a főszereplő megformálásért. A sötétebb tónusú, kevésbé vidám közeget bemutató sorozatban a bonyodalom lehetőségeinek száma gyakorlatilag végtelen, és a korhatár sem tartja vissza attól a nézőjét, hogy minden szegletéről megismerje a külváros söpredékét.

A 9. évad 1. részének bemutatója (US): 2018. szeptember 8.

IMDb 8,7; RottenTomatoes 9,3; PORT.hu 9,2; Mafab.hu 95%.

House of Cards - Kártyavár: 6. évad

A szebb napokat is látott sorozat utolsó szezonjával jelentkezik, ahol már csak Claire Underwood fogja osztani az áldást az amerikai népre. Kevin Spacey-t a #metoo kapcsán felmerült botrányokat követően ugyanis kirúgták a projektből, az írók azonban voltak olyan leleményesek, hogy a rajongókat ne hagyják cserben egy befejezetlen történettel. Robin Wright pedig már az előző öt évadban is bizonyította, hogy bőven tudja uralni a képernyőt és elvinni hátán a teljes sorozatot, így a befejező évadban ő veszi kezébe az Egyesült Államok irányítását.

A negatív reklám is sülhet el jól, talán mondhatjuk ezt, hiszen a szexuális zaklatási vádak nyomán mindenki felfigyelt a sorozat körül kialakult perpatvarra: Kevin Spacey karrierje kettétört, még A világ összes pénze című filmből is kivágták jeleneteit. Sokáig azt hihettük, a Kártyavárnak annyi, annak ellenére is, hogy öt évadon keresztül magas színvonalon szolgáltatta a szórakozást. Nem így lett, sőt, a politikai thriller valószínűeg Claire-rel is ugyanolyan kemény lesz, mint anno a Frank-korszakban.

A 6. évad bemutatója (Netflix): 2018. november 2.

IMDb 8,9; RottenTomatoes 80%; PORT.hu 9,1; Mafab 91%

A Kártyavár 6. évadában Claire veszi át az irányítást
A Kártyavár 6. évadában Claire veszi át az irányítástJesse Grant / Getty Images Hungary

Aranyélet: 3. évad

A semmiből robbant nagyot 2015 őszén az HBO saját gyártású sorozata, a Miklósi család véres kálváriája pedig már a harmadik - és egyben utolsó - felvonásához is elérkezett. Az Aranyélet kétségtelenül a magyar sorozatgyártás ékköve: profi és színvonalas széria erős társadalomkritikával. A csillogó, de belül rothadó magyar valóságot tárja elénk, éppen ezért lesz annyira kedvelhető és átélhető. Hollywoodi akciót látunk Budapest utcáin, és a látványos rendezésnek hála nem Szomszédok-szintű kalamajkákba keveredünk, itt a tét valódi. És mindenekelőtt: az Aranyélet a miénk, az Aranyélet a magyarokról szól, és csak mi értjük igazán ezt a mutyit. A '90-es években meggazdagodni vágyó fiatalok feltörekvésének piszkos ügyei egy igazán hazai ízű sztori.

Amiben pedig az Aranyélet tényleg különleges: zseniális karakterei mára ikonokká váltak. Hollós Endre, a pesti gengszter és badass beszólásai - Anger Zsoltnak hála - pillanatok alatt elnyerték a szívünket. Ónodi Eszter kapzsi Mikósi Jankája egyszerre szerethető és utálható, mikor épp keresztbe tesz valakinek vagy mégis anyai gondoskodását próbálja érvényesíteni. Thuróczy Szabolcs elképesztő módon viszi hátán a sorozatot, a főszereplő Miklósi Attila igazi szenvedő alanya mindannak a mocsoknak, ami a két évadon keresztül lejátszódik. És természetesen nem szabad szó nélkül elmenni a két kamasz mellett, Olasz Renátó és Döbrösi Laura - Márk és Mira szerepében - ugyancsak elképesztően átütő játékot adnak.

A befejező évad idén ősszel érkezik az HBO képernyőjére, az előzetes várakozások és a korábbi szezonok minősége epikus végjátékot ígér, a Miklósi család vérgőzzel átitatott története ezúttal azonban véget ér.

A harmadik évad első részének bemutatója (HU): 2018. október 17.

IMDb 9,0; RottenTomatoes PORT.hu 9,4; Mafab.hu 94%

The Big Bang Theory - Agymenők: 12. évad

Ezer éve köztünk vannak, és még mindig van egy felvonás: Leonard és Sheldon tizenkét éve tartó sitcomjának végső évada is ebben a szeptemberben érkezik. A történetet talán már mindenki tudja, négy fizikus barát és a csinos szembeszomszéd, Penny mindennapi kalandjait meséli el. A sorozat pikantériája pedig az, hogyan próbálnak ezek a tudósemberek a valóság és a saját maguk alkotta világ (ahol csak a munka, a tudomány és a logika számít) közt lavírozni.

Nem egészen nevezhető átlagos szitkomnak, karakterei ugyanis a megszokottól eltérő, „tudományos” szituációkba keverednek. Az Agymenők azonban éppen azért zseniális, mert az alkotók egy ilyen „geek” közeget tudtak mindenki számára szórakoztatóvá és csábítóvá tenni. A kimondatlanul Asperger-szindrómás Sheldon érzelemszegénysége és a csetlő-botló Leonard örök humorforrások, a folyamatos filmes utalások pedig csak tovább fűszerezik az epizódokat. A szériát eddig olyan hírességek színesítették már, mint Carrie Fisher, a Star Wars Leia hercegnője, Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, Buzz Aldrin, a második ember, aki a Holdra lépett, Stan Lee, a Marvel képregények atyja, és maga Stephen Hawking… azt hiszem, őt nem kell bemutatnunk. Ezúttal az utolsó évad érkezik a képernyőkre (szinkronosan feltehetőleg majd csak a jövő évben), egyre inkább úgy tűnik tehát, idén is sok kedvencünktől kell megválnunk.

A 12. évad 1. részének bemutatója (US): 2018. szeptember 24.

IMDb 8,2; RottenTomatoes 81%; PORT.hu 9,1; Mafab.hu 92%

Black Mirror - Fekete tükör: 5. évad

Még 2011-ben indult az angol Channel4-on, a harmadik évadot azonban már a Netflix gyártotta, három év kihagyás után a szürreális, társadalomkritikával és borús jövőképpel teletűzdelt antológia pedig azóta is szárnyal. A Black Mirror minden egyes epizódja különálló történet, melyek leginkább azt boncolgatják, hogy a technológia milyen hatással lehet az emberi kapcsolatokra és természetre, mindezt a távoli vagy éppen kísértetiesen közeli jövőbe helyezve.

Felülírhatják-e a moralitást és erkölcsöt a modern technika kényelmi eszközei? Mennyire tesz elhidegültté a média? Hová tart a felületes és semmitmondó közösségi kibertérben nevelkedő generáció? Létezhet-e még igaz szerelem vagy minden csak időszerű, netán éppen csak annak a kérdése, hogy valakit jobbra vagy balra húzunk a társkeresőn?

Nem volt még aktuálisabb és szerteágazóbb sorozat, mint a Black Mirror, ami tabudöngetően, bizarrul, sokkolóan tárja elénk jelen korunk vagy lehetséges jövőképünk gyermekbetegségeit. Történetei rendkívül kreatív eszközökkel épülnek fel, mindegyik epizód másért nagy élmény, éppen ezért mindig meglepetés, hogy milyen üzenetet és csavart tartogat számunkra.

Az 5. évad bemutatója: 2018. (december; pontos dátum nincs még)

IMDb 8,9; RottenTomatoes 89%; PORT.hu 9,4; Mafab.hu 93%

Oszd meg másokkal is!
Mustra